Tujina

Netanjahu masaker v Rafi označil za 'tragično napako', streljanje tudi na meji z Egiptom

Gaza, 27. 05. 2024 06.39 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, N.V.
Komentarji
0

Oblasti v Gazi poročajo o več deset smrtnih žrtvah izraelskega napada na begunsko taborišče v bližini Rafe na jugu Gaze. Izrael je potrdil, da je v nedeljo na območju izvedel napad, katerega tarča je bilo poslopje Hamasa, navedbe o civilnih žrtvah pa da preiskujejo. Medtem pa se odnosi zaostrujejo tudi na meji v Rafi, kjer naj bi prišlo do streljanja med izraelsko in egiptovsko vojsko.

Posnetki z juga palestinske enklave prikazujejo veliko eksplozijo in obsežen požar. Glede na navedbe zdravstvenega ministrstva v Gazi je izraelski napad zadel taborišče za razseljene Palestince severozahodno od Rafe. Ubitih je bilo najmanj 45 ljudi, večina žensk in otrok, več deset pa ranjenih, je še sporočilo ministrstvo, ki ga vodi Hamas.

Izraelska vojska je potrdila napad na območju, njegov cilj pa naj bi bili pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Pri tem so ubili dva visoka predstavnika gibanja Jasina Rabio in Haleda Nagarja, so sporočili in dodali, da so seznanjeni s poročilom o smrtnih žrtvah med civilisti in da navedbe preiskujejo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je kasneje priznal, da je prišlo do tragične napake, poroča Euronews. "Kljub našim prizadevanjem, da ne bi poškodovali civilistov, se je sinoči zgodila tragična napaka. Primer preiskujemo."

Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da so njegova reševalna vozila prepeljala veliko število ubitih in ranjenih v napadu, število žrtev pa da bi lahko še naraslo.

Palestinske oblasti na Zahodnem bregu so napad označile za ostuden pokol, izraelske sile pa obtožile, da so namerno ciljale šotore z razseljenimi ljudmi. Pred tem so v nedeljo rakete iz bližine Rafe poletele proti Tel Avivu, vseh osem je bilo bodisi prestreženih bodisi so padle na polja.

Streljanje med Egiptom in Izraelom

Izraelska vojska je potrdila, da se je na egiptovski meji zgodil "strelski incident".  Umrl je pripadnik egiptovskih varnostnih sil, preiskava pa je še v teku, poroča Reuters. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je navedla izraelska vojska, dialog med obema stranema poteka.  Izraelski mediji so sprva poročali, da naj bi streljanje sprožili iz egiptovske strani proti izraelski vojski, ki se je odzvala. Nato so sicer objavo izbrisali.