Tujina

112 mrtvih in 760 ranjenih: 'Stvari je treba imenovati s svojim imenom'

Gaza, 01. 03. 2024 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, K.K., D.L.
Komentarji
244

Potem ko je izraelska vojska v četrtek streljala na Palestince v bližini mesta Gaza, ki so čakali na humanitarno pomoč, in pri tem ubila 112 ljudi, še 760 pa jih poškodovala, se iz sveta vrstijo obsodbe nasilja, pozivi k takojšnji prekinitvi ognja in neovirani dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v četrtek obsodil streljanje izraelske vojske na Palestince, ki so v Gazi čakali na humanitarno pomoč, in izrazil zgroženost nad "tragičnim človeškim davkom konflikta". Da dogajanje v Gazi po mesecih spopadov lahko še vedno šokira, pa je v odzivu dejal koordinator ZN za nujno pomoč Martin Griffiths.

ZDA so medtem blokirale izjavo Varnostnega sveta ZN, ki jo je predlagala Alžirija in je krivdo za napad na palestinske civiliste pripisala Izraelu. Palestinski veleposlanik pri ZN Rijad Mansour je po izrednem zasedanju pojasnil, da je 14 od 15 držav članic VS ZN podprlo izjavo, izjema so bile ZDA, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Namestnik ameriške veleposlanice v VS ZN Robert Wood je odločitev Washingtona pojasnil z besedami, da trenutno "nimamo vseh dejstev na terenu". Dodal je, da si ZDA prizadevajo preveriti okoliščine incidenta, da bi ugotovile, ali bi bilo mogoče oblikovati stališče, o katerem se bodo vsi strinjali.

Tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je izrazil zgroženost nad novicami o "še enem pokolu med civilisti v Gazi, ki obupano čakajo na humanitarno pomoč". "Te smrti so popolnoma nesprejemljive. Omejevanje dostave hrane je resna kršitev mednarodnega humanitarnega prava," je zapisal na omrežju X in ponovno pozval k neoviranemu dostopu humanitarne pomoči v Gazo.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sta pozvala k neodvisni preiskavi. Michel je na družbenem omrežju X zapisal, da je "pretresen in zgrožen nad včerajšnjim pobojem nedolžnih civilistov v Gazi, ki so obupano čakali na humanitarno pomoč". Opozoril je, da mednarodno pravo ne dopušča dvojnih meril, in dodal, da je treba takoj sprožiti neodvisno preiskavo in odgovorne privesti pred roko pravice.

"Nujno potrebujemo prekinitev ognja, da bi humanitarna pomoč, ki jo zagotavljajo ustrezno financirane specializirane agencije, kot je agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem UNRWA, dosegla civiliste," je pozval. 

Evropska komisija je po preučitvi nadaljnjih izplačil agenciji Združenih narodov za podporo palestinskim beguncem UNRWA danes sporočila, da ji bo prihodnji teden izplačala 50 milijonov evrov. Agencija se je namreč zavezala k ukrepanju glede obtožb o domnevni vpletenosti njenih uslužbencev v Hamasove oktobrske napade na Izrael.

Von der Leynova pa je sporočila, da je "globoko vznemirjena zaradi podob iz Gaze". "Treba je storiti vse, da se razišče, kaj se je zgodilo, in zagotovi preglednost," je zapisala. Ob tem je poudarila, da je humanitarna pomoč rešilna bilka za tiste v stiski in dostop do nje mora biti zagotovljen.

Vojna na Bližnjem vzhodu
Vojna na Bližnjem vzhodu FOTO: AP

Za neodvisno preiskavo okoliščin dogodka sta se danes zavzeli tudi Francija in Nemčija. Francoski predsednik Emmanuel Macron je na omrežju X obsodil incident in opozoril, da so bili palestinski civilisti znova tarča izraelskih vojakov. Zunanji minister Stephane Sejourne pa je zatrdil, da Francija ne bo uporabljala "dvojnih standardov" za konflikt na Bližnjem vzhodu. "To velja, ko Hamas označimo za teroristično skupino, vendar pa moramo tudi stvari imenovati s svojim imenom, ko se v Gazi dogajajo grozodejstva," je povedal. Če bi preiskava ugotovila, da je bilo izraelsko streljanje vojni zločin, potem "očitno to postane stvar pravosodja", je dodal.

"Izraelska vojska mora v celoti raziskati, kako je lahko prišlo do množične panike in streljanja," pa je sporočila nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je, kot je zapisala, ob poročilih iz Gaze pretresena. Pri tem je prav tako pozvala k humanitarni prekinitvi ognja v Gazi. 

Oblasti v Italiji in Španiji so medtem pozvale k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Tudi slovensko zunanje ministrstvo je obsodilo streljanje izraelskih sil na Palestince in ponovno pozvalo k takojšnji prekinitvi ognja, zaščiti civilistov ter zadostni dostavi humanitarne pomoči po vsej Gazi.

Predsednik ZDA Joe Biden je prepričan, da bo incident zapletel že tako občutljiva pogajanja o prekinitvi ognja v Gazi. Tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller pa je dodal, da bo Washington pozorno spremljal prihajajočo preiskavo dogodka in zahteval odgovore. 

Turčija je Izrael obtožila, da je zagrešil nov zločin in obsodil prebivalce Gaze na lakoto. "Dejstvo, da Izrael tokrat cilja na nedolžne civiliste v vrsti za humanitarno pomoč, je dokaz, da si zavestno in kolektivno prizadeva uničiti palestinsko ljudstvo," je sporočilo turško zunanje ministrstvo.

Katarsko zunanje ministrstvo je opozorilo, da bi Izrael lahko s svojim ravnanjem dokončno spodkopal mednarodna prizadevanja za uresničitev rešitve dveh držav in s tem utrl pot širjenju nasilja v regiji.

Gaza
Gaza FOTO: AP

Zunanje ministrstvo Savdske Arabije je poudarilo potrebo po prekinitvi ognja ter mednarodno skupnost pozvalo, naj zavzame odločno stališče in prisili Izrael, da spoštuje mednarodno humanitarno pravo, omogoči evakuacijo ranjenih in dostavo humanitarne pomoči.

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro je medtem prekinil nabavo orožja iz Izraela, ki je sicer ključni dobavitelj vojaške opreme za Kolumbijo. "Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ubil več kot 100 Palestincev, ki so prosili za hrano. To se imenuje genocid in spominja na holokavst," je še zapisal na omrežju X.