Tujina

Italijan, ki ni bil na Kitajskem, okužen s koronavirusom, prav tako njegova noseča žena

Codogno / Rim, 21. 02. 2020 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA / Ti.Š.
Komentarji
128

V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. Bil pa je v stiku z Italijanom, ki se je vrnil iz Kitajske. V kraju Codogno, kjer živi okuženi, so doslej našteli najmanj osem okužb, zaradi izbruga virusa pa so sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte.

38-letnega Italijana so namestili na intenzivni oddelek bolnišnice v kraju Codogno pri Milanu v Lombardiji, so danes sporočile zdravstvene oblasti.

V Lombardiji je okuženih 14 ljudi. Prvi se je okužil 38-letni moški iz kraja Codogno pri Milanu, in sicer potem, ko je v začetku meseca večerjal s prijateljem, ki se je vrnil s Kitajske. Med okuženimi sta tudi njegova 38-letna žena - noseča učiteljica na porodniškem dopustu, in prijatelj, s katerim sta skupaj tekla. 38-letnik je na intenzivnem oddelku bolnišnice v kraju Codogno, so danes sporočile zdravstvene oblasti.

V bolnišnico so ga sprejeli v sredo, a ker ni imel nobenih povezav s Kitajsko, zdravniki niso takoj povezali njegovega zdravstvenega stanja z novim koronavirusom. Šele ko se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo in so ga sprejeli na intenzivni oddelek, je njegova soproga zdravnikom povedala, da je bil v začetku meseca v stiku s prijateljem, ki se je nedavno vrnil iz Kitajske.

Tudi pri njegovi soprogi, ki je v osmem mesecu nosečnosti, so s testi potrdili prisotnost novega koronavirusa. Test je bil pozitiven tudi pri moškem, ki se je športno udejstvoval skupaj z 38-letnikom.

Prijatelj, ki je bil na Kitajskem, je bil na testu negativen, a so ga zadržali v bolnišnici, ker naj bi opravili še več testov. Nikoli ni imel značilnih znakov okužbe z novim koronavirusom, zato zdravstvene oblasti predvidevajo, da se je pri njemu okužba že končala.

Z novim koronavirusom se je okužil Italijan, ki ni bil na Kitajskem.
Z novim koronavirusom se je okužil Italijan, ki ni bil na Kitajskem. FOTO: AP

V kraju Codogno s 15.000 prebivalci pa so zdaj potrdili okužbe še pri petih osebah.

38-letnik je drugi primer okužbe z novim koronavirusom pri kakem italijanskem državljanu. Prvo okužbo so potrdili pri 29-letniku iz dežele Emilija-Romanja, ki je bil pred tem v Vuhanu.

V luči zajezitve izbruha okužb na severu Italije so pristojne oblasti za najmanj 250 ljudi, ki so bili v stiku z 38-letnikom, odredile karanteno, več tisoč prebivalcem v treh krajih v Lombardiji pa svetovale, naj iz preventive ostanejo doma.

"Za približno 250 ljudi smo odredili izolacijo in jih testiramo," je dejal komisar za zdravje v Lombardiji oziroma regionalni zdravstveni minister Giulio Gallera. Dodal je, da so prebivalce mest Codogno, Castiglione d'Adda in Casalpusterlengo, skupno jih je več kot 35.000, pozvali, naj iz preventive ne zapuščajo domov.

Med tistimi, za katere so oblasti odredile karanteno, so sodelavci in sorodniki 38-letnika ter zdravniki in medicinske sestre, ki so bili v bolnišnici z njim v stiku.

V Italiji se je sicer v četrtek zvečer zaključila 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Vuhana. Med njimi ni okuženih.

38-letnik naj bi bil zaposlen pri italijanski podružnici Unileverja, njegov prijatelji, ki je bil na potovanju na Kitajskem, je direktor podjetja MAE, italijanskega proizvajalca umetnih vlaken.

"Ne smemo širiti panike, a ljudje morajo razumeti, da so uvedeni ukrepi bistveni za dobrobit skupnosti," je dejal predsednik Lombardije Attilio Fontana.

V Lombardiji in Venetu potrdili še 16 okužb

V Lombardiji na severu Italije so danes tako potrdili še osem novih okužb s koronavirusom. Skupaj je po podatkih tamkajšnjih oblasti v tej italijanski deželi tako okuženih 14 ljudi, je na novinarski konferenci potrdil Gallera. Med okuženimi je tudi pet zdravnikov.

V desetih mestih na območju so zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa oblasti odredile zaprtje šol, lokalov in drugih javnih prostorov.

V bolnišnici v Rimu obravnavajo še dve osebi s koronavirusom - tam je namreč še vedno kitajski par. Kitajska turista sta že tri tedne na infekcijski kliniki in se počutita bolje, so v četrtek sporočile zdravstvene oblasti.

O dveh primerih okužb pa poročajo tudi iz dežele Veneto. Tam sta bila na testu za koronavirus pozitivna dva človeka, ki sta v karanteni v bolnišnici v Padovi. Kot je dejal predsednik te italijanske dežele Luca Zaia, sta oba okužena starejša prebivalca mesta Vo' Euganeo v bližini Padove. Eden od njiju je v kritičnem stanju in na intenzivni negi padovske bolnišnice. Kot je dejal Zaia, pa noben od njiju ni bil na Kitajskem. Šole in trgovine v mestu so zaradi pojava virusa zaprli.

Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena. "Pripravili smo načrt, saj je bilo jasno, da se to lahko zgodi," je dejal.

V Italiji se je v četrtek zvečer zaključila 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Vuhana. Med njimi ni okuženih.
V Italiji se je v četrtek zvečer zaključila 14-dnevna karantena za 19 Italijanov, ki so jih prepeljali iz Vuhana. Med njimi ni okuženih. FOTO: AP

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer danes opozorila, da se možnosti za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšujejo.

Z novim koronavirusom se je doslej po svetu okužilo več kot 76.000 ljudi, umrlo jih je več kot 2200. Večino okužb in smrti so zabeležili v kitajski provinci Hubej, kjer je konec decembra virus izbruhnil. Nekaj več kot 100 okužb pa so zabeležili v približno 30 državah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (128)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kianolog
22. 02. 2020 16.57
+2
Modifikacija ženskega MODRCA je odlična obrazna maska, če jih ne bo za dobit!
Marko Live
22. 02. 2020 10.14
+2
Zanimivo je nekaj, da v Wuhanu kjer je začel virus sta dva velika vojaška laboratorija za biološka orožja. Pomoje ni zgol naključje.
lluckyss
22. 02. 2020 08.41
+14
Bom še enkrat napisal, kar sem že pred dnevi..Že zdavnaj bi morala biti na primernem mestu postavljena vojaška bolnišnica (Role2) in kakšnih deset bivalnih kontejnerjev povezanih med sabo......To ni nek finančni zalogaj in bi bilo pametno ter primerno situaciji, ker ima omenjena premična enota tudi laboratorij in dezinfekcijsko enoto....Sramota, da moramo državljani opozarjati pristojne, da je vendarle treba ukrepati za božjo voljo....ste vsi debilni ali kaj ?!!
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.45
-2
lluckyss
22. 02. 2020 08.46
+9
;)...Ja, marsikdo se bo "umiril" v prihodnjih tednih in morda mesecih...
Mirko Igor
22. 02. 2020 08.47
+3
Ja Lucky enostavno je neverjetno kako ne vidimo nesposobnosti naših birokratov in tudi g. Šarca. To kar počnejo je že prav bedasto in predvsem ogrožujoče. Zamudili smo mesec dni!!!!!!!! Preveč!!!!!!!
Mirko Igor
22. 02. 2020 08.49
+3
Ne volkec ni, na žalost. WHO priznava da je virus na robu kontrole. Ti kar navijaj
lluckyss
22. 02. 2020 08.51
+5
Pusti Šarca, bi ga živega požrli, če bi kaj ukrepal v tej smeri in ne vem če sploh še ima pristojnosti...Imamo za to ustrezne službe, ki pa so "pripravljene".....na plačo...
VolkBrenin
22. 02. 2020 09.14
Mirko Igor
22. 02. 2020 09.18
+1
Kdorkoli je na položaju pač mora sprejemati težke odločitve. Lahko, da bo njegova, da nič ne naredi in je vse skupaj panika pravilna. Lahko usodna. Je pa šef ustreznim službam
VolkBrenin
22. 02. 2020 09.44
o čem sanjariš človek...??? kakšnem položaju...??? Tvoje perfidno podtikanje v stilu janše pri meni pač ne bo prijelo...Sedaj pa napiši kje in koga od naših sem omenjal v zadevi koronavirus...!!! Bolnik - svečkarski predvidevam....
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.38
-6
do milana je cca 500km iz ljubljane / tko na oko...histerija v sloveniji pa v polnem teku...Če ima nekdo v sosednji stavbi od vas resno gripo xy...to še NE pomeni...da jo boste dobili tudi vi....Kot je rad povedal možakar Švejk : predvsem pa nobene panike....
lluckyss
22. 02. 2020 08.44
+2
Ta`prav
22. 02. 2020 08.29
+6
Počasi me vse skupaj spominja na epizodo zone somraka. Očitno se bo potrebno počasi pripraviti na neko novo distopično realnost. Nč, bom jaz počas #skoknu# do trgovine, upam da še ni gužve.
Mirko Igor
22. 02. 2020 08.17
+12
Variant je več, a na nobeno naša vlada ni pripravljena in so tudi zamudili čas. Ustrezni prostori bi že morali biti... Mi celo ljudi, ki so bili v neposrednem stiku z novim virusom pošiljamo domov po komercialni poti in v domačo oskrbo!!!.) Kmečka pamet veleva, človek se lahko na ladji okuži od pregleda do izpustitve. Sta bila 2 dneva. Virusa ne poznamo........ Jao Šarc!
Animal_Pump
22. 02. 2020 08.25
+7
Vlada je odstopila...ravno pravi čas...tako da nihče ne bo sprejel odgovornosti. Testiranj ni...težav ni. Če bomo koga testirali se bo virus pojavil...če pa ne bomo testirali...se pa ne bo pojavil.
rožarica
22. 02. 2020 08.08
-4
A tam v Franciji, pa ni nobene panike več, nojda je ja en otrok oniskal
rožarica
22. 02. 2020 08.09
-3
VolkBrenin
22. 02. 2020 08.44
+0
priznam , da bi za vaše svečkarske komentarje potreboval prevajalca...
NotMe
22. 02. 2020 08.01
+12
Dajte no napisat, da imajo že prvega mrtvega in da je 38-letnik na intenzivni.
DAEMONIUM
22. 02. 2020 07.52
+21
Te zenske iz NIJZa,ki so proti elektronski cigareti s pomocjo katere sem prenehal kaditi in enako se 3 moji znanci a se vseeno preprecujejo javnost da so celo skodljive, sedaj spet prepricujejo javnost da je karantena na slovenski nacin tj doma v domacem okolju prvovrsten ukrep, ceprav sta dva iz Avstralije ki sta se vrnila kot zdrava potem doma zbolela?! Nimam nekih medecinskih znanj a bi me skrbelo dejstvo, da se je virua na tisti ladji na japonskem, siril vsepovprek, torej se ne siri le kapljicno in na dotik temvec tudi po zraku,konkretno na ladji tudi preko klime, ki so jo imajo vse kabine ampak nasim to nic ne pomeni, sploh se s tem vprasanjem ne obremenjujejo. Zgleda da NIJZ sprejema ukrepe po volji politike ne pa kar veleva stroka. Kaj ce pride se do vecjega izbruha v severni Italiji? Italijani dnevno prihajajo v Slovenijo preko mejnih prehodov, kaj bo storila vlada? Jasno kot beli dan, nic od nic in lahko samo cakamo, kdaj nam bodo povedali da smo v domaci karanteni. Predlagam da ta kvazi NIJZ peedlaga vsaj to, da se domovanja okuzenega prebivalstvo vsaj primerno oznacijo v duhu najnovejsih dognanj na NIJZ tj da se z belim kriz krazom oznacijo vsa vrata in okna teh domov. To bi bil vsekakor prispevek slovenskega NIJZa evropkemu zdravstvenemu sistemu, pac prispeva vsaka drzava po svojih moceh in znanju!
Ta`prav
22. 02. 2020 08.07
+8
Takih Avstralskih primerov je trenutno 6, da o Ameriških niti ne govorim (13 kolikor sem zasledil-več okuženih kot primerov do sedaj v Ameriki). Japonci so svoj del naloge opravili katastrofalno. Pristojni pri nas- ah pozabi retorično vprašanje.
asatan1986
22. 02. 2020 07.52
+21
A kdo od nasih cepcev, ki jih mastno placujemo, lahko zacne ukrepati pri nas?!??? NOVINARJI??? P.s. Tudi volit vas ne bo sel nihce, ker bomo pocrkal prej
User1538643
22. 02. 2020 07.29
+5
En šnopšček vase drugega nase...
lluckyss
22. 02. 2020 07.33
+21
User1538643
22. 02. 2020 07.40
+1
NotMe
22. 02. 2020 08.24
+1
User1538643
22. 02. 2020 07.25
+30
Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza zatrjuje, da je "Italija na morebitno širjenje virusa pripravljena. "Pripravili smo načrt, saj je bilo jasno, da se to lahko zgodi," je dejal." Kašen je pa naš načrt? Tiho bit?
lluckyss
22. 02. 2020 07.31
+15
Poganjat peč v TEŠ na "obnovljive vire"..
alex1986
22. 02. 2020 07.35
+13
Nas NJZ prekriva restnost situacije. WHO govori v tem da smo zgubili moznosti zaustavitve sirjenja coronavirusa, posledicno temu da so ljudje iz krizarke odkorakali domov. Nas NJZ pa rece "boste videli ti ukrepi so brez pomena"
Animal_Pump
22. 02. 2020 07.37
+21
Oblasti v severni Italiji so zaprle šole, bare in druge javne prostore v 10 mestih, preko 50.000 ljudi se je pozvalo, naj ostanejo doma, javne aktivnosti, kot so praznovanje pusta, cerkvene maše in športni dogodki pa so prepovedani za en teden. ....pri nas pa cviljenje naj ne zganjamo panike.
Animal_Pump
22. 02. 2020 07.38
+9
Dva vlaka v Italiji sta trenutno zablokirana na milanski železniški postaji in na postaji v Lecce, saj naj bi na vsak em od omenjenih vlakov bila oseba za katero se sumi, da je okužena s koronavirusom. Službe za nujne primere imajo intervencijo.
User1538643
22. 02. 2020 07.44
+6
Pri nas skrbijo za paniko, za virus nekaj manj.
Borec21
22. 02. 2020 07.23
+4
Ta virus je 20x hujši od gripe
lluckyss
22. 02. 2020 07.44
+11
Mogoče celo manjka ena ničla...bomo (bodo), videli na koncu, ko se bo "potegnila črta" pod mrtvimi...
Uporabnik270616
22. 02. 2020 07.18
+23
Letos bom za dopuste porabil zelo malo denarja. Varčevalno samoohranitveni načrt Korona.
Sokril
22. 02. 2020 07.17
+10
Pri nas pa prostovoljna samokarantena.
User1538643
22. 02. 2020 07.18
+2
User1538643
22. 02. 2020 07.16
+4
CORRIERE(pika)IT
User1538643
22. 02. 2020 07.13
+7
Članek na mestu, vsaj vi obveščate, če že pooblaščene in plačevane inštitucije ne. Na hrvaškem sestrinkem portalu je tudi video, kako se zaščititi.
Uporabnik543728
22. 02. 2020 07.13
+11
Naši se pa raje pričkajo in si podtikajo afere in podobno. Pri nas najverjetneje niti ne po uradno potrjenih okuženih, ker sploh nimamo opreme za testiranje, samo vedno več in več ljudi bo začelo zbolevati inumirati, šele ko bodo zadeve postale neobvladljive (kot v Wuhanu), nam bodo povedali, da je pri nas prišlo do epidemije novega koronavirusa.
lluckyss
22. 02. 2020 07.02
+53
Zanimivo...kljub vsem znanim dogodkom nekateri še vedno pametujete, da se Kitajcev več ubije s kolesom, umre za navadno gripo in podobne butalizme...Dobro, razumem, da so nekateri med nami laiki pač bedasti, tu nimamo kaj. Vendar nonšalantnost naše stroke in zijanje v zrak, ko bi morali na polno ukrepati je pa res že dobesedno tako noro, da je že zločin...Kdo ve koliko Slovencev bo po nepotrebnem umrlo, ker odgovorni za to področje očitno hodijo v službo le zato da dobijo plačo...Saj pravim....vemo, da pušča plin v bajti in mi namesto, da bi zaprli ventil čakamo, da vse skupaj raznese in smo baje "pripravljeni" v smislu gašenja požara...Pa še tu imamo cev za vodo počeno ....in en gasilski avto s tremi kolesi in šofer ima gripo.....v prenesenem smislu seveda........Za takšen odnos bi morale padati glave, pa ne v prenesenem smislu...
Mirko Igor
22. 02. 2020 07.18
+15
Se strinjam in podpišem s tabo in g Pečečnikom državo je ugrabila birokracija. Leta sem volil levo opcijo in nove obraze. Na koncu koncev so vsi ti del birokeacije z g. Rizmanom vred. Nikoli na trgu, z zagotovljeno plačo. In kdo je tu ultra desničar, egoist? Kdo se bori za svoje privilegije in tudi dodatke. Dovoj časa sem bil bedak
deratizacija
22. 02. 2020 07.01
+16
Naši pa še kar nakladajo!
User1538643
22. 02. 2020 07.10
+5