Tujina

Za vodjo Hamasa Gaza brez gibanja le iluzija

Gaza, 14. 12. 2023 08.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kakršenkoli načrt za območje Gaze po vojni, ki ne bi vključeval palestinskega gibanja Hamas, je le iluzija, je posvaril vodja skrajne skupine Ismail Hanije. Odločen, da svojo vojno proti Hamasu pripelje do konca, Izrael medtem krepi svoje napade na območju Gaze. Od tam poročajo o najmanj 19 novih smrtnih žrtvah.

Po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je 19 ljudi umrlo v bombardiranjih v mestu Gaza na severu, begunskem taborišču Nusejrat v osrednjem delu in Rafi na jugu. Glede na poročanje nekaterih medijev naj bi sicer samo v Rafi v obstreljevanju dveh hiš umrlo 24 ljudi.

Tudi britanski BBC ob sklicevanju na video prenos, posnet z izraelskega ozemlja, poroča o odmevanju eksplozije za eksplozijo z območja Gaze. Njeni v pretežni meri razseljeni in v šotorih nastanjeni prebivalci se ob obstreljevanju spopadajo še z obilnim dežjem, ki je še poslabšal razmere za bivanje.

Izraelska vojska naj bi izvedla tudi racijo v Dženinu
Izraelska vojska naj bi izvedla tudi racijo v Dženinu FOTO: Profimedia

O dveh smrtnih žrtvah danes poroča tudi palestinsko zdravstveno ministrstvo na zasedenem Zahodnem bregu, kjer naj bi izraelska vojska izvedla racijo v Dženinu, utrdbi palestinskih oboroženih skupin.

Glede na podatke Hamasovih oblasti je od začetka vojne 7. oktobra na območju Gaze umrlo že 18.600 ljudi, okoli 50.000 je bilo ranjenih. Izrael je ofenzivo na Gazo v nameri, da uniči Hamas, sprožil po vpadu pripadnikov gibanja na izraelsko ozemlje, kjer so ubili približno 1200 ljudi.

Za vodjo Hamasa Gaza brez gibanja le iluzija

"Kakršenkoli dogovor v Gazi ali glede palestinskega vprašanja brez Hamasa ali uporniških skupin je iluzija," je medtem v nagovoru, ki ga je prenašala televizija, v sredo dejal vodja Hamasa Ismail Hanije.

Čeprav še vedno traja vojna med Hamasom in Izraelom, ki je v nameri, da uniči gibanje, po njegovem napadu na Izrael 7. oktobra sprožil silovito ofenzivo na Gazo, se že pojavljajo vprašanja in predlogi v zvezi s prihodnjo ureditvijo in vodenjem območja. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v sredo zatrdil, da bodo vojno nadaljevali do konca. Pred tem je v torek zatrdil, da pozneje v Gazo ne bodo dovolili vstopa tistih, ki podpirajo ali financirajo terorizem.

Je pa Hanije v sredo dejal, da se je pripravljen pogovarjati o končanju spopadov in "spraviti v red palestinsko hišo tako na Zahodnem bregu kot na območju Gaze". Kot je dejal, je Hamas pripravljen na pogovore, ki bi lahko vodili "k politični poti, ki bi zagotovila pravico Palestincem do svoje neodvisne države z Jeruzalemom kot prestolnico".

Glede na v sredo objavljeno raziskavo Palestinskega raziskovalnega centra (PCPSR), neodvisnega inštituta v Ramali, bi ga sicer volilo 78 odstotkov prebivalcev palestinskih ozemelj, medtem ko ga je pred vojno podpiralo 58 odstotkov. Skoraj dve tretjini vprašanih pa je ocenilo, da bo Hamas obdržal nadzor nad Gazo tudi po koncu spopadov, ugotovitve povzema AFP.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja