Tujina

V izraelskem napadu na cilje v Libanonu najmanj ena smrtna žrtev

Tel Aviv/Gaza/Washington, 13. 12. 2023 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, K.K.
Komentarji
0

V izraelskem napadu na cilje v Libanonu ob meji z Izraelom je bil minulo noč ubit najmanj en človek. V napadu je bila po njenih navedbah uničena tudi vsaj ena stanovanjska stavba. Izraelske sile so pred tem sporočile, da so iz zraka napadle položaje proiranskega gibanja Hezbolah v Libanonu. Poleg tega pa je izraelska vojska začela testno poplavljati predore pod območjem Gaze, ki naj bi jih uporabljalo palestinsko gibanje Hamas. Ministrstvo za zdravje v Gazi, ki ga vodi skrajno palestinsko gibanje Hamas, je danes sporočilo, da je zmanjkalo cepiv za otroke in mednarodno skupnost pozvalo k njihovi dobavi.

Libanonsko-izraelska meja
Libanonsko-izraelska meja FOTO: AP

Hezbolah je sicer danes sporočil, da je izgubil borca, a pri tem ni navedel, kje in kdaj je bil ubit. Medtem naj bi izraelska vojska davi obstreljevala kraj Blida na jugovzhodu Libanona blizu meje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pred poročilom NNA je izraelska vojska sporočila, da je z letalstvom napadla položaje Hezbolaha v Libanonu. Po njenih navedbah so bile tarče izstrelišče raket in druga vojaška infrastruktura, od koder so bile na Izrael izstreljene rakete in minometni izstrelki.

Dodala je, da so izraelska letala v odgovor na obstreljevanje napadla tudi položaje oboroženih skupin v Siriji.

Od napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra med izraelsko vojsko in oboroženimi skupinami v Libanonu, med njimi Hezbolahom, na obmejnem območju pogosto poteka obstreljevanje, ki je doslej terjalo smrtne žrtve na obeh straneh. Gre za najhujšo zaostritev konflikta med Izraelom in Libanonom od druge libanonske vojne leta 2006.

Izraelska vojska ob tem redno obstreljuje tudi cilje v Siriji, katere del od leta 1967 tudi okupira. Napadi so usmerjeni zlasti na skupine, ki jih podpira Iran in med katere spada tudi Hezbolah.

Mesto Betlehem, kjer se je po krščanskem verovanju rodil Jezus Kristus, pred tokratnim božičem sameva, praznično vzdušje, ki ga je ponavadi decembrske dni čutiti na vsakem koraku, je letos komaj zaznavno. Nad mestom leži senca vojne v Gazi in okrepljenih sovražnosti tudi na Zahodnem bregu.

Izrael naj bi začel poplavljati predore Hamasa pod Gazo

Izraelska vojska je začela testno poplavljati predore pod območjem Gaze, ki naj bi jih uporabljalo palestinsko gibanje Hamas, so v torek poročali ameriški mediji. V nekatere predore naj bi napeljali morsko vodo, da bi ugotovili, ali je metoda primerna za obsežnejše uničenje podzemnega sistema. Ta naj bi bil sicer dolg okoli 500 kilometrov.

Izraelska vojska ob tem domneva, da Hamas v predorih zadržuje več talcev, ki jih je zajel med napadom na Izrael 7. oktobra. Po dosedanjih izmenjavah za Palestince, zaprte v izraelskih zaporih, je v rokah gibanja še približno 135 talcev.

Ameriškega predsednika Joeja Bidna so na torkovi novinarski konferenci vprašali o poplavljanju nekaterih delov mreže predorov. Po njegovih informacijah v nobenem od njih ni talcev, vendar pa je opozoril, da tega ne ve zagotovo.

Obstreljevanje Gaze
Obstreljevanje Gaze FOTO: AP

Zamisel o poplavljanju predorov pod Gazo, ki naj bi jih uporabljal Hamas, je pred kratkim izpostavil načelnik generalštaba izraelske vojske Herzi Halevi. Gibanje naj bi uporabljalo tudi nekatere predore in bunkerje, ki jih je med zasedbo ozemlja pred desetletji zgradila izraelska vojska, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Število ubitih izraelskih vojakov v Gazi je medtem naraslo na 115, je danes sporočila izraelska vojska. Po njenih navedbah je v torek v spopadih na severu enklave umrlo deset vojakov, kar za izraelsko stran predstavlja najbolj smrtonosen dan od začetka ofenzive konec oktobra.

Na drugi strani je po podatkih palestinskega ministrstva za zdravje v Gazi doslej življenje izgubilo okoli 18.400 Palestincev, večinoma žensk in otrok.

V Gazi naj bi zmanjkalo cepiv za otroke

Koordinatorka ZN za dobavo humanitarne pomoči na palestinska ozemlja Lynn Hastings je dejala, da Sklad ZN za otroke (Unicef) preučuje pomanjkanje cepiv za otroke. "Cepiva so ena od ključnih stvari, ki jih poskušamo pripeljati v Gazo, da bi lahko nadaljevali s kampanjo cepljenja," je dodala.

Tudi generalni sekretar Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus je v nedeljo opozoril, da ima izraelsko obstreljevanje Gaze katastrofalne posledice za zdravje, saj z okrnjenimi zmogljivostmi deluje le 14 od 36 bolnišnic, od katerih sta le dve na severu palestinske enklave.

Ob tem je poudaril, da so razmere izjemno zaskrbljujoče in da je tveganje za poslabšanje zdravstvenih razmer še toliko večje zaradi približujoče se zime.

Po navedbah WHO je sicer skupno na razpolago le 1400 od 3500 bolnišničnih postelj, v dveh bolnišnicah na severu Gaze pa je nastanjenih trikrat več ljudi od dejanskih zmogljivosti. WHO je od začetka izraelskega obstreljevanja Gaze po Hamasovem napadu na Izrael 7. oktobra zabeležila več kot 449 napadov na zdravstvene ustanove v Gazi in na okupiranem Zahodnem bregu.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1