Tujina

Izginuli novinar v Amazoniji: Našli naj bi človeške ostanke

Brasilia, 11. 06. 2022 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Britanski novinar Dom Phillips je izginil v oddaljenem kotičku brazilske Amazonije, razvpitem po nezakonitem rudarjenju in trgovini z mamili. Reševalne ekipe naj bi zdaj na mestu, kjer so ga nazadnje videli, našle človeške ostanke.

Brazilske ekipe so na mestu, kjer so nazadnje videli britanskega pogrešanega novinarja in njegovega spremljevalca, našle domnevno človeške ostanke, poroča Sky News. Oblasti so sporočile, da jih  bodo zdaj poslale na forenzično analizo skupaj s krvjo, ki so jo našli na čolnu osumljenca za izginotje novinarja in njegovega spremljevalca. 

Dom Phillips, dolgoletni sodelavec Guardiana, je v nedeljo zjutraj izginil med potovanjem s čolnom po regiji Javari v brazilski zvezni državi Amazonas, kjer je raziskoval za knjigo, ki jo piše o ohranjanju narave. Phillips, samostojni novinar, ki je več kot 15 let poročal o Braziliji, je s Pereiro že prej potoval v Javari, ki naj bi bil dom največje mase ljudi, ki nimajo stikov na Zemlji. Leta 2018 se je britanski poročevalec pridružil uradniku za zaščito domorodcev na redki in naporni odpravi preko avtohtonega rezervata v velikosti Avstrije, o čemer je poročal za Guardian.

57-letni Phillips je potoval z Brunom Arajo Pereiro, slavnim strokovnjakom za avtohtone prebivalce, ki se je leta trudil zaščititi več kot dva ducata plemen, ki imajo deževni gozd za svoj dom. Ker se je drugi dan iskanja končal brez kakršnega koli znaka o pogrešanih, je novinarjeva sestra Sian Phillips v ponedeljek v video izjavi dejala: "Vedeli smo, da je to nevaren kraj, vendar je Dom res verjel, da je mogoče zaščititi naravo in avtohtona ljudstva. Resnično smo zaskrbljeni zanj in pozivamo oblasti v Braziliji, naj storijo vse, kar je v njihovi moči, da preiščejo poti, po katerih je hodil. Če lahko kdo pomaga povečati vire za iskanje, bi bilo super, ker je čas ključnega pomena. Radi imamo svojega brata in želimo, da bi njega in njegovega brazilskega vodnika našli. Vsaka minuta šteje," je dodala. 

Javari reka
Javari reka FOTO: Shutterstock

Varnostne sile in člani avtohtone skupine Funai naj bi moška večino ponedeljka iskali na odseku reke blizu mesta Atalaia do Norte – glavne vstopne točke v regijo Javari. Pogrešana moška bi morala prispeti v Atalaia do Norte v nedeljo zjutraj, prejšnji teden pa sta v rezervat vstopila po reki, a nikoli nista prišla do cilja.

Phillips in Pereira sta potovala v regijo okoli opazovalne baze Funai in v petek zvečer prispela do jezera Jaburu, je sporočila Zveza domorodnih organizacij doline Javari in Observatorij za človekove pravice izoliranih in nedavno kontaktiranih avtohtonih ljudstev. Par se je na povratno potovanje odpravil zgodaj v nedeljo in se ustavil v skupnosti Sao Rafael, kjer je Pereira načrtoval sestanek z lokalnim voditeljem, da bi razpravljali o avtohtonih patruljah za boj proti intenzivnim invazijam, ki se dogajajo na njihovih ozemljih, je sporočila skupnost. Ko vodja skupnosti ni prišel, sta se moška odločila, da nadaljujeta pot do Atalaia do Norte, kar je približno dve uri stran, so povedali. Nazadnje so ju opazili kmalu zatem v bližini skupnosti Sao Gabriel, ki je blizu skupnosti Sao Rafaela. Par je potoval v novem čolnu s 70 litri bencina, kar je dovolj za pot, in uporabljal satelitsko komunikacijsko opremo, so povedale skupnosti.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
12. 06. 2022 19.41
.tudi dveh Fawcettovih se niso nasli . oce izginil ..iskajociga sin izginil ..
Mateo Charles von Pavlovi?
12. 06. 2022 10.55
+1
Pepo bolcev ti bi govoril kr nekaj, pa jim prav možgane na lažni način haha..
Mateo Charles von Pavlovi?
12. 06. 2022 10.53
+1
Pepo bolcev za razliko od pedrota bi ti siril svojo ideologijo z tvojim cudnim ne vednim umom, da bi vsi zbežali od tebe. Lol
Betuul
12. 06. 2022 08.47
-1
Ne hodit kje ko je nevarno
Betuul
12. 06. 2022 08.41
-1
avtor članka je lahk v nevarnosti!
Levi smradi
11. 06. 2022 20.17
+3
Boljš ko nič.
Pepo Bolcev
11. 06. 2022 17.17
-5
A Pedro se siri krscansko vero na Madagaskarju? Krst na Madagaskarju. A bo to Jancar napisal?
enakatalena
11. 06. 2022 14.33
+3
Pohlep nas bo prignal do samouničenja.
St. Gallen
11. 06. 2022 14.43
+1
thedutchman
11. 06. 2022 14.10
+1
naravna selekcija Another one bites the dust Another one bites the dust And another one gone and another one gone Another one bites the dust Hey I'm gonna get you too Another one bites the dust kok sta bla pa kej zavarovana mislm za kako vsoto?
CenzuriraniPolde
11. 06. 2022 13.13
+4
Ajmoht so pojedl, obral kosti in jih tam pustili.
Nace Štremljasti
11. 06. 2022 13.11
-3
ali mu ni kraljica nič pomagala,ti ti lumpa stara
Marinanjo
11. 06. 2022 11.35
-6
je pač bu za marendo...
Pepo Bolcev
11. 06. 2022 11.18
-3
Sedaj pa vsi tja. Pa vse pobit! Tako kot zivila na katere se znesemo, ko vstopajo v nas prostor! Gremo beli clovek!