Tujina

Izraelska vojska nadaljuje obleganje bolnišnic v Gazi

Washington , 25. 03. 2024 07.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K., STA
Komentarji
0

Izraelska vojska nadaljuje z obleganjem bolnišnic v Gazi. Že več kot teden dni je na udaru bolnišnica Al Šifa v mestu Gaza, vojska pa v Han Junisu na jugu enklave nadaljuje tudi obleganje bolnišnic Naser in Al Amal, ki jih po njihovih navedbah Hamas uporablja v vojaške namene. Skupno število ubitih Palestincev je medtem naraslo na 32.333.

Izraelska vojska je bolnišnici Naser in Al Amal oblegala že februarja in tam ubila več deset članov medicinskega osebja in bolnikov. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je bolnišnica Al Amal pod nenehnim topniškim in tankovskim ognjem, ljudje pa lahko ustanovo po ukazu izraelske vojske zapustijo le v spodnjem perilu. Varnega koridorja za izhod iz objekta naj ne bi bilo.

Izrael je sicer svoje operacije označil za natančne in zagotovil, da skrbi za varnost civilistov. Po lastnih navedbah je ponoči uspešno napadel približno 50 "terorističnih ciljev" in likvidiral več deset palestinskih borcev. Od napada na bolnišnico Al Šifa, ki jo je napadel že novembra, naj bi izraelske sile tudi pridržale okoli 500 osumljencev, domnevno povezanih s Hamasom in skupino Islamski džihad.

Število ubitih civilistov med izraelsko več kot petmesečno vojaško operacijo proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas v Gazi je medtem naraslo na 32.333, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v enklavi. Dodalo je, da je po zadnjih podatkih ranjenih 74.694 ljudi, humanitarna kriza na območju pa se iz dneva v dan poglablja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska naj bi v Rafi na skrajnem jugu Gaze v zadnjih 24 urah ubila najmanj 30 ljudi. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je nedavno vnovič zatrdil, da bodo kopensko ofenzivo na mesto, kjer se na majhnem območju nahaja okoli 1,5 milijona ljudi, izvedli tudi brez podpore ZDA, ki menijo, da bi bila to velika napaka.

Izrael prepovedal dostavo pomoči na sever Gaze

"Kljub tragediji, ki se odvija pod našimi očmi, so izraelske oblasti obvestile Združene narode, da ne bodo več odobrile nobenih konvojev UNRWA s hrano na severu," je na družbenem omrežju X sporočil vodja agencije Philippe Lazzarini. Poudaril je, da je to namerno oviranje življenjsko pomembne pomoči v času lakote, ki jo je povzročil človek.

Lakota v Gazi
Lakota v Gazi FOTO: AP

Tiskovna predstavnica UNRWA Juliette Touma je povedala, da so za blokado dobave pomoči izvedeli na nedeljskem sestanku s predstavniki izraelske vojske, potem ko so jim prejšnji teden pisno zavrnili dva konvoja s pomočjo. Razloga za odločitev Izrael ni navedel, je še pojasnila Touma.

Dejala je še, da so izraelske oblasti v nedeljo zavrnile tudi prošnjo ZN, da bi v bolnišnico Al Šifa v Gazi, kamor so pred dnevi vdrli izraelski vojaki, poslali ekipo za evakuacijo ranjencev.

Območje Gaze se zaradi vojne med Izraelom in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas sooča s hudimi humanitarnimi razmerami. ZN so prejšnji teden opozorili, da bo brez ukrepanja sever Gaze do maja zajela lakota.

Vodja urada ZN za usklajevanje humanitarne pomoči Martin Griffiths je v nedeljo poudaril, da bo odločitev o blokadi konvojev UNRWA s hrano na tisoče ljudi pahnila v lakoto. "To odločitev je treba preklicati," je še zapisal na omrežju X.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pa je ocenil, da blokiranje dostave pomoči UNRWA dejansko onemogoča ljudem, ki stradajo, da bi preživeli.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3