Tujina

ZDA si 'iz ure v uro' prizadevajo, da bi 7. dan premirja postal 'deveti, deseti'

Doha/Tel Aviv/Gaza, 30. 11. 2023 06.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, U.Z.
Komentarji
0

Izrael in skrajno palestinsko gibanja Hamas sta se le nekaj minut pred iztekom začasnega prekinitve ognja dogovorila o podaljšanju za en dan. Za to so se odločili v luči napora pogajalcev, da se nadaljuje proces osvobajanja talcev, je sporočila izraelska vojska. Hamas je v ločeni izjavi potrdil podaljšanje premirja za sedmi dan. Vzporedno s tem poteka tudi sedma izmenjava ujetnikov med Izraelom in Hamasom. Za podaljšanje premirja si poleg Katarja in Egipta prizadevajo tudi ZDA. Izrael pa je znova razburil španski premier Pedro Sanchez, ki je ponovil, da "to, kar vidimo v Gazi, ni sprejemljivo".

Uvodni dogovor, ki so ga dosegli s posredovanjem Katarja, Egipta in ZDA, je predvideval prekinitev ognja za štiri dni, kar se je potem podaljšalo za dva dni. Šesti dan premirja bi se sicer moral izteči danes ob 7. uri po lokalnem času (ob 6. uri po srednjeevropskem). Do zadnje ure ni bilo jasno, ali se bo začasna prekinitev ognja nadaljevala, saj se strani nista uspeli dogovoriti o novem seznamu Izraelcev, ki bi jih izpustili iz Gaze, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je nato potrdil, da so se strinjali za podaljšanje premirja pod enakimi pogoji kot doslej. To pomeni nadaljnjo prekinitev vseh vojaških aktivnosti v Gazi in dostavo humanitarne pomoči v enklavo. Obenem to pomeni tudi še eno izmenjavo talcev in palestinskih zapornikov. Kot je še dodal, se danes nadaljujejo pogajanja o nadaljnjem podaljšanju prekinitve ognja.

Tudi ZDA si skupaj s Katarjem in Egiptom intenzivno prizadevajo za podaljšanje premirja med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas, je dejal tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost ZDA John Kirby. Kirby je pojasnil, da si ZDA "dobesedno iz ure v uro" prizadevajo, da bi sedmi dan začasnega premirja v Gazi postal "deveti, deseti" in še naprej, poroča britanski BBC.

Nova, sedma izmenjava ujetnikov

Vzporedno s prizadevanji mednarodnih partnerjev za podaljšanje dogovora o prekinitvi ognja v Gazi poteka nova, sedma izmenjava ujetnikov med Hamasom in Izraelom. 

Nova izmenjava ujetnikov med Izraelom in Hamasom
Nova izmenjava ujetnikov med Izraelom in Hamasom FOTO: AP

Izraelska vojska je danes popoldne potrdila, da so sprejeli dve izraelski talki iz Gaze, po poročanju izraelskih medijev pa naj bi Hamas danes izpustil še osem izraelskih talcev, žensk in otrok, jih predal Rdečemu križu in prepeljal v Izrael.

Izrael naj bi v zameno izpustil novih 30 palestinskih zapornikov - po poročanju katarske televizije Al Jazeera je Klub palestinskih zapornikov objavil seznam z imeni tistih, ki naj bi bili danes izpuščeni; na seznamu je po njihovih navedbah osem žensk in 22 otrok.

Izpuščen tajski talec
Izpuščen tajski talec FOTO: AP

Hamas je v sredo izpustil skupno 16 talcev, čez dan dve ruski državljanki, kasneje pozno zvečer pa še deset Izraelcev in štiri Tajce. V skupini je bilo sicer več oseb z dvojnim državljanstvom, med drugim iz ZDA in Nizozemske. Obenem je Izrael v zameno iz zaporov izpustil 30 Palestincev.

Po oceni Izraela je v Gazi še več kot 150 civilistov in vojakov, ki so jih pripadniki Hamasa in palestinskega Islamskega džihada zajeli med operacijo 7. oktobra. Napad Hamasa na Izrael je po izraelskih virih zahteval 1200 življenj, izraelski odgovor pa po podatkih palestinskih virov doslej že 14.500. V Gazi je domove zapustilo več kot 1,7 milijona ljudi, generalni sekretar ZN Antonio Guterres pa je v sredo dejal, da je Izrael doslej v Gazi poškodoval ali uničil 45 odstotkov vseh zgradb.

'Začasno premirje v Gazi daje rezultate'

Egipt in Katar si medtem še naprej prizadevata za podaljšanje prekinitve ognja na območju Gaze, ki se izteče v petek zjutraj. Obe državi sta prepričani, da bi novo podaljšanje omogočilo izpustitev več ujetnikov in dodatno dobavo humanitarne pomoči v Gazo. Da začasno premirje v Gazi daje rezultate in bi se moralo nadaljevati, je med obiskom v Tel Avivu danes ocenil tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken.

 Ameriški državni sekretar Antony Blinken je spet obiskal Izrael
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je spet obiskal Izrael FOTO: AP

Na kasnejšem srečanju z izraelskim premierjem Netanjahujem je Blinken potrdil pravico Izraela do samoobrambe, a ga obenem pozval, naj "sprejme vse možne ukrepe, da bi se izognili škodovanju civilistom". Obenem je po besedah njegovega tiskovnega predstavnika Matthewa Millerja terjal takojšnje ukrepe, ki bi zagotovili, da bodo skrajneži med naseljenci na Zahodnem bregu odgovarjali za nasilje nad Palestinci.

Blinken se je pozneje srečal še s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. V Ramali je ponovil zavezanost ZDA k "spodbujanju oblikovanja palestinske države". Abas je medtem izpostavil potrebo po stalnem premirju v Gazi, visokemu gostu iz ZDA pa predal celovito kartoteko izraelskih zločinov na zasedenih palestinskih ozemljih, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa. Dodal je še, da se palestinsko vodstvo ne bo odreklo odgovornosti za Gazo.

Incidenti tudi na Zahodnem bregu

V napadu z avtomobilom na kontrolno točko na zasedenem Zahodnem bregu sta bila danes sicer lažje poškodovana dva izraelska vojaka, ki so ju že odpeljali v bolnišnico. Izraelska vojska je napadalca ubila, išče še druge morebitne osumljence.

Pred tem je do napada prišlo tudi v Jeruzalemu, kjer so bili v streljanju v bližini avtobusne postaje ubiti trije ljudje, še 16 pa je bilo ranjenih. Izraelska policija, ki je kraj že zavarovala, je dva domnevna napadalca ubila. Prav tako je poostrila varnost v mestu, vključno z dodatnimi patruljami in cestnimi zaporami.

Odgovornost za napad v Jeruzalemu je prevzel Hamas in pozval k stopnjevanju upora proti okupatorju. "Ta operacija je naraven odgovor na zločine brez primere, ki jih je okupator zagrešil na območju Gaze in nad otroki v Dženinu na Zahodnem bregu," je sporočilo palestinsko gibanje.

Španski premier znova glasen kritik Izraela

Izrael sicer načrtuje, da bo po izteku premirja nadaljeval z ofenzivnimi operacijami v Gazi, obrambni minister Yoav Gallant pa je pred dnevi izrazil pričakovanje, da bodo za uničenje Hamasa potrebovali najmanj dva dodatna meseca.

Gaza
Gaza FOTO: AP

Izrael pa bo zaradi novih izjav španskega premierja Pedra Sancheza o izraelski vojaški operaciji v Gazi poklical na posvet svojo veleposlanico iz Madrida, je danes napovedal izraelski zunanji minister Eli Koen. Sanchez je med drugim izrazil dvom v izraelsko spoštovanje mednarodnega humanitarnega prava v Gazi.

"Zaradi nazaslišanih pripomb španskega premierja, ki je znova ponovil neosnovane trditve, sem se odločil poklicati izraelsko veleposlanico v Španiji na posvetovanje v Jeruzalem," je dejal Koen.

Še pred tem je izraelski premier Netanjahu izjave Sancheza označil za "sramotne" in zunanjemu ministrstvu naročil, naj znova pokliče na pogovor špansko veleposlanico v Izraelu. Ta je bila na zagovor pozvana že minuli teden, ko je Sanchez na obisku mejnega prehoda Rafa dejal, da je "nekritično ubijanje nedolžnih civilistov" na palestinskem ozemlju "popolnoma nesprejemljivo".

Danes je nato v intervjuju za špansko televizijo TVE dejal, da ima "resne dvome", da Izrael v Gazi spoštuje mednarodno humanitarno pravo in ponovil, da "to, kar vidimo v Gazi, ni sprejemljivo".

V pogovoru je med drugim dejal še, da bi morala EU priznati palestinsko državo, češ da bi to pripomoglo h končanju konflikta in stabilizaciji regije.

Izjave španskega premierja, enega izmed najbolj kritičnih glasov do Izraela znotraj EU, so že večkrat sprožile napetosti z izraelsko vlado, ki je Madrid celo obtožila podpiranja terorizma.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3