Tujina

Izrael naj bi predlagal dvomesečno prekinitev ognja v zameno za talce

Tel Aviv, 23. 01. 2024 07.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izrael je predlagal dvomesečno prekinitev ognja v vojni v Gazi v zameno za izpustitev vseh talcev, ki jih od 7. oktobra lani zadržuje palestinsko gibanje Hamas, je v ponedeljek zvečer poročal ameriški portal Axios, ki se sklicuje na izraelske uradnike. Po navedbah egiptovskega vira tiskovne agencije AP je Hamas predlog zavrnil.

Izrael naj bi predlog predstavil Egiptu in Katarju, ki posredujeta v pogovorih med njim in Hamasom. Avtor članka na ameriškem novičarskem portalu Axios, znani izraelski novinar Barak Ravid, se pri tem sklicuje na neimenovana uradnika izraelske vlade.

Po izraelskih podatkih Hamas po terorističnem napadu na jugu Izraela 7. oktobra lani še vedno zadržuje 136 talcev.

Dvomesečna prekinitev ognja bi bila najobsežnejša tovrstna ponudba izraelske vlade doslej. Hamas je konec novembra lani med enotedensko prekinitvijo ognja izpustil 105 talcev. V zameno je Izrael iz svojih zaporov izpustil 240 palestinskih zapornikov.

Odtlej izraelska vlada ni pokazala večje pripravljenosti za popuščanje v zameno za nadaljnje izpustitve talcev. Vlada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je deležna ostrih kritik, češ da ni storila dovolj za osvoboditev talcev. Konec tedna je v Izraelu protestiralo na tisoče ljudi, ki so vlado pozvali, naj si resneje prizadeva za izpustitev ujetnikov.

Gaza
Gaza FOTO: AP

Po poročanju portala Axios predlog Izraela ne vključuje končanja izraelskih napadov na območje Gaze, temveč bi se izraelska vojska umaknila le iz večjih središč na območju Gaze. Palestinci, ki so po ukazu izraelske vojske zbežali na jug enklave, bi se lahko vrnili na sever.

Izraelski predlog je pred desetimi dnevi odobril vojni kabinet, še poroča Axios.

Hamas je pred tem vsako novo izpustitev talcev povezal s koncem vojne. Kot navaja portal ameriške tiskovne agencije AP, ki se sklicuje na neimenovan egiptovski vir, je Hamas tak izraelski predlog zavrnil. Kot je še povedal vir, bi v okviru sporazuma Izrael izpustil neznano število zaprtih Palestincev, vodjem Hamasa pa bi omogočili, da se preselijo v druge države.

Tiskovni predstavnik izraelske vlade Ejlon Levi je po poročanju agencije Reuters danes poudaril, da Izrael ne bo pristal na noben dogovor o prekinitvi ognja, v skladu s katerim bi Hamas obdržal oblast v palestinski enklavi.

Egiptovski in katarski posredniki si že več tednov poskušajo doseči dogovor med stranema. Tiskovni predstavnik katarskega zunanjega ministrstva je danes sicer povedal, da so nekatera poročila o izraelskem predlogu deloma ali pa v celoti neresnična. Pri tem je poudaril, da je v razpravi nekaj idej in predlogov, ki pa jih ne more komentirati, navaja portal izraelskega časnika Haaretz.

V Gazi ubitih 24 izraelskih vojakov

V Gazi je bilo v obstreljevanju v ponedeljek ubitih 24 izraelskih vojakov, je danes sporočila izraelska vojska. Gre za največje število ubitih izraelskih vojakov v enem dnevu od začetka kopenske ofenzive v tej palestinski enklavi proti islamističnemu gibanju Hamas. Vojska je sicer sprva poročala o 21 ubitih vojakih.

Po besedah tiskovnega predstavnika izraelske vojske Daniela Hagarija je bilo v ponedeljek ubitih 24 vojakov, vključno z 21 rezervisti. Vsi rezervisti so bili ubiti na jugu območja Gaze ob eksploziji protitankovske rakete, ki je ciljala na tank in zgradbi, ki ju je izraelska vojska minirala za rušenje.

Izraelski mediji so sicer poročali, da so bili vojaki ubiti, ko sta se zrušili stavbi, potem ko so palestinski borci na vojake izstrelili protitankovske izstrelke.

Izraelski obrambni minister Joav Galant je smrt 24 vojakov v Gazi označil za hud udarec. "Težka novica, ki smo jo prejeli včeraj o smrti 24 naših borcev (...) je hud udarec," je dejal v posneti izjavi, ki jo povzema AFP.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je napovedal preiskavo incidenta. Kot je dejal, je bil to eden najtežjih dni od izbruha vojne, in hkrati zatrdil, da se vojna nadaljuje in da Izrael ne bo odnehal do popolne zmage, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V zadnjem času se najbolj srditi spopadi odvijajo na območju mesta Han Junis na jugu Gaze, ki so ga izraelske sile po današnjih navedbah vojske obkolile. Izrael sicer domneva, da ima Hamas na območju več predorov in da tam zadržujejo izraelske talce.

Medtem je tudi libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah po lastnih navedbah danes drugič z raketami obstreljevalo izraelsko vojaško oporišče Meron na severu Izraela. V sporočilu za javnost je dodalo, da je bil napad odgovor na "nedavne umore in ponavljajoče se napade na civiliste v Libanonu in Siriji".

Od začetka izraelske kopenske ofenzive v Gazi konec oktobra je po navedbah vojske v spopadih umrlo 220 izraelskih vojakov, več kot 1200 jih je bilo ranjenih, skupno pa je od začetka vojne 7. oktobra umrlo 556 vojakov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja