Tujina

Italija dvignila stopnjo pripravljenosti zaradi virusa denga

Rim, 14. 02. 2024 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
5

Italijansko ministrstvo za zdravje je dvignilo stopnjo pripravljenosti zaradi globalnega porasta števila okužb z virusom denga. Ob tem je pristanišča in letališča pozvalo, naj povečajo pozornost pri blagu, ki prihaja iz držav z visokim tveganjem za okužbe z virusom.

Ministrstvo za zdravje je navodilo izdalo, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno sporočila, da presenetljivo povečanje števila okužb z dengo po svetu predstavlja potencialno grožnjo javnemu zdravju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Denga
Denga FOTO: Shutterstock

Denga je virusna vročinska bolezen, ki jo prenašajo komarji. Pojavlja se v tropskih in subtropskih predelih sveta, predvsem v urbanih predelih Afrike, Srednje in Južne Amerike, Jugovzhodne Azije, Vzhodnega Sredozemlja in Zahodnega Pacifika, na svoji spletni strani navaja Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Okužba z virusom denge poteka najpogosteje brez simptomov. Kadar se simptomi pojavijo, je bolezen največkrat podobna gripi. Glavni simptomi in znaki so visoka vročina, hud glavobol, bolečine za očmi, v mišicah in sklepih ter izpuščaji. Pri petih odstotkih okuženih oseb bolezen lahko napreduje v hemoragično vročico, ki lahko ogroža življenje.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
15. 02. 2024 11.36
+1
Vau. WHO. Kaj se je zgodilo z opičjimi kozami. Zdaj pa denga. Pa najbrž bi komarji morali prit sem. Zdaj verjetno na letališčih iščejo komarje v prtljagi. Kako neresni so ratali, to je vse za razpustit.
tirolec
14. 02. 2024 21.36
+3
A dajte no...farbajte...
Samo navijač
14. 02. 2024 19.05
+3
Bo hiter konec stavke ta belih . Na obzorju se že vidijo denga dodatki.
komarec
14. 02. 2024 17.59
+2
A ni tudi prva v EU dvignila stopnjo pripravljenosti za časa korone? Torej začne se v Italiji, takšen je scenarij.
tirolec
14. 02. 2024 21.37
+4
Ja pa slike so ponavljali kao vse pomrlo....lažnivci!