Tujina

Islandija se pripravlja na izbruh vulkana, razpoke prerešetale mesta in ceste

Reykjavik, 13. 11. 2023 20.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Seizmični roj še naprej pesti otoško državo na severu Evrope. Potresna aktivnost se sicer na jugozahodu Islandije nekoliko umirja, a znanstveniki ob tem opozarjajo, da je izbruh vulkana še vedno precej verjeten. Mesta so medtem v nedavnih potresih prepredle globoke razpoke, iz nekaterih se še vedno vije dim.

Od polnoči do zgodnjega popoldneva je islandski meteorološki urad zaznal približno 900 potresov, ki so prizadeli to otoško državo. Seizmična aktivnost med Sundhnúkurjem in Grindavikom na jugozahodu Islandije se je nadaljevala tudi blizu glavnega mesta Reykjavik. Po poročanju Guardiana je v zadnjih dneh pod polotokom Reykjanes nastal magmatski rov, ki se razteza v morje.

Na Islandiji so sicer zabeležili že več tisoč potresov, vse več pa je tudi opozoril, da bo v nekaj dneh izbruhnil tudi vulkan Fagradalsfjall. Potresna aktivnost se sicer nekoliko umirja, a strokovnjaki še vedno opozarjajo: 15 kilometrov dolga reka magme, ki teče pod polotokom, je še vedno aktivna in ogroža že evakuirano mesto Grindavik.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Prebivalcem tega ribiškega mesta so sicer za kratek čas dovolili vrnitev na domove, da so lahko vzeli najnujnejše potrebščine. A četudi se najtemnejše napovedi ne bodo uresničile, je mesto s skoraj 4000 prebivalci že utrpelo veliko škodo. Potresi so namreč z manjšimi, a tudi precej globokimi razpokami prerešetali njegovo površje. Iz nekaterih med njimi pa se še kar vije dim.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Islandska premierka Katrín Jakobsdóttir pa se medtem trudi pomiriti zaskrbljene prebivalce, ki se bojijo ponovitve scenarija iz leta 2010, ko je izbruhnil islandski vulkan Eyjafjallajokull, oblak pepela pa je takrat za cel teden povzročil kaos v evropski letalski industriji. Premierka je dejala, da je bila petkova evakuacija mesta izvedena z mislijo na varnost prebivalcev. Ob tem je delila sočutje s tistimi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove.

"Pozvati ljudi, naj zapustijo svoje domove, je velika odločitev. Vsi čutimo, kako težka je ta negotovost za njih," je dejala in dodala, da si prizadevajo, da bi lahko ljudje v svojih domovih pobrali najnujnejše potrebščine. "A seveda je naša prednostna naloga vedno varnost ljudi."

Ko se je zavzemala za predlog zakona o zaščiti pomembne infrastrukture na polotoku za zaščito pred grozečimi naravnimi nesrečami, je dejala, da so v zakonu o civilni zaščiti široka pooblastila za ukrepanje po razglasitvi nevarnosti ali izrednih razmer, a da je veliko manj možnosti za preventivne ukrepe v zgodnejših fazah. V predlogu zakona je predlagana tudi dajatev na požarno zavarovana stanovanja za tri leta za kritje stroškov preventivnih del.

Tiskovni predstavnik meteorološkega urada je medtem povedal, da vsi nadzorni sistemi pozorno spremljajo dogajanja in zlasti v bližini Grindavika iščejo morebitne znake nenadnih sprememb. "Ekipa za spremljanje naravnih nevarnosti pri IMO deluje z maksimalno operativo, oddelek za civilno zaščito in obvladovanje izrednih razmer pa usklajuje kratkoročni, začasni dostop do Grindavika 13. novembra," so dodali.

Islandija, ki leži med evrazijsko in severnoameriško tektonsko ploščo, plošči se gibljeta v nasprotnih smereh, je vroča točka za seizmično in vulkansko dejavnost. Čeprav se obseg in intenzivnost dejavnosti zmanjšujeta, je meteorološki urad sporočil, da ocena vulkanske nevarnosti ostaja nespremenjena, v državi pa veljajo izredne razmere.

V zadnjih treh letih so bili na polotoku Reykjanes v bližini vulkana Fagradalsfjall trije izbruhi, zadnji je bil julija 2023. Toda vsi prejšnji izbruhi so se odvili na neposeljenih območjih, ki niso posejana z infrastrukturo. Pred prvim izbruhom leta 2021 je polotok miroval osem stoletij. Se pa popotniki bojijo morebitne ponovitve izbruha aprila pred 13 leti, ko je izbruhnil vulkan Eyjafjallajokull. Takrat je oblak pepela za cel teden povzročil kaos v evropski letalski industriji, odpovedanih je bilo več kot 50.000 letov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
14. 11. 2023 09.36
+0
Grozljivo izgleda. :( Držite se! Klimatski pravičniki bodo rekli, da se bo led (iceland) stopil zaradi vroče lave in bo gladina morja potopila Islandijo. Vsi bodo umrli.
jutri bolje bo
13. 11. 2023 21.46
+12
Islandija drži se, Slovenija je z vami.
Arhaist
13. 11. 2023 21.53
-8
mojcd
13. 11. 2023 21.46
Dantes peak….
Sajeta5
13. 11. 2023 21.12
+10
Kaj to bodo tudi podnebne spremembe krive, ali bodo vseeno vzrok dobri stari premiki tektonskih plošč?
c00kies
13. 11. 2023 21.28
+9
Podnebne spremembe so se pojavljale in ponavljale skozi vso geološko zgodovino Zemlje, med njimi so segrevanja planeta tako kot tudi ohlajanja oz. ledene dobe. Tu ni kaj filozofirati ali so ti procesi naravni ali ne. Imate geološke raziskave, ki vam pojasnijo vse.
Ganimed
14. 11. 2023 08.14
+1
Sajeta5, pravzaprav podnebne razmere v resnici tudi dosti vplivajo na to, pa naj bo še tako čudno za slišat, več raziskav kaže, da taljenje ledenikov na severni polobli pospešuje tektonsko dogajanje zaradi izgube pritiska na plošče, ker pač na danih mestih ni več tako velike mase ledu, ki je odtekel v obliki vode ....
Christi Miles
13. 11. 2023 21.06
+20
Za njih ni problem, ker so njihove bajte malo boljši kontejnerji, tudi država jim bo nudila vse takoj ali po obnovi, katera ne bo trajala 1 mesec. Še videti ne bo razlike potem. Vzamejo par majic in gredo mirni bilo kdaj iz bajt
tornadotex
13. 11. 2023 21.02
+0
Hudič že dela razpoke skozi katere bo spustil tamlade...ni rešitve za to mesto...
punkracij
13. 11. 2023 20.48
+3
Apokaliptično leto 2023.
Ne boste verjeli
14. 11. 2023 12.17
+2
A mogoče kdo ve, kaj je o vsem tem njega dni povedal Nostradamus? Resno vprašam.