Tujina

Italijanski policisti prijeli 21 članov mafijskega klana Lineri

Catania , 08. 11. 2022 14.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
D.J., STA
Komentarji
1

Več sto italijanskih policistov je s pomočjo posebnih enot aretiralo 21 članov mafijskega klana Lineri, ki je del mafijske združbe Santapaola-Ercolano. Klan je imel sedež v Catanii in je od številnih podjetij več let terjal plačevanje mafijskega davka, imenovanega pizzo.

Aretirani so bili obtoženi izsiljevanja, poskusa ropa, sprejemanja ukradenega blaga, goljufivega prevzema premoženja in sodelovanja z mafijo. 

Po navedbah policije je ta klan več let izsiljeval približno 20 lokalnih podjetij. Preiskava se je začela avgusta 2019, po poskusu izsiljevanja znanega gostinca iz Catanie. "Približno dvajset lokalnih podjetij je zdaj osvobojenih večletnega mafijskega izsiljevanja," so po raciji dejali preiskovalci. 

Italijanski policisti in posebne enote so racijo izvedli v okviru obsežne operacije, ki jo usklajuje okrožni tožilec. Cilj operacije je razbiti mafijsko združbo Lineri, ki deluje na območju Catanie in ki je del mafijske združbe Santapaola-Ercolano, poroča Italy 24. 

Organizacijo Santapaola-Ercolano naj bi domnevno iz zapora vodil Benedetto Santapaolo, ki pa je bil aretiran že leta 1993.

Italijanski policisti so aretirali 21 članov mafijskega klana Lineri.
Italijanski policisti so aretirali 21 članov mafijskega klana Lineri. FOTO: Shutterstock

Ob množični aretaciji pa je glavni direktor policijskega urada za boj proti kriminalu Francesco Messina dejal, da je "nepredstavljivo, da še danes, kljub učinkovitosti in odločnosti državnih organov pregona, še obstajajo osebe, ki krivic ne prijavljajo ali pa dajejo lažne izjave". Messina je dodal, da boj proti organiziranemu kriminalu ne more biti "prenesen izključno na policijo in sodstvo". 

"Cosa Nostra ne nudi nobene zaščite, izvaja zločine in onesnažuje ekonomsko svobodo. In to, da nekdo ne prijavi, da je bil žrtev izsiljevanja, je takšno obnašanje, ki včasih meji na kriminalno dejanje," je še dodal Messina. Skupno je mafijski klan namreč izsiljeval 32 oseb oziroma podjetij, a le 16 se jih je odločilo, da bo izsiljevanje prijavilo in tako "prispevalo pri iskanju resnice in pravice," je še pojasnil direktor. 

Na območju še vedno potekajo preiskave in zasegi premoženja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
08. 11. 2022 19.13
......je iz zapora vodil "ta in ta"?????? Tu mi nekaj ne štima, ali ima mafija zapor v rokah ali pravosodje?