Tujina

Izbiranje morebitne prve (pod)predsednice ZDA

New York, 20. 06. 2020 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Sebastijan Kopušar
Komentarji
57

Predsedniški kandidat iz kleti, kot so se v času samoizolacije norčevali iz demokrata Joeja Bidna, pozornost nase usmerja z ugibanjem javnosti, s kom se bo podal na volitve. Vemo, da bo ženska in da ne bo senatorka slovenskega rodu Amy Klobuchar, ki se je odpovedala tej časti. Hkrati pa je Bidnu položila na srce, naj izbere temnopolto kandidatko za podpredsednico.

Amy Klobuchar je po podpori predsedniške kandidature Joeja Bidna postala ena od favoritk za podpredsednico.
Amy Klobuchar je po podpori predsedniške kandidature Joeja Bidna postala ena od favoritk za podpredsednico. FOTO: AP

Senatorka iz Minnesote je svojo odločitev, da se umika iz izbornega postopka, sporočila v četrtek popoldne, pri čemer ni šlo za posebno presenečenje, bolj za časten umik. Klobucharjeva – njeni prastari starši po očetu so prišla iz Bele krajine – je bila pozimi med najopaznejšimi demokrati, ki so se potegovali za predsedniško nominacijo stranke. Po prepričljivi zmagi Bidna na strankarskih volitvah v Južni Karolini pa je bila v četici kandidatov, ki so skoraj družno podprli nekdanjega podpredsednika in pomagali njegovi že precej usahli kampanji dati zagon, da je premagal do takrat vodilnega, a za vrh stranke preveč radikalnega senatorja Bernieja Sandersa. Nato je nekaj časa veljala za najbolj verjetno Bidnovo izbiro, saj je njen zmeren pristop do politike pri srcu volivcem v nekaj zveznih državah, ki bodo odločale jesenski razplet.

Toda upor proti nasilju policije nad temnopoltimi, ki je zajel celotne ZDA in na noge dvignil ne samo temnopolto, pač pa tudi dobršen del bele skupnosti, je znova poudaril njeno šibko točko, sumničavost temnopoltih volivcev. Ta izvira še iz časov, ko je bila tožilka v Minnesoti in naj bi bila po mnenju kritikov preveč ostra do nebelih osumljencev, kot senatorka pa naj ne bi storila dovolj za afriške Američane. Klobucharjeva je skušala zvezati pretrgane vezi, toda intenzivno dvorjenje temnopoltim voditeljem in organizacijam je bilo zaman in vse bolj jasno je postajalo, da hitro drsi po seznamu verjetnih Bidnovih izbrank. Tako se je raje sama umaknila, za slovo pa podpredsedniku pustila popotnico, da "je čas za temnopolto žensko na glasovnici za Belo hišo". 

 

Čas je za temnopolto kandidatko

 

Klobucharjeva se je poslovila z  nasvetom, med kom izbirati.
Klobucharjeva se je poslovila z nasvetom, med kom izbirati. FOTO: AP

Biden seveda še ni uraden kandidat stranke in to ne bo, dokler ga ne potrdijo na njenem avgustovskem volilnem zborovanju. Toda zbral je že večino delegatov, tako da ga nihče več ne more presenetiti. Tako že poldrugi mesec preverja kandidatke – Biden je obljubil, da bo njegova namestnica ženska – za podpredsednico. Po njegovih besedah išče osebo, ki je zmožna po potrebi tudi sama prevzeti predsedovanje in to od prvega dne po izvolitvi, ima podobne svetovne nazore, a hkrati drugačne odlike od njega. To je sicer običajen nabor lastnosti, ki ga opevajo politiki na obeh polih, le da pri Bidnu ne gre le za retoriko. Če jeseni zmaga, bo pozimi zaprisegel pri 78 letih kot najstarejši ameriški predsednik. Zato bo podpredsednica v resnici morala biti od prvega dne pripravljena sesti v Ovalno pisarno.

Iskanje namestnice tako usmerjajo tri realnosti, poleg starosti kandidata še njena zmožnost, da se odzove na zdravstveno krizo pandemije in na gospodarsko krizo, ki so jo sprožili ukrepi za boj proti okužbam. Zadnji mesec je temu dodal še izbruh splošnega gneva zaradi sistemskega rasizma ameriške družbe. Zdi se, da ta postaja vse bolj odločilen kriterij, kar je ob odhodu poudarila tudi Klobucharhjeva. "Po tem, kar sem videla v svoji zvezni državi, kar sem videla po vseh ZDA, smo priča zgodovinskemu trenutku, in Amerika ga mora zgrabiti," je pospremila svoj nasvet, da je čas za temnopolto žensko v vrhu ameriške politike.

To je voda na mlin senatorke Kamale Harris, Kalifornijke, ki je razmeroma hitro izpadla iz večje tekme za predsedniškega kandidata, zdaj pa je na vrhu za drugo ime na glasovnici. Mnogi v Bidnovem štabu jo vidijo kot najboljšo in najbolj varno izbiro, saj je bila pod drobnogledom javnosti že kot predsedniška kandidatka. A tudi ona je kot nekdanja tožilka deležna nekaj kritik, da ni bila napredna reformatorka, temveč del politike ostrega nastopanja do kriminala, s katero so ZDA dobile daleč največjo zaporniško populacijo na svetu. 

Tudi senatorka  Kamala Harris iz Kalifornije ima nekaj težav iz tožilskih dni.
Tudi senatorka Kamala Harris iz Kalifornije ima nekaj težav iz tožilskih dni. FOTO: AP

To odpira vrata tudi drugim temnopoltim političarkam, vse pogosteje omenjajo floridsko poslanko Val Demings, ki je kot nekdanja policistka in načelnica policije v Orlandu postala eden osrednjih glasov v razpravi, kako reformirati delo varuhov reda. Njena izbira bi pomenila tudi spodbudo volivcem na Floridi, ključni zvezni državi v boju za Belo hišo. Če Biden zmaga na Floridi, bi to skoraj zagotovo pomenilo pot v Belo hišo.

Nemiri so proti političnemu vrhu potisnili tudi Keisho Lance Bottoms, županjo Atlante, ki je demokrate navdušila s svojim odzivom ter z odločnimi javnimi nastopi. Poleg tega je bila med prvimi in najbolj zvestimi podporniki Bidna od samega začetka njegove kampanje. Iz George je tudi Stacey Abrams, ki je zaslovela med sicer neuspešno kandidaturo za guvernerko te zvezne države, hkrati pa brez lažnega skromnosti ves čas glasno razglaša, da želi postati podpredsednica. 

To ni lastnost Susan Rice, prve temnopolte veleposlanice ZDA pri Združenih narodih in svetovalke za nacionalno varnost predsednika Baracka Obame. Že ves čas je izjemno kritična do vlade Donalda Trumpa, kar je tradicionalna vloga podpredsedniškega kandidata v volilni tekmi. Hkrati pa ima veliko izkušenj iz Bele hiše, kar je zaradi Bidnovih let eden od pomembnih kriterijev pri izbiranju. To je tudi argument proti Abramsovi, Bottomsovi in Demingsovi, saj nobena nima za sabo kariere v izvršni oblasti.

Poudarjanje izkušenj 

Ravno zaradi tega nekateri menijo, da je bolj kot trenutno razpoloženje pomembna zbrana presoja za nekoga, ki bo Bidnu pomagal krmariti skozi nemirna prihodnja leta. "Izbrati mora resno, spoštovano in politično modro osebo, ne le nekoga z značajem," meni poslanka iz Nevade Dina Titus. Kdorkoli bo jeseni zmagal, bo moral zagristi v težko obdobje za državo, ki jo je pandemija potisnila v recesijo. Zato je še toliko bolj pomembno, da ima ob sebi nekoga usposobljenega za pomoč gospodarstvu in javnemu zdravstvu. 

 Elizabeth Warren se zdi vez med Bidnom in progresivnim krilom demokratske stranke.
Elizabeth Warren se zdi vez med Bidnom in progresivnim krilom demokratske stranke. FOTO: AP

Kar seznam obrne v smer političark, ki jih morda najbolje označi Elizabeth Warren. Senatorka iz Massachusettsa je ne samo dobro ekonomsko podkovana in polna reformnih zamisli, ampak hkrati most do liberalnega krila stranke, ki ni navdušeno nad zmernim Bidnom. To bi morda pomagalo poenotiti stranko in preprečiti razkol, ki je 2016 prispeval k potopu Hillary Clinton. A je vprašanje, ali bi bojevita senatorka zmogla molčečo lojalnost do Bidnovih politik, če se ne bi strinjala z njimi. Poleg tega bo v ponedeljek stara 71 let, dva bela sedemdesetletnika na glasovnici pa ni ravno spodbudna raznolikost za demokrate. 

Na praktičnem delu liste izkušenih političark je vrsta guvernerk, začenši s "tisto žensko iz Michigana", kot je Trump ozmerjal Gretchen Whitmer, ki se je na začetku zdravstvene krize v ZDA odločno spopadla z Belo hišo in njenim lahkomiselnim pristopom do pandemije. Nekoliko manj v ospredju je Michelle Lujan Grisham, guvernerka Nove Mehike, ki je bila v prvih vrstah pri omejevanju širjenja virusa, sedaj pa se sooča s posledicami za gospodarstvo in proračun zvezne države.

Po odhodu Klobucharjeve vlogo kandidatke iz "preletnih držav", kot Američani v šali pravijo območju med obema obalama, prevzema senatorka Tammy Baldwin iz Wisconsina. Zvezna država je prav tako eden od ključev do volilne zmage (poleg omenjene Floride naj bi ta vloga pripadla še Michiganu in Pensilvaniji). Podobno velja za nekoliko manj izpostavljeno Tammy Duckworth, senatorka iz Illinoisa ima tudi kredibilnost vojne veteranke, kot pilotka helikopterja v Iraku je ob sestrelitvi izgubila obe nogi.

Trdna podlaga za jesen

Izbiranje Bidnove volilne sopotnice ni samo ciljanje na jesensko volilno zmago, pač pa so v ozadju tudi volitve 2024. Čeprav v volilnem štabu demokrata to odločno zanikajo, pa v vrhu demokratske stranke velja prepričanje, da bi državo vodil samo en mandat in da pri 81 ne bo kandidiral še za drugega. To po pomeni, da bi podpredsednica že čez štiri leta imela vso moč in prestiž Bele hiše pri kandidaturi za najvišji položaj v državi. 

Pred jesenskim finišem so ankete za zdaj trdno na strani Bidna. Na ravni celotnih ZDA ima že dvomestno prednost, pred Trumpom vodi v ključnih zveznih državah, tekma je tesna celo v Teksasu, doslej vedno neomajni trdnjavi desnice. Kar kaže, da je republikanski predsednik tokrat morda narobe ocenil utrip države in njegovo prilivanje olja na ogenj kulturnih vojn prinaša ravno nasprotni učinek.

To potrjuje tudi nenaden zasuk njegove kampanje, ki se zavzema za več soočenj med tekmecema. Kar je po navadi slamica, ki se je oprime tisti, ki mora zasukati volilno razpoloženje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ahim1225
21. 06. 2020 09.04
+4
Trump bo brez težav zmagal na volitvah, zato je brez pomena delati tak rompompom.
Maks Novak
20. 06. 2020 21.14
+0
Klobučarka pejt še malo na kolena ,tako kot zadnjič ko je klečala za tistim kriminalcem hinavka.
CestniKolesar370Wattov
20. 06. 2020 20.36
-3
Moraš vedeti, da demokratom je beda temnopoltih v interesu. Kdo je najbolj na izgubi zaradi 30+mio ilegalcev, ki živijo v ZDA? Ti jaz povem; tisti manj izobraženi. Tyrone in Shaniqa nimata izobrazbe in nobenih delovnih sposobnosti. Shaniqa bi lahko pometala, Tyrone pa bi bil lahko pomočnik v kuhinji. Oba prihajata iz revnih družin in vsako delovno mesto pripomore k dobrobiti družine in vsako je lahko odskočna deska v nekaj boljšega. Pride Tyrone na razgovor, delodajalec pa nima delovnega mesta, ker ga je že podelul Juanu Ilegalosu, ki veselo dela za $4 na uro. Podobno se zgodi Shaniqui. Ostanejo jima socialni transferji in demokrati se veselo tolčejo po prsih, da socialne transferje omogočajo le oni. Socialna je premajhna. Rodi se jima sin, denarja je premalo. Shaniqa doma skrbi za sina, brezposelni Tyrone pa si na radiu zavrti komad od Snoop Dogga. "...Dealing drugs, gangsta life...". Tyrone na ulici prodaja robo, pride policija in ga strpa v zapor. Tyrone je v zaporu, Shaniqa sama, mali Jamal pa joka, ker je lačen.
leond1
20. 06. 2020 19.18
+3
SVINJE FORMA 21
bjatch
20. 06. 2020 19.04
+8
Demokrati so največji rasisti v Ameriki. Dejstvo. Ni več pomembna kompetenca, izobrazba, znanje, zaupanje, pač pa samo še barva kože (mora bit črna, ker samo črna šteje), spol (more bit ženska ali po novem nekaj vmes, ker moški so zlo - sploh beli moški), ter spolna usmerjenost (ne sme biti heteroseksualec, sploh pa ne bel moški heteroseksualec), kar je v prvi vrsti rasistično in tudi seksistično ob enem. Edino, če si bel heteroseksualen moški in si član Demokratov (Joe Biden) ter promoviraš vse zgoraj našteto. To je demokratska stranka Amerike 2020. Živa norost pa žal tudi realnost..
nikhrast
20. 06. 2020 19.52
+1
Zdaj pa še kaj povej kaj je Trump rekel o migrantih, pa Latinos..., ni čudno da ni dobil chefov po mehiških restavracijah. Ljuba teta, zdaj imajo pa demokrati monopol pri rasizmu.
bjatch
20. 06. 2020 20.21
-1
Kaj pa je rekel o njih? Rekel je, da je cez juzno mejo ilegalno prihajajo posijevalci, kriminalci trgovanja z orozjem, drogo, ljudmi in da je to potrebno ustavit čimprej z zidom na južni meji (ki se med drugim gradi že lep čas) in to je dejstvo. Je zato ker je povedal dejstvo, rasist? Al je potrebno rečt da so vsi ki živijo južno od ZDA dobri ljudje, da ne bo izpadlo rasistično kot očitno to izpade za nekatere. Pač mimo dejstev ne gre, sploh pa nebi smelo iti pri politiki. Danes se to prepogosto dogaja. MAGA
Infraping
20. 06. 2020 19.01
Nikar mentalno-fizičnih hlodov, pa bo.
Uporabnik1513064
20. 06. 2020 17.20
+5
Senilni Biden naj čimprej nekoga najde, ki bo namesto njega šel v debato, ker če ga bodo strici postavli na oder, bo to živa komedija.
abmam
20. 06. 2020 15.32
+5
Fino, Klobučarka vsaj sramote ne bo delala!
setisfekšn
20. 06. 2020 15.28
+2
sovrazimbelcke
20. 06. 2020 14.01
-3
Klasični Trumpov volilec -maksimalno 4razrede OŠ(2Xprvi razred 2X drugi razred)
cekinar
20. 06. 2020 14.57
-3
abmam
20. 06. 2020 15.33
+6
Kakšni intelektualci se oglašajo., ha, ha.
dante
20. 06. 2020 13.22
+1
če slovenci ne znamo vodit slovenije , bodo slovenke vodile ZDA
CestniKolesar370Wattov
20. 06. 2020 13.07
+6
Tiha večina ne sodeluje pri anketah. Tiha večina se ne javlja na roboklice. Kdor bo volil Trumpa, na vprašanje neznanca "koga boš volil" odgovori s "to ni tvoja stvar". Atmosfera, katero so naredili demokrati skupaj z mediji. Jasno jim je, da če so ankete 2016 odstopale za do 10%, danes odstopajo za do 20%. Demokratom se ne piše prav nič dobrega, ker so jim stranko prevzeli radikalci. Čeprav radikalci niso v večini, so glasni, kot da jih je 90%. 2016 so imeli kandidata, ki odstopa od norme. Bernie Sanders. Cel čas jamral čez milijonarje. Potem je sam postal milijonar, danes jamra čez milijarderje. Če bi mu v roke dal milijardo, bi jamral samo še čez šejke in Bezosa. Poglej BLM vstajo s sloganom "defund the police" in argumenti, da ZDA policije ne potrebuje. Najdi mi enega človeka s 3 koleščki v glavi, ki to podpira. Najdi mi enega človeka, ki se med volitvami ne odloča za eno stranko, pač pa za človeka, ki bo sedaj podprl demokrate in njihovo klečeplazenje. Trump bo dobil vse države, ki jih je dobil leta 2016 + Kolorado. Demokrati pa bojo dobro morali premisliti, ali se bojo še uklanjali zahtevam radikalcev, ali bremzali konje.
nikhrast
20. 06. 2020 16.24
-5
Še Fox News ni tako optimističen, poglej njihove ankete, Trump je dobro za Bidnom. Pa zgleda da bo volilna udeležba visoka, tako Trump zdaj preprečuje glasovanje po pošti. Pa še izdaja knjig, John Bolton in Mary Trump, kakšne beremo...
CestniKolesar370Wattov
20. 06. 2020 16.54
+4
Moje napovedi so se leta 2016 uresničile. Tvoje so bile popolnoma napačne. Kaj ti daje misliti, da pa zdaj veš zakaj se gre? A si v teh 4 letih postal pametnejši? Spet boš popolnoma zgrešil in utrujal s tem, kaj si ti slišal od svojega soseda nekega. In kaj je ta tvoj "poglej Fox ankete". Poglej 2016 Fox ankete. Se ti zdi, da je kaj drugače?
nikhrast
20. 06. 2020 19.57
+0
Saj je Trump leta 2016 dobil tri milijone manj glasov, zmagal je z elektorskimi glasovi. Vem da podpiraš Trumpa, tako bi se še štiri leta delali norca s Trumpom, pa koliko jih bo še šlo skozi njegovo administracijo, koliko jih be še bolj spoznalo kakšen moron je.
Ate_ist
20. 06. 2020 12.52
-2
volitve v ameriki 2020 ne bodo med bidnom in trumpom, pač pa med kitajsko in rusijo.
MrKritik77 .
20. 06. 2020 12.51
+0
Trenutno vse javnomnenjske raziskave (tudi tista od FOX) kažejo, da bo Biden gladko premagal Trumpa. Je pa res, da je do novembra še daleč in se še marsikaj lahko zgodi.
NWO 2014
20. 06. 2020 17.06
+0
cekinar
20. 06. 2020 12.25
-10
Tisti,ki ste na sociali vam je itak vseeno,al je trump al biden, nam pa ne, ker bo trump s carinami proti EU v naskednjih letih unicil evropsko gospodarstvo,ker proti kitajcem mu ni tega popolnoma uspelo.
MSM fake news
20. 06. 2020 12.28
+14
Ne lapaj ... 250 miljard carin je čez noč od Kitajske zrihtal, kar jim je Obama šenkal ... TRUMP je ekonomist ... ti pa verjetno SD volilec ...
Ate_ist
20. 06. 2020 12.47
+1
čisto vseeno je kdo bo predsednik. kaj še niste dojeli, da predsednik nima kompetenc. politiko vodijo lobiji iz ozadja. predsednik je le marijonetka. za preživetje amerike je ključno uničenje konkurence, se pravi tudi evrope, ki je še vedno preko NATO okupirana.
MSM fake news
20. 06. 2020 12.00
+9
Biden ... hahahaa ... sploh ne ve, da obstaja ... skriva dementnost ...
MSM fake news
20. 06. 2020 12.01
+0
7Scythe7
20. 06. 2020 11.58
-9
Trumpu so šteti dnevi haha. Biden vodi po vseh anketah, še po Trumpovih medijih
Ate_ist
20. 06. 2020 12.48
+9
tako je bilo tudi 4 leta nazaj, se še spomniš?
TheEarthIsFlat
20. 06. 2020 11.51
+6
Čudno pa je, da je črna obama tako tiho, le kje se skriva?
nikhrast
20. 06. 2020 16.26
+0
To je navada, prejšnji predsedniki se ne vtikajo v volitve.
NWO 2014
20. 06. 2020 17.06
kilklop
20. 06. 2020 11.43
+8
Če jim temnopolten predsednik Obama ni pomagal, ne vem zakaj jim bo temnopolta podpredsednica, verjetno Kamala , ki jih je še največ pozaprla kot glavna tožilka.
jan.k94
20. 06. 2020 11.41
+9
Do volitev bo biden že pozabil zakaj je tam...