Tujina

Iskanje se nadaljuje, toda kako dolgo lahko ljudje preživijo pod ruševinami?

Ankara, 14. 02. 2023 08.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševalci še naprej iščejo preživele po potresih, ki so 7. februarja prizadeli dele Turčije in Sirije. Tudi več kot teden dni po potresu, ki je doslej zahteval več kot 37.000 življenj, je reševalcem uspelo rešiti več ljudi. In medtem, ko iskalne ekipe iščejo preživele, so se pojavila vprašanja o tem, kako dolgo lahko ljudje dejansko preživijo med ruševinami. Strokovnjaki pravijo, da do en teden ali več, čeprav je vse odvisno od poškodb, ki jih imajo, do tega, kako so ujeti, in vremenskih razmer. Ključni so tudi starost ter fizično in duševno stanje ujetih.

"Vidimo veliko različnih scenarijev, kjer smo imeli nekaj res čudežnih rešitev in so ljudje preživeli v grozljivih razmerah," je dejal Christopher Colwell, specialist za nujno medicino na Univerzi v Kaliforniji v San Franciscu. "Navadno gre za mlajše ljudi, ki so imeli srečo, da so našli bodisi žep med ruševinami ali način za dostop do potrebnih elementov, kot sta zrak in voda," je dodal. 

Ljudje s travmatskimi poškodbami, vključno z zmečkaninami in amputacijami udov, se soočajo z najbolj kritičnim obdobjem za preživetje, je dejal George Chiampas, specialist za nujno medicino na medicinski šoli Feinberg na univerzi Northwestern. Na preživetje lahko vpliva tudi psihično stanje. Chiampas ugotavlja, da ljudje, ujeti poleg trupel, ki nimajo stika z drugimi preživelimi ali reševalci, lahko izgubijo upanje. "Mislim, da vam upanje, da bo nekdo prišel do vas, lahko zagotovi še en, dva ali tri dni," je dejal.

Reševanje po potresu na turško-sirski meji
Reševanje po potresu na turško-sirski meji FOTO: AP

Čudežna reševanja v Turčiji in Siriji

Sredi nizkih temperatur več deset tisoč domačih in tujih reševalcev še naprej išče žrtve potresov. Zimske razmere v Siriji in Turčiji ovirajo reševalna prizadevanja. "Če nenadoma začne deževati, lahko ta dež poleg hladnega vremena pospeši hipotermijo in lahko povzroči tudi pospešeno smrt," je dejal Chiampas. Večina reševanj se namreč izvede v prvih 24 urah po nesreči. Po tem se možnosti za preživetje zmanjšujejo z vsakim dnem.

Strokovnjaki pravijo, da je, glede na temperature, ki so padle na –6 stopinj Celzija, in številne zgradbe, ki so se popolnoma zrušile, okno za reševanje zdaj skoraj zaprto. V mrazu telo drhti, da bi se ogrelo – a to pokuri veliko kalorij, kar pomeni, da bodo ljudje, ki jim primanjkuje hrane, hitreje umrli, je dejala Stephanie Lareau, profesorica nujne medicine na Virginia Tech. Kljub temu Chiampas pravi, da "nikoli ne smemo nikogar odvrnil od upanja".

V ponedeljek so med ruševinami našli živo žensko, je videti na posnetku, ki ga je na spletu delil župan Istanbula. Vsi so ploskali, ko so jo odnesli v reševalno vozilo. Televizijska postaja Haberturk je poročala, da so rešili še eno žensko in dva otroka, CNN Turk pa je poročal še o eni čudežni rešitvi v južni provinci Gaziantep.

Medtem so v Siriji oblasti sporočile, da se novorojenček, ki ga je mati rodila, ujeta pod ruševinami lastnega  doma, počuti dobro. Dojenčico Ayo so našli nekaj ur po potresu, s popkovino je bila še vedno povezana z materjo, ki je bila mrtva. Zdaj jo doji žena direktorja bolnišnice, kjer se zdravi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volja
17. 02. 2023 11.16
Vse moje spoštovanje vsem požrtvovalnim reševalnim ekipam, ki vztrajajo in se borijo za vsako življenje izpod ruševin in to s premišljenim pristopom.
Slovenski Jezus
14. 02. 2023 09.26
+4
Iskanje se nadaljuje. Ves svet dol pomaga. Slovenci pa so od tam zbezali po 1 tednu!
Krneki 00
14. 02. 2023 09.51
-1
ne pomaga cel svet ne zmišljuj si....glede na malo državo kot smo mi smo procenutalno dovolj pomagali.... 400 000 eur smo jim donirali....kdo od bivše juge je še kaj nakazal? ne bluzi
Slovenski Jezus
14. 02. 2023 10.09
+4
Ne govorim o donacijah in nakazilih,ampak o "pogumu" slovenskih resevalcev.
mackon08
14. 02. 2023 13.27
Jezus pa bi ti šel če si tako pameten. Ne veš pa da pes po enem tednu izgubi voh s katerim je učinkovit prve dni pa da imajo poškodovane tačke itd.
HUSO BOSS
14. 02. 2023 09.19
+3
VELIKA RAZLIKA JE ČE IMAŠ NA SEBI STROP OD SPALNICE ALI PA SI LE UJET V KUHINJI S POLNIM HLADILNIKOM..
Slovenski Jezus
14. 02. 2023 09.26
+1
Malo slovencev ima dandanes poln hladilnik.
Krneki 00
14. 02. 2023 09.49
+3
da v sloveniji kdo0 strada si je sam kriv..... vsega dovolj sploh za zdrave ljudi je dela ter denarja še dovolj.....
mackon08
14. 02. 2023 13.28
mak0521
14. 02. 2023 09.11
+4
Zakaj je včerajšnji potres v Romuniji zamolčan?