Tujina

Italija porast števila migrantov pripisuje dejavnostim Wagnerja v Afriki

Rim , 13. 03. 2023 21.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanska desničarska vlada pod vodstvom Giorgie Meloni je trenutni porast števila nezakonitih migrantov v Evropi pripisala dejavnostim skupine plačancev Wagner v številnih afriških državah. Šlo naj bi za strategijo Moskve, da se tako maščuje državam, ki podpirajo Ukrajino.

"Eksponentno povečanje migracij z obale Afrike je v veliki meri tudi del jasne strategije hibridnega vojskovanja, ki jo izvaja skupina Wagner in pri tem uporablja svoj velik vpliv v nekaterih afriških državah," je danes izjavil italijanski obrambni minister Guido Crosetto. Ob tem je opozoril, da nenadzorovano in nenehno priseljevanje postaja način, kako prizadeti najbolj izpostavljene države, predvsem Italijo, in njihove geostrateške odločitve.

Podobno je poudaril tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani. Ob obisku v Izraelu je dejal, da je Rim zaskrbljen, ker številni migranti prihajajo z območij pod nadzorom skupine Wagner.

Migranti v Italiji
Migranti v Italiji FOTO: AP

Nekoliko kasneje se je oglasila še premierka Giorgia Meloni. "Ni prav, da v Afriki pustimo divjati rusko plačansko skupino Wagner, ki migrante sili, da poskušajo priti v Italijo," je poudarila na predstavitvi knjige o papežu Frančišku.

Po podatkih notranjega ministrstva v Rimu je letos na italijanskih obalah doslej pristalo že več kot 20.000 migrantov, medtem ko jih je bilo v enakem obdobju v letih 2022 in 2021 po približno 6000. Večina se jih iz severne Afrike na nevarno pot čez Sredozemsko morje odpravi v prenatrpanih čolnih, številni pa pri tem izgubijo življenje.

Skupina Wagner, ki jo vodi Jevgenij Prigožin, je dejavna v Ukrajini, vendar ima vse večji vpliv tudi v Afriki. V zadnjih letih se je uveljavila predvsem v Srednjeafriški republiki in Maliju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

old skul
16. 08. 2023 20.41
Ali italijanska vlada ni več ekstremno desničarska?
konc
14. 03. 2023 12.43
+0
Za ilegalsko krizo, so najbolj zaslužni ameroti, ki so zradirali pol Bližnjega Vzhoda. Potem pa so umorili še Gadafija, ki je v veliki meri zadrževal naval muslimanskih ilegalcev v Evropo. Potem je pa Rusija kriva? Nehajte z lažmi.
nekodnas
05. 04. 2023 11.53
Bo nekaj resnice v tem .Ko poslušam Wagnerja , začutim potrebo in nagnjenje, da se pomirim , da osebnostno notranje zrastem, dobim željo po ustvarjalnem produktivnem delu, zato hitro in tiho sedem v kot in počakam , da me napad in z njim želja po ustvarjalnosti in delu mine.
borjac
14. 03. 2023 10.24
+1
Izraelski Mosad je plasiral v Italijanske fašistične možgane: Melonijeve, Tajanija, Salvinija, in Croseta in ti prilagojeni možgani so to zgodbo o vplivu skupine Wagner na število beguncev, ki odhajajo v Italijo hvaležno sprejeli, in oznanili resnico o beguncih iz Afrike "RUSI SO KRIVI", sedaj pa bodo Wagnerju pri beguncih ki jih pošiljajo v Italijo pomagali še Schubert, Bach, Beethoven, na italijanski strani pa je sodelavec Verdi, pa tudi Rosini.
4556
13. 03. 2023 21.46
+3
Verjetno je v tem kar precej resnice ,da je vpliv Wagnerja v Afriki zelo prisoten