Tujina

Svetovni voditelji obsojajo nasilje: To je napad na demokracijo

Berlin/ Pariz/ New York/ Teheran/ Peking, 07. 01. 2021 11.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Urša Zupan, STA
Komentarji
260

Iz sveta se vrstijo odzivi na nasilni vdor privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa v ameriški kongres. Merklova je zaradi dogodkov "žalostna in jezna". Kar se je zgodilo v Kapitolu, ni ameriško, pravi Macron. Guterres je užaloščen, izraelski premier Netanjahu pa ogorčen. Da obsoja vsakršno nasilje, je sporočil tudi predsednik Pahor. Iran medtem opozarja na ranljivost zahodne demokracije, Rusija pa na zastarel volilni sistem v ZDA.

Po tem, ko so privrženci Donalda Trumpa vdrli v poslopje ameriškega kongresa, medtem ko je ta potrjeval zmago Joeja Bidna na predsedniških volitvah, je nemška kanclerka Angela Merkel danes sporočila, da je "žalostna in jezna".

Po njeni oceni je za to odgovoren tudi Trump. "Globoko obžalujem, da predsednik Trump vse od novembra in še včeraj ni priznal poraza," je dejala in poudarila, da so "dvomi o izidu volitev ustvarili ozračje, v katerem so se lahko zgodili sredini dogodki".

"Temeljno načelo demokracije je, da so na volitvah zmagovalci in poraženci," je še dejala kanclerka in dodala, da imajo oboji nalogo biti odgovorni, da lahko zmaga demokracija.

Že v sredo zvečer je pretresenost nad dogajanjem v Washingtonu izrazil nemški zunanji minister Heiko Maas in Trumpa pozval k priznanju poraza.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dogajanje opisal kot napad na demokracijo, ob tem pa poudaril, da ne sme biti popuščanja tistim, ki želijo demokracijo postaviti pod vprašaj. "Kar se je zgodilo v Kapitolu, ni ameriško," je dodal.

Merklova in Macron sta se danes odzvala na dogajanje v ZDA.
Merklova in Macron sta se danes odzvala na dogajanje v ZDA. FOTO: AP

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval h končanju nasilja, je sporočil njegov govorec Stephane Dujarric. "V takšnih okoliščinah je pomembno, da politični voditelji predstavijo svojim privržencem potrebo po tem, da se izognemo nasilju, obenem pa izpostavijo pomen spoštovanja demokratičnega procesa in vladavine prava," je sporočil.

Nekdanji predsednik Bill Clinton je že včeraj sporočil, da je napad na kongres posledica štirih let zastrupljanja politike, povzročil pa ga je Trump skupaj s številnimi podporniki v kongresu. Nekdanji predsednik Barack Obama pa je dejal, da gre za sramoto, nasilje pa pripisal predsedniku, ki "laže o izidu volitev" in pozval kongres, naj opravi svojo nedolžnost ter potrdi Bidnovo zmago. George W. Bush, zadnji republikanski predsednik, je dejal, da se o rezultatu volitev tako prepira v "banana republiki" in ne v "naši demokratični republiki". "Nasilnega napada na Kapitol in prekinitve ustavno določenega sestanka kongresa so se lotili ljudje, katerih strasti so se razvnele zaradi laži in lažnih upov," je dodal.

Vdor v kongres je močno obsodil tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu. Poudaril je, da mu je bila ameriška demokracija vedno navdih, nasilje v sredo pa je popolno nasprotje teh vrednot.

Kanadski premier Justin Trudeau je tvitnil, da je bil incident napad na demokracijo.

Turško zunanje ministrstvo je izrazilo prepričanje, da bodo ZDA odgovorno rešile notranjepolitično krizo.

Iran je ocenil, da incident kaže na ranljivost zahodne demokracije. "Kar smo videli v ZDA v sredo zvečer in danes, kaže predvsem, kako krhka in ranljiva je zahodna demokracija," je povedal predsednik Irana Hasan Rohani.

Kitajska je ZDA v prvem odzivu zaželela, da se bodo hitro vrnile k miru, stabilnosti in varnosti. "Verjamemo, da si ameriško ljudstvo želi varnosti in miru, predvsem med pandemijo," je povedala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Čunjing. Ob tem je potegnila še vzporednico s protesti v Hongkongu, saj da so tudi tam vdrli v parlament, vendar je policija vedno ravnala profesionalno. S tem je posredno opozorila na to, da so v vdoru v kongres umrli štirje ljudje. 

Na Kitajskem so se sicer javnost in mediji na nasilje v ZDA odzvali bolj kritično. Predvsem so primerjali svetovno podporo protestnikom v Hongkongu s sedaj zgroženimi odzivi na dogajanje v Washingtonu, kar je po njihovem dvolično.

Rusija pa je v odzivu izpostavila, da sta za delitve v ameriški družbi in izgrede v Washingtonu kriva zastarel ameriški volilni sistem, ki ne ustreza demokratičnim standardom, in politizacija medijev. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova je sicer vdor Trumpovih podpornikov v kongres označila za notranjo zadevo ZDA, za katero pa je kriv ameriški sistem.

Pahor obsodil napad na simbol ameriške demokracije

Slovenski predsednik Borut Pahor pa je v izjavi za javnost sporočil, da se morajo politiki z vso odgovornostjo zavedati posledic svojih ravnanj. "Biti moramo povezovalni in ne razdiralni. Spodbujati moramo strpnost, ne sovražnost. Obsojam napad na simbol ameriške demokracije. Obsojam vsakršno nasilje. Iskreno sožalje izrekam voditeljema kongresa in senata ter svojcem žrtev."

Kot je še dejal, zaupa v demokracijo in poudarja pomen trdnosti njenih institucij, vključno z volitvami kot temeljem demokracije. "Verjamem v moč in vitalnost ameriške demokracije, ki bo premagala tudi te izzive, in želim miren zaključek prehodnega obdobja. Prepričan sem, da bo novoizvoljeni predsednik Biden skupaj z vsemi zmernimi političnimi silami ponovno povezal sedaj globoko razdeljeno Ameriko, in se iskreno veselim prihodnjega sodelovanja z njim," je še zapisal. 

Zorčič: Kar smo videli, je bila učna ura za vse nas

Igor Zorčič
Igor Zorčič FOTO: Miro Majcen

Dogodki v ZDA pa so bili po oceni predsednika DZ Igorja Zorčiča sramota za demokracijo. Po njegovem mnenju smo lahko videli, kako ranljiva je demokracija takrat, ko nekdo v političnem tekmecu ne vidi tekmeca, ampak političnega sovražnika. "Kar smo videli, je bila učna ura za vse nas, za politike v Evropi, tudi v Sloveniji," danes ugotavlja Zorčič.

"Osrednje sporočilo, ki je prišlo preko medijev do nas, je, da se moramo politiki v prvi vrsti zavedati, kako težke so lahko naše besede. Več kot očitno je, da je bilo dogajanje spodbujeno z besedami Donalda Trumpa, ki očitno ne želi priznati volilnega poraza. Kar se je dogajalo za tem, je neopravičljivo," je v današnji izjavi v DZ glede sredinega napada na ameriški kongres dejal Zorčič.

Kar smo videli, je bila po njegovem mnenju "učna ura za vse nas, za politike v Evropi, tudi v Sloveniji". "Iz tega smo se naučili to, da v Sloveniji potrebujemo politike, ki znajo povezovati, in ne delijo ter podžigajo čustva," je še poudaril.

MZZ: Sleherno nasilje je zavržno

Z ministrstva za zunanje zadeve pa so sporočili, da ves čas pozorno spremljajo dogajanje v ZDA. "Prizori nasilja iz Kongresne palače v Washingtonu so bili pretresljivi. Gre za nedopusten napad na steber ameriške demokracije, njene inštitucije in vladavino prava." Mirno zbiranje je v demokratičnih družbah legitimno, opozarjajo, zavržno pa je sleherno nasilje ali pozivanje k nasilju. "Globoko obžalujemo izgubo človeških življenj. Z besedami, predvsem pa dejanji, je potrebno sedaj prispevati k skupnemu dialogu." 

Izrazili so globoke simpatije do prijateljskega in zavezniškega ameriškega naroda. "ZDA so država z močno in dolgo demokratično tradicijo. Ameriški Kongres je ne glede na nasilne dogodke potrdil predsedniško zmago Joea Bidena. Prepričani smo, da bo prenos oblasti in iskanje odgovorov na širše družbene izzive potekal ob polnem upoštevanju visokih demokratičnih načel," so navedli in dodali, da se veselijo sodelovanja z novo ameriško administracijo in nadaljevanja strateškega dialoga na vseh ravneh, ki krepi medsebojno zaupanje in je v dobrobit obeh držav.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (260)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BUONcaffee
07. 01. 2021 21.06
+1
Očitno tej dogodki kažejo kako ZDA ugašajo medtem ko se Kitajska dviguje gor. Čez 20 let bodo Kitajci skrbeli za demokracijo v ZDA.
nikhrast
08. 01. 2021 17.11
Kitajska se ne dviguje, ravno nasprotno, tam nobeden ne omenja demokracijo. Kitajska uspešno vodi kapitalizem, pa to so tudi nekatere druge diktature, samo politično so pa Kitajci diktatura. Še hujše je v Rusiji, tam pa falirana demokracija ib totalno skorumpiran kapitalizem.
BUONcaffee
07. 01. 2021 21.03
+1
In sedaj vidimo kako voditelji po svetu zlorabljajo besedo "demokracija" za nabiranje lastnih političnih točk. Naj mi nekdo razloži, kdaj so ZDA bile demokratična država. Nikoli niso bile. Politiki hitro pozabijo na neenakosti ljudi v ZDA, moč kapitala, vojne po svetu Itd. Demokracija nikakor ni bila napadena, ker je v ZDA ni.
ValterUdovernik
07. 01. 2021 17.39
+1
Skrajni čas je, da se Janša ne izneveri in zaradi lastne verodostojnosti izreče odločno podporo Trumpu.
kakafonijaprava
07. 01. 2021 17.30
+0
republikanci al demokratraje pa je enako shranje, kot liberalci in desnokatoliki,,,,,jupajdi jupajda.
kakafonijaprava
07. 01. 2021 17.29
+3
So se mau ustrašil, od Angelce do Johnsona naprej. skratka kaos prihaja.....
generator
07. 01. 2021 17.10
+3
Vsi se zgražajo, nihče pa ne pove, da sistem, ki ga ustvarjajo pelje v suženjstvo in popolno kontrolo ljudi. Vzeli vam bodo vse pravice in boste enakovredni takoimenovanim migrantom. Nova svetovna ureditev pelje v smer komunizma.
dante
07. 01. 2021 17.02
+3
Demokracija v EU izgleda tako, ne smeš v javnost, ne smeš delat, ne smeš, ne smeš, ne smeš. Hvala vsem politiko EU, kateri kamenjajo Trumpa, sami pa svojih dejanj ne spregledajo. Upam, da se to ne bo ponovilo v EU
TITO 50
07. 01. 2021 15.54
+5
Pa še kako je tole Ameriško, saj imajo več orožja kot v času divjega zahoda.
Tomvojo
07. 01. 2021 15.21
+4
Počasi se kaže tisto kar že dolgo tulim da je demokracija ena velka po sr an ij a
Uporabnik1095190
07. 01. 2021 14.54
+3
Kako bi poimenovali pa divjanje BLM-jevcev in antifa-jevcev? Miren protest? Gorelo je skoraj pol Amerike. Zakaj dvoličnost? Obsojajte izpade vseh,ne samo pro-trumpovcev,če se že gremo pravico in enakost.
Tomvojo
07. 01. 2021 15.22
-2
junij66
07. 01. 2021 14.50
+4
Kaj pa se pri nas dogaja? Erjavec pove: Mi ne rušimo vlade! Kaj pa delajo drugega CULOvci že 3/4 leta?
maneno48
07. 01. 2021 16.06
+0
mojcamojca1
07. 01. 2021 14.48
-3
Trump je oseba s hudo narcisistično osebnostno motnjo in za vse skupj, vključno z njim, bi bilo najbolje, da čimprej zapusti pisarno in se preseli v dolgotrajno psihoterapevtsko obravnavo. Včerajšnje divjanje v ZDA, pa je lahko v opozorilo našim jastrenom iz stranke Levica, ki s svojo nestrpnostjo in sovraštvom kurijo petkove proteste.
za bojši jutri
07. 01. 2021 14.47
+0
Ni kaj obsojat, saj to je demokracija. Preganjajo mirne demonstrante. Čisto po ameriško.
ŠKIS
07. 01. 2021 14.46
-3
Obsojajo nasilje vsi so isti ko se gre za oblast poglejte twitkota a je kaj boljši
maneno48
07. 01. 2021 16.10
+2
seveda je boljši, drgač bi bil ti in tvoji kolesarji pretepeni, prebunkani, namočeni . . .
maneno48
07. 01. 2021 16.12
+1
Bolcn
07. 01. 2021 14.38
+7
Nerabte obsojat. Za vsako rt palca rase. Tut za vaše!
Andrej Lon?ar
07. 01. 2021 14.23
+6
Dokler bodo take debele butare svetovni voditelji,do takrat se bomo samo potapljali...
DemokracijaMolka
07. 01. 2021 14.19
+8
Ko pokličeš teto demokracijo samo takrat, ko jo rabiš, da prideš na oblast.
jazbec44
07. 01. 2021 14.11
+2
Janez Janša podpira protestnike ki so vdrli v kongres.Razmišlja,da bi tetoviranca z rogovi sprejel v pomladek SDS.
avioo
07. 01. 2021 14.17
+0
kakšen napad na demokracijo,če so levaki kradli in goljufali na volitvah,a ker kradeš je pa demokratično??
DemokracijaMolka
07. 01. 2021 14.20
+2
junij66
07. 01. 2021 14.59
+0
Jazbec. Ti pa veš. Vidi se kako si razgledan kot oseba glede tega kako razmißljaš.
Treadstone
07. 01. 2021 14.09
+7
Haha napad na demkjracijo, kaj pa požiganje policijskih postaj s strani BLM, Antife?..Kaj pa zahodna vojaška posredovanja in obarvane revolucije? Hipokriti eni!! Angela samo tiho največji krivec za stanje v Evropi!!
Tomb Raider
07. 01. 2021 14.02
+1
Baje se Kitajci smejijo ZDA. Itak, tam če bi prišli protestniki samo blizu bi mitraljezka zaropotala. kaj pa je 10.000 mrtvih za kitajce.