Tujina

Izrael ogorčen nad načrtovanimi ameriškimi sankcijami proti bataljonu izraelske vojske

Tel Aviv, 22. 04. 2024 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vlada je v nedeljo pozvala ZDA, naj znova razmislijo o načrtovanih sankcijah proti bataljonu izraelske vojske zaradi kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu. Premier Benjamin Netanjahu pa je napovedal, da se bo proti temu boril z vsemi močmi.

Ameriški novičarski portal Axios je v soboto poročal, da naj bi ameriški državni sekretar Antony Blinken v prihodnjih dneh napovedal sankcije proti enemu izmed bataljonov izraelske vojske zaradi kršitev človekovih pravic na Zahodnem bregu.

Po poročanju portala naj bi ZDA s sankcijami pripadnikom pretežno ultraortodoksnega bataljona Necah Jehuda onemogočili prejemanje vojaške podpore ali usposabljanja iz ZDA. To bi bilo prvič, da bi ZDA uvedle sankcije proti enoti izraelske vojske.

Izraelska vojska v Gazi
Izraelska vojska v Gazi FOTO: AP

Dobro obveščeni viri so za portal povedali, da bi ZDA sankcije uvedle v skladu z zakonom, ki ameriški administraciji prepoveduje uporabo sredstev za pomoč enotam tujih sil, če obstajajo verodostojne informacije, da so te enote vpletene v kršitve človekovih pravic.

Izraelska vlada se je na navedbe portala odzvala z ogorčenjem. Premier Benjamin Netanjahu je načrtovane sankcije označil za vrhunec absurda in moralno dno. Napovedal je tudi, da se bo proti njim boril z vsemi močmi.

"Pričakujem, da bo ameriška vlada preklicala svojo namero o uvedbi sankcij proti bataljonu Necah Jehuda," pa je poudaril izraelski obrambni minister Joav Galant. Ob tem je opozoril, da bi šlo za nevaren precedens.

Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc je Blinknu v nedeljo po pisanju časnika Times of Israel dejal, da sankcije proti bataljonu ne bi škodovale le mednarodni legitimnosti Izraela v boju proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas na območju Gaze, ampak za to ZDA po njegovih besedah tudi nimajo nobene podlage.