Tujina

Izraelska vojska: Kopenske operacije razširjene na celotno območje Gaze

Gaza, 03. 12. 2023 11.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska je razširila svoje kopenske operacije na celotno območje Gaze, je dejal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari. Do te odločitve je prišlo približno pet tednov po tem, ko je izraelska vojska začela kopensko ofenzivo na severu palestinske enklave. Z območja medtem poročajo o novih žrtvah, tudi med civilisti.

Po Hagarijevih besedah vojaki izvajajo aktivnosti proti ciljem islamistične skupine Hamas. Nemška tiskovna agencija še poroča, da so po navedbah očividcev izraelske kopenske enote napredovale na območje vzhodno od mesta Han Junis, ki leži na jugu enklave.

V izraelskem bombnem napadu na jugu Gaze blizu meje z Egiptom je bilo zgodaj davi ubitih najmanj sedem ljudi, je sporočila vlada v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega skrajnega gibanja Hamas. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa je bilo tarča izraelskega napada v soboto pozno zvečer tudi begunsko taborišče Nuseirat v osrednjem delu Gaze, pri čemer je bilo ubitih najmanj 13 ljudi.

Izraelska vojska je davi sporočila, da je z bojnimi letali in helikopterji minulo noč napadala teroristične cilje, med njimi podzemne predore, poveljniške centre in skladišča orožja. Dodali so, da so v napadu z dronom likvidirali pet pripadnikov Hamasa.

Tiskovni predstavnik izraelskih sil je medtem danes v arabščini pozval ljudi, naj zapustijo določena območja na jugu območja Gaze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od ponovnega začetka vojaških operacij na območju Gaze je izraelska vojska odkrila več kot 800 predorov, uničila pa jih je 500. Nekateri predori naj bi prek podzemnega omrežja povezovali prostore Hamasa. Predore naj bi izraelska vojska našla na stanovanjskih območjih, v bližini šol, vrtcev in mošej.

Od petka, ko se je iztekla prekinitev ognja med Izraelom in Hamasom, je izraelska vojska po lastnih navedbah na območju Gaze izvedla več kot 400 napadov. V njih je bilo po podatkih tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj 240 ljudi. V vojni med Izraelom in Hamasom sta bila od izteka premirja ubita tudi dva izraelska vojaka, je sporočila izraelska vojska.

Hamas in palestinska skupina Islamski džihad sta napovedala raketne napade na več izraelskih mest, vključno s Tel Avivom.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3