Tujina

Izrael in Združene arabske emirate povezal prvi neposreden let

Tel Aviv, 31. 08. 2020 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz izraelskega Tel Aviva je proti Združenim arabskim emiratom poletelo prvo letalo na neposrednem komercialnem letu. Na krovu je ameriško-izraelska delegacija, ki jo na ameriški strani vodi svetovalec Bele hiše Jared Kushner. Letalo je že pristalo v Abu Dabiju in s tem zaznamovalo dogovor o normalizaciji odnosov med državama.

Ameriško-izraelska delegacija med vkrcavanjem na zgodovinski let.
Ameriško-izraelska delegacija med vkrcavanjem na zgodovinski let. FOTO: AP

Svetovalec Bele hiše Jared Kushner je tik pred vkrcanjem izrazil upanje, da se za regijo obeta mirnejše obdobje. "Čeprav je to zgodovinski polet, upamo, da bo začel še bolj zgodovinsko potovanje na Bližnjem vzhodu in drugod," je dejal. "Ni treba, da preteklost določi prihodnost. To je čas, poln upanja, in verjamem, da je v tej regiji in drugod po svetu mogočega veliko miru in blagostanja," je dodal.

Na pilotski kabini je v treh jezikih izpisana beseda mir.
Na pilotski kabini je v treh jezikih izpisana beseda mir. FOTO: AP

Na pilotski kabini letala izraelske letalske družbe El Al je v arabščini, angleščini in hebrejščini izpisana beseda "mir". Let naj bi trajal tri ure, nosi pa oznako LY971, ki vsebuje mednarodno klicno številko za Združene arabske emirate.

Po pristanku so predvideni pogovori med delegacijami ZDA, Izraela in Združenih arabskih emiratov. Zajeli naj bi vrsto tem, od turizma do financ, cilj pa je podpis več dogovorov o sodelovanju na različnih področjih. Povratni let je načrtovan v torek, nosil pa bo oznako LY972, ki vsebuje mednarodno klicno številko za Izrael, piše britanski BBC.

Izrael in Združeni arabski emirati so dogovor o normalizaciji odnosov naznanili 13. avgusta. V zameno se je Izrael začasno odpovedal spornim načrtom za priključitev zasedenih delov Zahodnega brega. Z dogovorom so Združeni arabski emirati za Egiptom in Jordanijo postali tretja arabska država – in prva zalivska – z diplomatskimi odnosi z Izraelom.

Dogovor, pri katerem so posredovale ZDA, je bil v večjem delu mednarodne skupnosti deležen pohval. Palestinci po drugi strani sporazum, s katerim Združeni arabski emirati priznavajo Izrael brez predpogoja oblikovanja palestinske države, označujejo kot izdajo njihovih prizadevanj.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19 2021
31. 08. 2020 16.12
+3
A je kaj takšnega mogoče med Izraelom in Iranom in med ZDA in Iranom 🇮🇷
nikhrast
31. 08. 2020 16.02
-2
Po severno ameriških medijah pa nobeden ne omenja to, nepomembna novice. Upam da ne bo kakšen pojav terorizma. Pa bodimo pošteni, Trump podpira Izraelce, navaden folk po Ameriki pa še vedno sovraži Jude, pa pripisujejo jim vse sorte zarote.
Generacija56
31. 08. 2020 12.17
+5
To mora pa biti skrajno zanimivo.... Židje letijo v Arabsko državo in obratno... Razumem le tiste, ki si želijo ogledati Dubaj... Ker oni drugi, izgledajo kot Palestinci... Pol pa je cirkus.
Brabus
31. 08. 2020 12.16
+1
Izrael, osovražen od 3/4 sveta.
Mogočnež
31. 08. 2020 15.39
+0
To sklepaš po sebi! Saj tolik njih te ne pozna.