Tujina

Islamska nevesta je bila spoznana za žrtev trgovine z ljudmi

London, 21. 11. 2022 15.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Shamima Begum, ki je kot najstnica odšla iz Združenega kraljestva v Sirijo, da bi se pridružila skupini Islamska država, je bila žrtev trgovine z ljudmi za namene spolnega izkoriščanja, je razsodilo sodišče.

Shamima Begum je leta 2015 odpotovala v Sirijo in se poročila z enim od borcev teroristične skupine ISIS ter ostala brez državljanstva, ker je predstavljala grožnjo nacionalni varnosti.

Shamima Begum
Shamima Begum FOTO: AP

Odvetniki zdaj 23-letne Shamime so na sodišču pojasnili, da je bila odločitev takratnega notranjega ministra Sajida Javida, da ji odvzame britansko državljanstvo, nezakonita, saj niso upoštevali, da je bila Shamima otrok ter žrtev trgovine z ljudmi. Kljub temu ministrstvo za notranje zadeve vztraja, da še naprej predstavlja grožnjo nacionalni varnosti. Odvetniki trdijo, da imajo dokaze, ki pojasnjujejo, da je bila žrtev trgovine z ljudmi, ter da je bil odvzem "nesorazmeren način obravnavanja kakršnega koli domnevnega tveganja za nacionalno varnost".

"V bistvu se ta primer nanaša na britanskega otroka, starega 15 let, ki ga je odločen in učinkovit propagandni sistem ISIS prepričal in nanj vplival," je dejala odvetnica Samantha Knights.

Dodala je, da so "bili sprejeti neustrezni in prenagljeni koraki, da bi ji za vedno odvzeli državljanstvo v enem tednu po intervjuju z britanskim novinarjem".

Odvetniki ministrstva za notranje zadeve pa trdijo ravno nasprotno: da je bila odločitev o odvzemu državljanstva še kako pravilna, ker je, ko je pobegnila z ozemlja ISIS, to naredila "le zaradi svoje varnosti in zaradi odmika od ideologije skupine".

V različnih intervjujih, ki jih je podala, naj namreč ne bi izrazila obžalovanja, prav tako pa je trdila, da se zaveda narave teroristične organizacije.

Shamima Begum
Shamima Begum FOTO: Twitter

Uradna ocena britanske varnostne službe MI5 pravi, da bodo ljudje, ki so potovali v državo pod nadzorom IS, "radikalizirani in izpostavljeni ekstremizmu in nasilju ISIS-a", pri čemer varnostna služba nadalje ocenjuje, da bodo vsi, ki se vrnejo, "predstavljali nacionalno varnostno grožnjo Združenemu kraljestvu".

MI5 je tudi ocenil, da so njene "dejavnosti pred in med potovanjem v Sirijo pokazale odločenost in zavezanost povezovanju z ISIS".

Islamske neveste v taborišču Al Hol, ki je trenutno dom 60.000 beguncem, vključno z družinami in podporniki Islamske države.
Islamske neveste v taborišču Al Hol, ki je trenutno dom 60.000 beguncem, vključno z družinami in podporniki Islamske države. FOTO: AP

Shamima se trenutno nahaja v taborišču, ki ga nadzorujejo oboroženi stražarji v severni Siriji, skoraj osem let po tem, ko je pobegnila od doma. V mesecu avgustu so preiskave pokazale, da naj bi Shamimo v Sirijo pretihotapil agent obveščevalne službe iz Kanade. 

V Siriji se je poročila z borcem iz Nizozemske ter več kot tri leta živela pod strogo vladavino ISIS-a. Leta 2019 jo je v devetem mesecu nosečnosti v sirskem begunskem taborišču našel novinar časnika The Times. Njen otrok je kasneje umrl zaradi pljučnice, pred tem pa naj bi izgubila še dva otroka.

Shamima je v intervjuju za BBC septembra 2021 dejala, da bo do konca življenja obžalovala, da se je pridružila skupini ISIS, in da bo Združenemu kraljestvu ponudila svojo pomoč v boju proti terorizmu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
21. 11. 2022 18.01
+5
Vap0
21. 11. 2022 16.36
+7
Predat jo sirijskim oblastem in tam bodo to učinkovito uredili. In pravično
konc
21. 11. 2022 16.42
+6
Tako je. Oblast v Siriji ali Iraku, že ve s čim imajo opravka. So probali na lastni koži in se spodobi, da imajo zdaj pravico obračunati s temi genocidnimi zločinci. Tudi teroristične neveste so rezale glave dol.
konc
21. 11. 2022 16.34
+7
Zdaj so pa nedolžne žrtve? Žurke je konec, kalifata tudi bolj kot ne, zdaj bi pa izigravale žrtve? Banda dvolična. Lažejo skozi zobe, naivneži pa jim verjamejo na besedo. Ostanejo naj v tistem pesku, s pamži vred. Civiliziran svet, ne potrebuje takega neproduktivnega balasta.