Tujina

Izrael in Iran - kakšni sili si stojita nasproti?

Teherean/Tel Aviv, 14. 04. 2024 17.39 | Posodobljeno pred 14 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
K.K., Marko Gregorc
Komentarji
2

Po tem, ko je Iran proti Izraelu izstrelil več kot 300 brezpilotnih letal in raket, Izrael pa je veliko večino s pomočjo zaveznic uspešno razstrelil še pred vstopom v izraelski zračni prostor, so se številni vprašali tudi, kakšni sili si pravzaprav stojita nasproti. Izraelci bi lahko uporabili svetopisemsko metaforo Davida in Goljata - res so precej manjši od Irana, a s precej več sodobnega orožja.

Število prebivalcev judovske države je skoraj 10-krat manjše od števila prebivalcev Irana. Dobrih devet proti slabim 90 milijonom ljudi in razmerje se zrcali tudi v številu pripadnikov vojske. 610.000 aktivnih vojakov naj bi imeli Iranci, 170.000 pa Izraelci. 

So pa Izraelci že v rahli prednosti, ko govorimo o rezervistih - imajo jih 115.000 več kot Iranci.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Izraelci so močnejši na nebu. Premorejo 55 lovcev in 17 več helikopterjev od Irancev. Razmerje je še bolj v prid Izraelcem pri številu ofenzivnih helikopterjev, teh imajo Izraelci skoraj štirikrat več kot Iranci.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na kopnem so v prednosti Iranci. Imajo približno 600 tankov več kot Izraelci, pa tudi 22 tisoč več oklepnih vozil.  

Iran ima pa ima številčno premoč tudi na morju. Njihova flota ima 34 več plovil kot Izraelska, k sreči pa si državi ne delita istega morja.  

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Na svetovni lestvici Iran velja za 14. najmočnejšo vojsko med 145 primerjanimi, medtem ko Izrael najdemo na 17. mestu. In ni nepomembno, s kakšnimi sredstvi se vojski napajata? Obrambni proračun v Iranu je težak slabih 10 milijard dolarjev (okoli 9,3 milijard evrov), medtem ko Izraelci v obrambo letno vložijo skoraj  25 milijard ameriških dolarjev (okoli 23,4 milijard evrov).  

Pri tem je treba upoštevati še, da v konfliktu nista udeleženi le ti dve državi. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3