Tujina

Izrael nadaljuje napade na Rafo, tarča tudi bolnišnica v Han Junisu

Gaza, 10. 02. 2024 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska je okrepila napade na Rafo na skrajnem jugu Gaze, kamor se je v zadnjih mesecih pred nasiljem zateklo več kot milijon Palestincev. Obstreljevala je tudi bolnišnico Naser v Han Junisu. Po podatkih ministrstva za zdravje v enklavi je bilo ponoči na območju Gaze skupno ubitih najmanj 110 Palestincev, od tega 25 v Rafi.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v minulih dneh vojski naročil, naj pripravi načrt za evakuacijo civilistov iz Rafe in uničenje borcev palestinskega islamističnega gibanja Hamas, ki tam delujejo. Iz Združenih narodov, Evropske unije in Washingtona so se nato zvrstila opozorila pred izraelsko ofenzivo v mestu ob meji z Egiptom, ki da bo le še poglobila humanitarno krizo na območju.

Kljub svarilom je izraelska vojska davi nadaljevala napade iz zraka na Rafo, kar je med Palestinci dodatno okrepilo strahove pred bližajočo se kopensko ofenzivo. Gre namreč za zadnje večje mesto v enklavi, kamor izraelske sile od začetka operacij proti Hamasu še niso vstopile, pa tudi za glavno vstopno točko za dostavo humanitarne pomoči.

Kot je danes opozoril Hamas, bi vsaka morebitna izraelska kopenska operacija v Rafi lahko povzročila na desettisoče mrtvih in ranjenih.

Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi Hamas, je danes sporočilo, da je v nočnem izraelskem bombardiranju umrlo najmanj 110 ljudi, od tega 25 v Rafi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Izraelska vojska sicer trdi, da so bili napadi usmerjeni na teroristično infrastrukturo.

Pred vojno je v Rafi živelo približno 200.000 ljudi, od začetka izraelske ofenzive v Gazi pa je tam zatočišče našlo več kot milijon Palestincev, ki so pred spopadi pobegnili iz drugih delov enklave.

Izraelske sile so danes ponoči obstreljevale tudi kompleks bolnišnice Naser v Han Junisu, navaja katarska televizija Al Jazeera. Bolnišnica je ob tem tudi pod budnim očesom ostrostrelcev, ki naj bi streljali na vse, kar se premika v njeni bližini. Po poročanju palestinske tiskovne agencije Wafa so ostrostrelci ubili najmanj enega človeka, še tri pa ranili.

Napadi na Rafo
Napadi na Rafo FOTO: AP

V bolnišnici Naser je trenutno okoli 450 bolnikov in ranjencev. Poleg tega je v njenem poslopju zatočišče našlo še okoli 10.000 ljudi, ki so bili primorani zapustiti domove. Bolnišnica se sicer že dolgo sooča s pomanjkanjem osnovnih potrebščin, vključno s hrano in zdravili.

Izraelski večmesečni napadi na Gazo so doslej po podatkih palestinskih oblasti skupno zahtevali že najmanj 27.947 življenj, še vsaj 67.460 ljudi pa je bilo ranjenih.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni