Izpovedi ozdravelih: 'Zboleti za covid-19 ne pomeni smrtne obsodbe'

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
Denis Ćulum
KOMENTARJI
19
Covid-19 ni smrtna obsodba, če verjameš vase, bolezen lahko premagaš, poudarja Filipinec, ki so ga nedavno odpustili iz bolnišnice. Prvi Američan, ki se je okužil na domačih tleh, pa pripoveduje, da je bila izkušnja s koronavirusom travmatična ne le zanj, ampak za vso družino. Londonska zdravnica, ki je prebolela covid-19 in se že vrnila na delo, pa je bolezen opisala kot resnično srdito.

Splošna zdravnica Clare Geradase je v začetku meseca mudila v New Yorku, kjer sumi, da se je okužila s koronavirusom."Počutila sem se resnično slabo. Kot da bi imela zelo, zelo hudo obliko gripe, tako lahko najbolj preprosto opišem. Pri meni je trajalo tri dni, tisti najbolj kritični del. Nikoli nisem ostala brez sape in niti za trenutek nisem pomislila, da bom umrla."

Črnoglede misli so strogo prepovedane, meni Filipinec, pacient 4 na pacifiškem otočju."Zboleti za covid-19 ne pomeni smrtne obsodbe. To je nekaj, kar lahko premagaš. Če le imaš pravo mero zaupanja, psihološko in čustveno perspektivo," pravi filipinski odvetnik Carlos Navarro. Ključna je samoizolacija, da ne ogrožaš drugih, poudarja 48-letnik. "Vsakič, ko me je bilo strah, sem poklical svojo ženo in hčerko, da sta mi pomagali presekati resničnost, da ležim v bolnišnici."

PREBERI ŠE
Zdravila, ki obetajo v boju proti koronavirusu, tudi v Sloveniji

68-letni Američan Tom Panochase je nalezel od žene, ki je pripotovala iz kitajskega Vuhana. Ko so pri njej potrdili virus, je po zdravnikovih navodilih še naprej hodil v službo. "Pet dni kasneje, ko so tudi mene testirali, se je izkazalo, da sem pozitiven. Toda jaz sem imel tudi druge pridružene bolezni, zato je bilo tveganje visoko."

Srce se mu je skoraj ustavilo, ko je vnuček Kai dobil visoko vročino."Rad imam tega malčka. Nikoli ne bi storil ničesar, da bi mu škodoval."Malček je preventivno ostal v bolnišnici, testi so bili negativni."O, moj bog! Bil sem tako navdušen. Udrihal sem po oknu: "Hej, lahko gremo, lahko gremo!"pravi Tomov sin, David.

Londonska zdravnica Clare se je medtem včeraj vrnila na delo. Svoje paciente bo vneto spodbujala, naj ne obupajo, vsem zdravim pa sporoča: koronavirusa nikar ne podcenjujte.