Tujina

Iskanje Poljaka: 'Dokler bo obstajal kanček upanja, da je živ, ne bomo odnehali'

Makarska, 04. 08. 2020 16.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Tina Švajger
Komentarji
15

Peti dan zapored v hrvaškem gorovju Biokovo iščejo Poljaka, ki je neznano kam izginil med neurjem, ki se je razbesnelo nad Makarsko. Ženi je izpod najvišjega vrha poslal fotografijo, nato se je za njim izgubila vsaka sled. Je pa uspelo gorskim reševalcem na podlagi zadnjih signalov njegovega telefona in pričevanj planincev, ki so ga srečali, precej omejiti območje iskanja.

39-letnega Poljaka pogrešajo od petka. Že peti dan zapored poteka obsežna iskalna akcija – iščejo ga pripadniki Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS), pri iskanju si pomagajo tudi s slednimi psi, helikopterjem, droni. A zaenkrat brez uspeha.

Za Poljakom se je v petek popoldne izgubila vsaka sled. Okoli 9. ure zjutraj je na pot krenil iz Podbiokovlja, nameraval se je povzpeti na 1640 metrov visok vrh Sv. Ilije. Izpod najvišjega vrha Biokovega je ženi okoli 15. ure poslal še zadnje fotografije, nato pa se ni več javljal. Žena je pristojne zaprosila za pomoč pri njegovem sikanju.Gre sicer za enega najzahtevnejših vzponov na Hrvaškem, polnega ostrih vrhov in prepadnih sten. Na terenu so tudi sledni psi, iz zraka pri iskanju pomagajo droni in helikopter hrvaških obrambnih sil.

"Najverjetneje je poškodovan. Bojim se, da se je izgubil med sestopom. Na vrhu Biokovega vidite morje in zdi se vam, da bo spust hiter. A potem se hitro znajdete v težavah," je v oddaji Tema dneva na Hrvaški radio-televiziji (HRT) izpostavil hrvaški alpinist Stipe Božić. Gre za za izredno zahteven vzpon, do vrha pa vodi pot, ki jo obdajajo številne prepadne stene.

Najnevarnejše gorovje na Hrvaškem

Gorski reševalci so, zahvaljujoč zadnjim signalom, ki jih je oddajal Poljakov mobilni telefon, ter informacijam, ki so jim jih posredovali planinci, ki so ga srečali med potjo, območje iskanja uspeli zmanjšati na okoli sto hektarjev veliko območje. Torej na manj kot en odstotek območja, ki so ga prečesavali poprej, piše 24sata.

"Teh sto hektarjev bi na ravnini morda pomenilo en dan dela, a v tem gorovju – najnevarnejšem na Hrvaškem – imamo obilico dela. Za zdaj smo tako v iskanju pogrešanega Poljaka še brez uspeha. So nam pa v veliko pomoč informacije, ki smo jih prejeli na podlagi analize signala repetitorjev baznih postaj, ter fotografije očividcev, ki so ga srečali na samem grebenu pri vrhu Svetega Ilije in ga napotili k sestopu, saj je imel ob sebi takrat le še majhno količino vode. To nas je usmerilo na precej manjši teren," je pojasnil Frane Bebić iz HGSS.

"Možno je, da se je precenil in izbral zahtevnejšo pot," navaja Bebić in dodaja, da tudi količina vode, ki jo je vzel s seboj ni bila zadostna. "Uspel je prehoditi vsega tretjino poti, ko je že ostal brez vode. Na srečo je naletel na druge planince. A pot, po kateri se je spuščal od vrha proti Baški Vodi, je v zadnji tretjini izredno nevarna. Žal je tam naletel tudi na 500-metrske stene. Do zdaj smo imeli na tem področju štiri nesreče, nekatere tudi s smrtnim izidom," je Bebić dejal za hrvaško televizijo.

'Upamo, da je živ, iščemo ga dan in noč'

Gorski reševalci se trenutno spuščajo vzdolž sten, pregledujejo jame in druge nedostopne predele gorovja. "Dokler bo obstajal zadnji kanček upanja, da je Poljak živ, ne bomo prenehali z iskanjem," je včeraj dejal Ante Kukavica, načelnik HGSS Makarska.

V ponedeljek – četrti dan iskanja – so se makarskim pridružili tudi reševalci iz celotne Hrvaške. Okrog 40 ljudi ga išče ga na izredno nedostopnem terenu, ob visokih temperaturah, izmenjaje dan in noč. "Na žalost zaenkrat nimamo še nobenih sledi, ki bi nakazovale na pogrešanega turista. Upamo, da je živ, zato ga iščemo dan in noč," poudarja Kukavica. 

Kot so še dodal na HGSS, iskalna akcija namreč poteka tudi ponoči. "Tukaj bomo ostali vso noč. /.../ Trudimo se in upamo, da bomo iskanje kmalu lahko uspešno zaključili. Če danes ničesar ne najdemo, pa bomo nadaljevali tudi jutri," pa je za hrvaški RTL dodal Branimir Jukić iz HGSS Split. "Teren je zelo zahteven, ljudje so utrujeni." Na vprašanje, zakaj je Biokovo tako nevarno, pa Jukić odgovarja, da je to gorovje sicer nevarno že samo po sebi, del do vrha Svetega Ilije pa ima tudi precejšnjo višinsko razliko. Del poti je v celoti obsijan s soncem in so za vzpon potrebni kondicija, voda in previdnost. Kljub temu verjamejo, da je Poljak še vedno živ. "Nenazadnje smo našli pogrešane tudi po petih dneh iskanja," je še dodal Jukić.

Tudi po tem, ko so območje iskanja zožili območje iskanja, pa še vedno prečesavajo celoten teren od Bukovca do Topola, nad vasjo Topići. S teh lokacij je nesrečni Poljak v petek namreč poslal soprogi zadnje fotografije. "Čeprav je imel vso opremo, tudi uro z GPS-om, te funkcije žal ni povezal z uporabniškim računom, kar bi nam dalo točno lokacijo. Če se mu na pametni uri ne bi izpraznila baterija, bi poznali njegovo lokacijo. Tako pa smo dobili le signal njegovega mobilnega telefona. Ta prihaja z repetitorja, ki pokriva polovico Biokovega – torej ogromno področje," pa je dejal vodja iskalne akcije Ante Jukić.

V Makarsko je medtem včeraj pripotovala tudi Dagmara Luković, poljska veleposlanica na Hrvaškem. "V kontaktu sem s soprogo pogrešanega in reševalci. Slišimo se dvakrat dnevno, a sem se zdaj odločila osebno oditi tja in nuditi podporo," je hrvaškim medijem dejala tik pred odhodom.

O pogrešanem turistu so se razpisali tudi poljski mediji, ki poročajo o tem, da Hrvaška vlaga velike napore v iskanje njihovega državljana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
04. 08. 2020 21.49
+3
Vreme smo spremenili v minuti se iz vrocine nardi huda nevihta
black12345
04. 08. 2020 21.18
+6
Google naj kontaktirajo, ga bodo našli takoj .. tudi če ima telefon ugasnjen oni vejo točno lokacijo telefona, razen če mu je baterija padla iz telefona
MaksiLopez
04. 08. 2020 20.55
+5
Ata naroda ima spomenik, otroci njegovi pa ne smejo komentirat tega...
SnusSiberia37
04. 08. 2020 20.48
-8
Okoli splita in trogirja je znano nasploh da je bilo najvec videnj NLP
Pop92
04. 08. 2020 20.29
+11
Čudno je vreme letos tukaj v Baški Vodi, Sem tukaj od torka prejšnega tedna, in je vreme res, precej nestanovitno. Hrvati se res trudijo, slišiš in vidiš helikopterja, kako nonstop kroži nad gorovju. Petek, kadar se je Poljak izgubil se je vreme obrnilo na hitro(naeenkrat 100%)..Napovedano je bilo sončno cel dan, mislim da 3% dežja in temp 36.C.. nato pa naekrat ob 14 uri čudni oblaki in je začelo ornk pihat ob morju, kak še je moralo biti na Gorovju zraven pa še močnejše deževje. Zdajle je tudi konec, kar močnejše nevihte...nwm, nič se mu nena dobro piše...
Mirkoca
04. 08. 2020 20.20
+2
Lahko se je po padcu ali poškodbi zavlekel v kakšno senco, špranjo, in tam izkrvavel ali padel v nezavest :(
Mirkoca
04. 08. 2020 20.13
+0
Glede na vreme, je zadeva žal zaključena.
fotr80
04. 08. 2020 19.54
+15
a uno gospo iz Domžal, ki je lani izginila so ze nasli?
Mirkoca
04. 08. 2020 20.12
+6
hirajem
04. 08. 2020 20.18
+2
Defragment
04. 08. 2020 19.48
+23
Kar zahrbtno hribovje. Enako velja tudi za Velebit. Ni za podcenjevati! Veliko prostranstvo kjer ne smeš ostati brez zalog vode.
111111112
04. 08. 2020 19.19
+31
Bravo reševalci in naj bo kar bo, samo, da svojci od njega izvedo kaj je.. Ne znam si predstavljati biti v njihovi koži negotovosti 🙄🍀
Jimi1
04. 08. 2020 19.11
+21
Živ človek ne more kar za 5 dni brez sledu izginiti
Nikdar več
04. 08. 2020 18.56
+24
Če se bo tole srečno končalo...
rudikarel
04. 08. 2020 19.47
+9