Tujina

'Izrael uporablja stradanje kot orožje'

Gaza, 18. 12. 2023 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.V., STA
Komentarji
0

Izraelska vojska je zapustila bolnišnico Kamal Advan na severu Gaze, za katero trdi, da jo je Hamas uporabljal kot poveljniški center. V bolnišnici naj bi aretirala 80 pripadnikov palestinskega gibanja Hamas. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je v nedeljo opozorila, da je objekt praktično uničen in da je umrlo osem pacientov. Izrael v vojni proti skrajnemu gibanju Hamas na območju Gaze uporablja stradanje kot orožje, kar je vojni zločin, je opozorila organizacija Human Rights Watch (HRW), medtem ko je Hamas objavil nov posnetek talcev.

Izraelska vojska je v bolnišnico Kamal Advan vdrla v torek in v njej ostala vse do sobote, ko je sporočila, da je končala svoje dejavnosti. Po navedbah Izraela je vojska v bolnišnici našla orožje in aretirala okoli 80 pripadnikov Hamasa.

Zaslišala je tudi zdravstveno osebje, ki je po navedbah vojske "priznalo, da je bilo orožje skrito v inkubatorjih, ki naj bi se uporabljali za zdravljenje nedonošenčkov". Hamas je medtem Izrael obtožil, da je v bolnišnici izvedel pokol, in zatrdil, da so izraelske sile streljale v sobah pacientov, aretirale osebje in z buldožerji uničile šotore razseljenih oseb.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je v nedeljo obsodil uničenje bolnišnice in poudaril, da je v izraelski operaciji umrlo najmanj osem pacientov, med njimi tudi devetletni otrok. Opozoril je, da so se morali številni pacienti evakuirati sami, pri čemer sta bila ogrožena njihova varnost in zdravje. "Številni zdravstveni delavci naj bi bili tudi pridržani," je še dodal.

Izraelski veleposlanik pri ZN Gilad Erdan pa je bil kritičen do izjav Tedrosa, češ da ni omenil Hamasove utrdbe v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tarča izraelskih napadov je bila medtem tudi bolnišnica Naser v mestu Han Junis na jugu Gaze. V zadnjih 48 urah je v bližini bolnišnice padla bomba, ki sicer ni eksplodirala, a je poškodovala tri osebe. Ponoči naj bi bolnišnico zadela raketa, ki je uničila del stavbe in poškodovala medicinsko opremo. Po poročanju lokalnih virov naj bi bila v napadu ubita ena oseba, več pa naj bi bilo ranjenih, navaja katarska televizija Al Jazeera.

Izraelske enote so doslej že večkrat napadale zdravstvene ustanove v Gazi, med drugim tudi največjo bolnišnico Al Šifa. Izrael obtožuje Hamas, da bolnišnice uporablja kot poveljniške centre, kar palestinsko gibanje vselej zanika.ž

"Izrael uporablja stradanje kot orožje"

Izraelska vojska tudi namerno ovira dostavo humanitarne pomoči in uničuje kmetijska območja, je opozorila nevladna organizacija za človekove pravice HRW v sporočilu na svoji spletni strani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Organizacija opozarja, da je ob blokadi območja Gaze, kjer je bilo že pred začetkom vojne s Hamasom 7. oktobra več kot 80 odstotkov od 2,2, milijona prebivalcev odvisnih od humanitarne pomoči, obsežno izraelsko zračno obstreljevanje povzročilo veliko škodo ali uničenje poslopij in infrastrukture, potrebnih za preživetje civilistov. Izpostavila je, da so strokovnjaki ZN že opozorili, da zaradi obsega uničenja grozi, da življenje Palestincev v Gazi več ne bo mogoče.

Med dokazi, da izraelska vlada v vojni v Gazi uporablja stradanje kot orožje, organizacija navaja tudi izjave več izraelskih visokih predstavnikov, med njimi obrambnega ministra Joava Galanta in ministra za nacionalno varnost Itamarja Ben Gvirja, ki so javno napovedali, da bodo civiliste v Gazi prikrajšali za hrano, vodo in gorivo. Drugi pa so dejali, da jim bodo dovolili dostavo humanitarne pomoči, potem ko bo Hamas izpustil vse talce ali pa ko bodo uničili to skrajno palestinsko gibanje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Svetovni program za hrano je minuli teden opozoril, da 93 odstotkov razseljenih gospodinjstev v Gazi nima dovolj hrane, dostop do vode pa je še vedno omejen na manj kot dva litra na osebo na dan, medtem ko je po ocenah za preživetje potrebnih 17 litrov.

Direktor HRW za Izrael in Palestino Omar Shakir je danes izpostavil, da bi morali svetovni voditelji spregovoriti "proti temu gnusnemu vojnemu zločinu, ki ima uničujoče posledice za prebivalstvo Gaze".

Izraelska vlada je v odzivu HRW obtožila, da je antisemitska in protiizraelska organizacija. Ker ni obsodila napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, je tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Lior Haiat za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da nima moralne podlage, da bi govorila o dogajanju v Gazi, če si zatiska oči pred trpljenjem Izraelcev.

Pozivi izraelski vladi, naj obnovi pogajanja s Hamasom

Najprej se je izraelska vlada seznanila s pozivi nekaterih najbližjih evropskih zaveznikov, med njimi Združenega kraljestva, Nemčije in Francije. Britanski zunanji minister David Cameron je skupaj z nemško zunanjo ministrico Annaleno Baerbock pozval k prekinitvi ognja v vojni med Izraelom in Gazo, vendar le, če bo ta "trajna".

"Naš cilj ne more biti zgolj končanje spopadov danes. To mora biti mir, ki bo trajal dneve, leta, generacije," sta skupaj zapisala v članku za britanski časnik Sunday Times. Sicer pa sta se Nemčija in Združeno kraljestvo prejšnji teden vzdržala glasovanja o resoluciji ZN, ki jo je podprlo 153 držav in ki zahteva takojšnjo humanitarno premirje v Gazi.

Francoska zunanja ministrica Catherine Colonna je v nedeljo v Izraelu pozvala k "takojšnjemu premirju", s katerim bi izpustili več talcev, v Gazo dostavili večje količine pomoči in se približali "začetku politične rešitve". Pred tem so sporočili, da je bil v izraelskem napadu v Rafi ubit francoski državljan. 

Tudi Washington izraža vse večje nezadovoljstvo zaradi naraščajočih civilnih žrtev, čeprav Izraelu zagotavljajo pomembno vojaško in diplomatsko podporo. Danes se je na obisk odpravil tudi ameriški obrambni minister Lloyd Austin, pričakuje pa se, da bo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pozval, naj zmanjša obseg bojnih operacij v Gazi.

Vojna je zravnala z zemljo velik del severne Gaze, ubila na tisoče civilistov in večino prebivalstva pregnala na južni del obleganega ozemlja, kjer je veliko ljudi v prenatrpanih zavetiščih in šotoriščih. Približno 1,9 milijona Palestincev, kar predstavlja približno 90 odstotkov prebivalcev Gaze, je zapustilo svoje domove.

Mati in hči v v cerkvi v Gazi postale žrtve izraelskega ostrostrelca

Izraelski vojaški ostrostrelec je v soboto v župniji Svete družine v Gazi ustrelil dve ženski, je sporočil jeruzalemski latinski patriarhat. Mati in hči sta hodili v samostan, ko so se sprožili streli, poroča CNN. "Eno so ubili, ko je skušala drugo odnesti na varno," je dodal patriarhat.

Večina krščanskih družin v Gazi, se je zatekla v krščanski kompleks, to pa je bil prvi napad na krščanske civiliste. Po navedbah patriarhata, ki nadzoruje katoliške cerkve na Cipru, v Jordaniji, Izraelu, Gazi in na Zahodnem bregu je bilo ustreljenih in ranjenih še sedem ljudi.

"Opozorilo ni bilo poslano, niti ni bilo zagotovljeno nobeno obvestilo," je bilo še zapisano v izjavi patriarhata. "Hladnokrvno sta bili ustreljeni pri župniji, kjer ni bilo nobene vojskujoče se strani."

Oglasil se je tudi papež Frančišek in dejal, da obžaluje smrt neoboroženih civilistov in streljanja. "Še naprej prejemam zelo resne in žalostne novice o Gazi. Neoboroženi civilisti so tarče bomb in streljanja. To se je zgodilo celo v župnijskem kompleksu Svete Družine, kjer ni teroristov, ampak družine, otroci, bolniki in invalidi, sestre," je dejal med tedensko molitvijo.

Hamas objavil nov video posnetek talcev v Gazi

 Oboroženo krilo Hamasa je objavilo video posnetek treh izraelskih talcev, ki prosijo za njihovo izpustitev. Po poročanju izraelskih medijev so bili trije moški, stari med 79 in 84 let, ugrabljeni iz kibuca na mejnem območju z Gazo. Na posnetku so trije starejši moški, od katerih eden v kamero govori v hebrejščini. Povedal je, da je bil zaprt skupaj z drugimi starejšimi talci s kroničnimi boleznimi in da vsi živijo v zelo težkih razmerah.

"Mi smo generacija, ki je zgradila temelje Izraela. Mi smo tisti, ki smo ustanovili izraelske oborožene sile. Ne razumemo, zakaj smo tukaj zapuščeni," je dejal.

Hamas je v napadu na Izrael 7. oktobra ubil 1200 ljudi, večinoma civilistov, in jih ugrabil 240. Kot talce jih zadržuje še okoli 130. V povračilnih izraelskih operacijah na območju Gaze je bilo doslej ubitih več kot 18.800 ljudi, prav tako večinoma civilistov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja