22°C

Po prvem potniškem poletu Bela hiša hvali 'profesionalnost' talibanov

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
STA / T.H. /
KOMENTARJI
45
Približno 200 tujih državljanov je v Kabulu po 10 dneh čakanja vendarle lahko sedlo na letalo in odletelo iz Afganistana. Skupina je poletela v Doho, to pa je bil prvi mednarodni polet z letališča v afganistanski prestolnici po umiku ameriških in zavezniških sil iz države. Bela hiša je, potem ko je letalo pristalo v Katarju, sporočila, da so se talibani pokazali kot "profesionalni in pripravljeni na sodelovanje", s tem ko so omogočili evakuacijo.

Med tistimi, ki so se vkrcali na komercialni polet družbe Qatar Airways, so tudi ženske in otroci, kažejo posnetki, ki jih je objavila televizija Al Jazeera. "Katarcem smo zelo hvaležni," je za televizijo povedal eden od potnikov, ki se je predstavil kot kanadski državljan. 

Po poročanju tiskovne agencije AP so bili med potniki tudi Nemci in Madžari. Povzemajo tudi pričevanje ameriškega uradnika, ki pa je želel ostati neimenovan, saj ni pooblaščen za dajanje izjav. Pri odhodu letala naj bi tako pomagala dva talibana, ki sta visoko na hierarhični lestvici, potniki so morali pokazati svoje dokumente in prtljago zložiti na vzletno stezo, kjer jo je prevohal tudi službeni pes. Vrnilo se je tudi nekaj dolgoletnih uslužbencev mednarodnega letališča Hamida Karzaja, ki so svoje delovno mesto zapustili zaradi kaosa, ki je sledil talibanskemu prevzemu oblasti.

Katarski posebni odposlanec v Afganistanu Mutlak al Kahtani je dejal, da je to "zgodovinski dan" za letališče. Tokratni polet pa je tudi velik korak k ponovnemu odprtju letališča za mednarodne polete, je dodal.

Bela hiša je, potem ko je letalo pristalo v Dohi, sporočila, da so se talibani pokazali kot profesionalni in pripravljeni na sodelovanje, s tem ko so omogočili evakuacijo. Dodali so, da se bodo evakuacije ameriških državljanov in Afganistancev, ki so delali z ZDA, nadaljevale.

V Afganistanu obtičalo na stotine tujcev

Ameriška administracija pod vodstvom Joeja Bidna je pod vse večjim pritiskom, ker je v Afganistanu ostalo še več sto Američanov in nekdanjih afganistanskih sodelavcev ZDA in drugih zahodnih sil. Čeprav imajo urejene dokumente, niso mogli zapustiti države, ker so ZDA v začetku prejšnjega tedna ustavile evakuacijske lete iz kabulskega letališča.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je sicer v torek med obiskom v Katarju sporočil, da so talibani obnovili obljubo, da bodo Afganistanci lahko svobodno zapustili državo, če bodo to želeli.

PREBERI ŠE
General Donahue, zadnji ameriški vojak, ki je zapustil Afganistan

ZDA so iz Afganistana evakuirale približno 123.000 ljudi, večinoma Afganistancev, ki se bojijo maščevanja talibanov. Po navedbah Washingtona naj bi v Afganistanu ostalo približno 100 ameriških državljanov, še vedno pa si več tisoč afganistanskih sodelavcev zaradi strahu pred maščevanjem talibanov želi zapustiti državo.