7°C

Italijani razočarani nad delovanjem aplikacije, napovedani novi ukrepi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
AVTOR
Anja Kralj /STA /
KOMENTARJI
5
Italijani so na dnevni ravni potrdili najvišje število okužb od začetka epidemije covida-19. Država, ki je bila močno prizadeta v prvem valu, zdaj pripravlja sprejem novih ukrepov za ustavitev širjenja okužbe.

"Ukrepov za upočasnitev rasti okužb ne smemo sprejemati po današnjih številkah, temveč po tem, kakšne številke pričakujemo čez tri tedne", opozarja svetovalec italijanskega ministra za zdravje Walter Ricciardi.  

Italijanska vlada ob ponovnem naraščanju števila okužb z novim koronavirusom in smrtnih žrtev covida-19 namreč razmišlja o dodatnem zaostrovanju ukrepov za zajezitev pandemije. Med drugim bi lahko vsem gostinskim lokalom odredili zaprtje ob 22. uri. 

Izbruh koronavirusa v Italiji.
Izbruh koronavirusa v Italiji.FOTO: AP

Kot je poročala Ansa, je ta povedal, da Italijani razmišljalo o lokalno targetiranih ukrepih, za tiste 'zelo kužne'regije, ki imajo R faktor višji od ena. Med drugim razmišljajo tudi, da bi tu zaprli vse za življenje nenujne kraje združevanja, kot so trgovine (delovale bi le trgovine s hrano), lokali, telovadnice.  

Testiranje na koronavirus v Italiji.
Testiranje na koronavirus v Italiji.FOTO: AP

Za zdaj torej razmišljajo, da bi nove ukrepe uvedli zgolj v deželah z večjim številom novih okužb, med njimi sta Lombardija in Kampanija. Ricciardi je pri tem opozoril tudi na pomen varnega javnega prometa. Bil je kritičen do vladne aplikacije za sledenje stikom z okuženimi Immuni, češ da ne deluje in da ga je razočarala.