Tujina

Italijanski bencinski servisi stavkajo: Tudi mi smo žrtve podražitev

Rim, 25. 01. 2023 11.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
8

Na številnih bencinskih servisih po Italiji ni možno natočiti goriva, saj poteka 48-urna stavka. Bencinski servisi so začeli stavkati v torek ob 19. uri, servisi ob avtocestah pa ob 22. uri. Stavka, ki naj bi se zaključila v četrtek zvečer, je protest proti, kot pravijo, "sramotni kampanji blatenja" in po njihovem mnenju slabih vladnih ukrepih za omilitev energetske krize.

Zaprta bencinska črpalka v Italiji
Zaprta bencinska črpalka v Italiji FOTO: Profimeda

Združenja bencinskih servisov v Italiji, Faib, Fegica in Figisc/Anisa, so stavko zaradi obtožb o špekulacijah pri dvigu cen napovedala že v začetku januarja. Italijanska vlada je namreč zaradi velikega dviga cen pogonskih goriv pripravila nova pravila za sektor, ki naj bi izboljšala preglednost cen goriva in potrošnike zaščitila pred špekulativnimi podražitvami. Vodstva bencinskih servisov pa so to potezo označila za "sramotno kampanjo blatenja", češ da vlada skuša namerno očrniti ponudnike pogonskih goriv.

Predstavniki združenj so se nato po sestanku s predstavniki vlade odločili, da bodo stavko začasno zamrznili. A očitno so bila pogajanja z vlado neuspešna. Združenja so namreč zavrnila amandmaje k odloku, ki jih je predlagala vlada. Tako so minuli teden sporočili, da bo dvodnevna stavka 25. in 26. januarja vendarle potekala. Po včerajšnjih predlogih ministrstva za znižanje kazni za kršitelje novega vladnega odloka se je eno od združenj odločilo, da bodo njihovi servisi stavkali le en dan, medtem ko bodo bencinski servisi, ki jih zastopata ostali dve združenji, stavkali 48 ur. 

Zakaj stavkajo?

Potrošniške organizacije od začetka leta opozarjajo na nerazumne dvige cen pogonskih goriv, samo v prvem tednu januarja so se dvignile za okoli 10 odstotkov. Povprečne cene bencina v Italiji se sicer trenutno gibljejo pri slabih dveh evrih za liter, na nekaterih bencinskih servisih pa dosegajo tudi 2,5 evra na liter bencina. To pa Italijo uvršča v sam vrh po ceni bencina med državami v evroobmočju (po podatkih AMZS ima dražji bencin le še Finska). 

Stavka bencinskih servisov
Stavka bencinskih servisov FOTO: Profimeda

Italijanska vlada je zato 10. januarja izdala odlok o preglednosti cen, ki med drugim od bencinskih servisov zahteva dnevno sporočanje cen. Italijansko gospodarsko ministrstvo bo po novem spremljalo dnevno (in ne tedensko) povprečno ceno goriv pri okoli 55.000 bencinskih servisih po državi. Bencinski servisi bodo morali od februarja poleg cene, ki jo zaračunavajo potrošnikom, jasno označiti tudi povprečno ceno goriva v državi. V nasprotnem jih čaka kazen, med drugim tudi prepoved obratovanja od sedem do 90 dni za večkratne prekrške.

Predsednik torinske veje združenja Faib Vincent Nettis je po poročanju italijanskih medijev takole povzel njihove razloge za stavko: "Tudi mi smo žrtve podražitev. Delamo po 12 ur na dan, v katerem koli vremenu, in imamo fiksen dohodek. Cene narekujejo naftne družbe, od 20 evrov zaslužimo 3,8 centa. Preostalih 19 evrov v 60 odstotkih predstavljajo trošarine in DDV, ostalo gre družbam." Dodal je, da bi postavljanje dodatnih oznak s povprečnimi cenami bil dodaten strošek in ob morebitnih napakah, čeprav nenamernih, jih čakajo tudi kazni do tisoč evrov. 

Kaj stavka pomeni za voznike?

Omenjena tri združenja zastopajo okoli 22.600 bencinskih servisov po vsej Italiji. Večina (80–90 odstotkov) teh servisov stavka, a ne vsi. Po italijanski zakonodaji namreč oskrba z gorivom spada pod ključne storitve. To pomeni, da mora vsaj 50 odstotkov bencinskih servisov znotraj in zunaj naselij med stavko obratovati po rednem delovniku. Prav tako pa zakonodaja določa, da mora biti na avtocestah v času stavke na vsakih 100 kilometrov odprta vsaj ena bencinska črpalka. 

Vozniki, ki te dni želijo v Italiji napolniti svoj rezervoar, se morajo najprej pozanimati, kateri servisi so odprti. V pomoč jim je tudi seznam bencinskih servisov ob avtocestah, ki so odprti tudi v času stavke, ki ga je pripravila Konferenca italijanskih regij.

Zaradi občutno višjih cen goriva v Italiji italijanski vozniki, ki živijo ob meji, množično hodijo po gorivo v Slovenijo. Vse od novega leta namreč na slovenskih bencinskih servisih ob meji z Italijo beležijo porast prodaje naftnih derivatov. Dogajanje glede stavke v Italiji zato ves čas spremljajo tudi pri ponudnikih pogonskih goriv, ki imajo svoje servise na območju ob slovensko-italijanski meji. Že ob prvi napovedi stavke so nam na Petrolu zagotovili, da bodo temu primerno prilagodili zalogo naftnih derivatov in organizacijo dela na predvideno obremenjenih prodajnih mestih. Da so na stavko v Italiji pripravljeni, pa so zagotovili tudi v OMV.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Korak
25. 01. 2023 14.24
Najbolj obdavčeno gorivo v EU
RedCell
25. 01. 2023 13.54
+2
no evo... bencinski servisi stavkajo... a ročke al cisterne?
Fulano in Beltrano
25. 01. 2023 13.45
+0
Če bi bil članek o stanju južno od Kolpe, bilo sto komentarjev. Ker pa je o stanju v Italiji, komentira Gekla iz Trsta in še par naključnih mimoidočih....
Gekla
25. 01. 2023 15.13
Kolikor se spomnim bi moralo biti tu vsaj še en par tržačanov, ne vem pa če je kdo iz goriškega ali videnskega.
slayer2
25. 01. 2023 13.31
+5
Pri nas v gospodarstvu pa vse tiho je. Vsi ostali se derejo,hočemo 600€ dodatka,sedaj še vodilni v DSO!!!
Gekla
25. 01. 2023 13.17
+1
Saj itak grem vedno tankat v Slovenijo.
zmerni pesimist
25. 01. 2023 13.02
+1
Nafta se ja ceni
devlon
25. 01. 2023 13.01
+1
#MeToo... vsi smo žrtve... res grozno