Tujina

Islandski vulkan (še) ni izbruhnil, Blue Lagoon pa k sebi znova vabi goste

Reykjavík, 18. 12. 2023 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pred dobrim mesecem dni se je priljubljeno geotermalno letovišče Blue Lagoon zaradi množice potresov in nevarnosti izbruha vulkana zaprlo. Bližnje mesto Grindavík so takrat prerešetale razpoke, ljudje pa so v strahu pobegnili s svojih domov. Mesec dni kasneje vulkan (še) ni izbruhnil, a potresna aktivnost se še vedno nadaljuje. Čeprav grožnja še ni povsem minila, pa priljubljeno letovišče zdaj znova odpira svoja vrata. "Navdušeni smo, da lahko ponovno pozdravimo goste v enem od svetovnih čudes," so dejali. Njihovi zaposleni so sicer pred odprtjem opravili tudi obsežno varnostno vajo.

Seizmologi na Islandiji so na območju polotoka Reykjanes ponoči zabeležili 230 novih potresov. Ti so sicer po svoji moči veliko manjši, kot so bili pred dobrim mesecem ko je tresenje tal v beg pognalo številne tamkajšnje prebivalce, goste geotermalnega letovišča Blue Lagoon, siloviti potresi pa so z razpokami prerešetali tudi bližnje mesto Grindavík. 

A čeprav opozoril na nevarnost izbruha vulkana oblasti še vedno niso umaknile, je priljubljeno turistično letovišče po več kot mesecu dni za goste znova odprlo svoja vrata, poroča Guardian.

Blue Lagoon (TWITTER)
Blue Lagoon (TWITTER) FOTO: Twitter

Zaradi zaprtja geotermalnega letovišča celo odpovedi letov

Blue Lagoon oz. Modra laguna, ki leži jugozahodno od glavnega mesta Reykjavík, se je zaprla 9. novembra, po tem, ko je polotok zadel t. i. seizmični roj. Takrat je območje v le 24 urah prizadelo več kot 1000 potresov, zaradi česar naj bi na desetine gostov sredi noči kar v taksijih pobegnilo iz letovišča.

Vodstvo letovišča Blue Lagoon pa je zdaj sporočilo, da so odločitev o ponovnem odprtju v nedeljo sprejeli ob "tesnem sodelovanju z oblastmi", kljub temu, da stopnja nevarnosti ostaja v veljavi. Hoteli v letovišču in ena od tamkajšnjih restavracij naj bi sicer ostali zaprti do četrtka, ko namerava vodstvo ponovno oceniti situacijo.

"Strokovnjaki natančno spremljajo situacijo in jo neprestano analizirajo. Trenutno ni znakov, da bi se magma približevala površini," so sporočili iz letovišča. "Navdušeni smo, da lahko ponovno pozdravimo goste v enem od svetovnih čudes," so še dodali. Obiskovalci lahko sicer zaradi gradnje obrambnih del po začetni potresni aktivnosti letovišča dosežejo le z določenim avtobusnim prevozom.

Izvršna direktorica prodaje, operacij in storitev letovišča Helga Árnadóttir je dejala, da so jo letalski prevozniki in predstavniki turistične industrije obvestili, da nekateri turisti zaradi zaprtja geotermalnega letovišča celo odpovedujejo svoja potovanja na Islandijo. Pred odprtjem so sicer zaposleni opravili obsežno varnostno vajo, s katero so izvedli čim hitrejšo evakuacijo območja, so še sporočili.

Evakuirani prebivalci se lahko vrnejo domov, a tam ne smejo prenočiti

V začetku potresnih aktivnosti so z območja Grindavíka evakuirali tudi okoli 3800 prebivalcev, mnogi med njimi so ostali brez strehe nad glavo. Prebivalci so se lahko sicer vsak dan med 7. in 21. uro vrnili na svoje domove, a pod strogim nadzorom oblasti in v preglednih skupinah. V tem času so se ponovno odprla tudi nekatera druga podjetja, še vedno pa ljudje na območju Grindavíka ne smejo prenočiti ali pa se ponoči prosto sprehajati po mestu.

Ta teden naj bi pristojni znova preučili situacijo in nevarnost izbruha vulkana ter odločili, ali se bodo lahko ljudje še pred božičem vrnili na svoje domove. "Prezgodaj je, da bi lahko z gotovostjo dejali, ali se je kopičenje magme ustavilo in je nevarnosti s tem konec," je konec tedna dejala vladna agencija Met Office.

V ponedeljek je načelnik policije v Suurnesu Úlfar Lúvíksson dejal, da policija čaka na posodobljeno oceno tveganja norveške meteorološke agencije, ki naj bi bila objavljena v sredo. Glede na oceno se bodo odločili, ali bodo preklicali ukaz za evakuacijo prebivalcev.

Sólný Pálsdóttir, ki živi v mestu, božič običajno preživlja z družino v njihovi poletni koči. Pričakuje, da se bo lahko kmalu znova vrnila v svoj dom, ki je sicer zaradi potresov zdaj nagnjen za okoli 50 centimetrov. Medtem ko je njena družina sicer uspela najti začasno bivališče, pa se številni spopadajo s pomanjkanjem stanovanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3