Tujina

'Izbruh vulkana zelo verjeten': znova evakuirali priljubljeno letovišče

Reykjavik, 03. 03. 2024 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Islandiji so znova evakuirali priljubljeno turistično geotermalno letovišče Modra Laguna. Bližnja seizmična aktivnost namreč nakazuje, da se bliža nov izbruh vulkana. Magma se je v soboto nahajala na globini štirih kilometrov, po oceni strokovnjakov pa bi lahko do izbruha prišlo v le nekaj urah, so sporočili takrat.

Vulkanolog Thorvaldur Thordarson je v soboto dejal, da se magma nahaja na globini okoli štiri kilometre, a da bi lahko do izbruha prišlo v le nekaj urah. Zaradi tega so po poročanju CNN evakuirali tako priljubljeno geotermalno letovišče Modra Laguna kot tudi bližnje mesto Grindavík. Evakuacija je po besedah policije potekala dobro, v zadnjih dneh pa je bilo v mestu po njihovih besedah le nekaj ljudi.

Na Islandiji opozorilo pred izbruhom vulkana
Na Islandiji opozorilo pred izbruhom vulkana FOTO: Profimedia

V geotermalnem letovišču Modra Laguna so v soboto sporočili, da so sprožili evakuacijo prostorov zaradi povečane seizmične dejavnosti na območju, ki se nahaja le nekaj kilometrov stran od njih. Terme bodo zaprte vsaj do konca nedelje, ko bodo znova ocenili stanje, so sporočili. "Še naprej bomo pozorno sledili smernicam in priporočilom oblasti ter z njimi sodelovali," so dodali.

Blue Lagoon (TWITTER)
Blue Lagoon (TWITTER) FOTO: Twitter

Seizmična aktivnost se je začela na južnem koncu razpoke, ki je nastala 18. decembra 2023. V četrtek je islandski meteorološki urad opozoril, da bi se lahko izbruh začel z zelo kratkim opozorilnim časom, celo manj kot 30 minut. Nato so v soboto oblasti potrdile, da so se začela premikanja magme in da je vnovičen izbruh verjeten, poroča The Independent.

Čeprav trenutno kaže, da je aktivnost magme prenehala, urad za seizmološko aktivnost opozarja, da je še prezgodaj, da bi preklicali opozorilo pred morebitnim izbruhom vulkana.

Modra Laguna, ki se nahaja manj kot uro vožnje od islandske prestolnice in največjega mesta Reykjavik, je ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v državi. Svoja vrata je za teden dni zaprla že novembra, ko je območje v le 24 urah streslo kar 1400 potresov. Leži na jugozahodu islandskega polotoka Reykjanes, kjer se sicer nahaja tudi glavno islandsko letališče Keflavik International.

Islandija je eno najbolj aktivnih vulkanskih območij na planetu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tali?ni tom
03. 03. 2024 19.38
-2
pa,koga boli za islandce! da jih zradira,ni škode,nič ne doprinesejo blagostanju sveta,samo trošijo! ajmo minuse!
ap100
03. 03. 2024 18.44
+2
Pri nas bi že zdavnaj vse izselili - jm naredili nove hiše, ter termalni vrelec prenesli na varnejšo lokacijo
brabusednet
03. 03. 2024 15.02
+0
Kako bi jih na brzino skuhalo,če lava v vodo priteče ali poči zemlja.
krohotalo
03. 03. 2024 16.54
-4
Ta voda v termah je dejansko odpadna voda iz bližnje elektrarne, tko da ne bo nobenga skuhala, ker ni izvira.