Tujina

ZN: Izraelska ofenziva v Rafi predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva

Rafa, 12. 02. 2024 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
T. H., STA, M.S.
Komentarji
99

Izrael nadaljuje z napadi na Rafo na jugu območja Gaze, kjer je bilo po navedbah tamkajšnjega zdravstvenega ministrstva ponoči ubitih okrog 100 ljudi, vključno z otroki. Visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk je opozoril, da izraelska ofenziva v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva. Turčija je Izrael ob tem obtožila, da načrtno preganja Palestince. Izraelske sile so medtem v Rafi po skoraj 130 dneh v ujetništvu osvobodile dva talca.

Talca, 60-letni Fernando Simon Marman in 70-letni Louis Har, sta bila po navedbah vojske ugrabljena iz kibuca Nir Jicak. Oba naj bi bila v dobrem zdravstvenem stanju, prepeljali pa so ju na preglede v bolnišnico.

Osvobojena talca  Simon Marman in Louis Har
Osvobojena talca Simon Marman in Louis Har FOTO: AP

Obrambni minister Joav Galant je reševalno operacijo označil za impresivno in zatrdil, da bodo še naprej izpolnjevali svojo obljubo vrnitve ugrabljenih.

Dvojico naj bi zadrževali v drugem nadstropju ene od stavb v Rafi, od koder so ju pripadniki izraelskih varnostnih sil rešili v operaciji, ki so jo po besedah tiskovnega predstavnika vojske Daniela Hagarija dolgo načrtovali. Kot je dodal, je med njunim reševanjem izbruhnilo streljanje. Ubitih naj bi bilo več pripadnikov palestinskega islamističnega Hamas, eden od izraelskih vojakov naj bi bil lažje ranjen.

130 talcev še vedno v Gazi

Hamas je med napadi 7. oktobra lani, ki so sprožili silovit odgovor Izraela, zajel okrog 250 talcev. Glede na navedbe Izraela jih je približno 130 še vedno v Gazi, od tega naj bi bilo 29 mrtvih. Več deset so jih izpustili med enotedensko prekinitvijo ognja novembra lani, ko je Izrael v zameno izpustil več kot 200 palestinskih zapornikov.

Zaradi počasnega tempa reševanja talcev se izraelski premier Benjamin Netanjahu odtlej sooča s protesti in celo pozivi k predčasnim volitvam. V Kairu trenutno potekajo pogovori o novi prekinitvi ognja in izmenjavi talcev za zapornike, na kar naj bi bil Hamas pripravljen pristati. Netanjahu medtem vztraja, da lahko talce osvobodijo le z vojaškim pritiskom.

Zato je prejšnji teden odredil pripravo na obsežno vojaško operacijo v Rafi, zadnjem večjem mestu, kamor izraelska vojska še ni vstopila in kamor se je pred napadi zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. V novih zračnih napadih izraelske vojske na mesto je bilo ponoči po navedbah tamkajšnjih Hamasovih oblasti ubitih okrog 100 ljudi.

Razdejana Rafa
Razdejana Rafa FOTO: AP

Hamas je posvaril, da bi kopenska ofenziva na Rafo ogrozila pogovore o izpustitvi dodatnih talcev. Svarila glede morebiti katastrofalnih posledic širitve izraelskih operacij na mesto so izdale tudi številne humanitarne organizacije in tuje vlade, vključno z ZDA.

Turčija je obtožila Izrael, da načrtno preganja Palestince."Menimo, da je ta operacija del načrta za izgon prebivalcev Gaze z njihove lastne zemlje," je sporočilo turško zunanje ministrstvo. Ob tem so izrazili zaskrbljenost zaradi vse pogostejših izraelskih napadov na območju Rafe, kamor se je iz drugih delov Gaze zateklo okoli 1,4 milijona Palestincev. To po mnenju Ankare še poslabšuje humanitarno tragedijo v Gazi in spodkopava prizadevanja za dosego trajne prekinitve ognja v regiji.

Turško zunanje ministrstvo je pozvalo mednarodno skupnost, še posebej Varnostni svet ZN, k ustreznim ukrepom za zaustavitev Izraela.

Iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian je pa je na omrežju X Izrael posvaril, da bi obsežna vojaška ofenziva in s tem povezana "širitev vojnih zločinov in genocida" na Rafo na jugu Gaze imela resne posledice za Tel Aviv.

Uničenje po izraelskem obrestreljevanju Rafe.
Uničenje po izraelskem obrestreljevanju Rafe. FOTO: Profimedia

ZN: Ofenziva Izraela v Rafi bi lahko vodila v nadaljnja grozodejstva

Izraelska ofenziva v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, je danes opozoril visoki predstavnik Združenih narodov za človekove pravice Volker Türk in dodal, da bi lahko umrlo veliko število civilistov, ki so v mestu našli zatočišče. 

"Morebiten popoln vojaški vdor v Rafo - kjer je približno 1,5 milijona Palestincev stisnjenih ob egiptovski meji in nimajo kam pobegniti - je zastrašujoč zaradi možnosti, da bi bilo ubitih in ranjenih izjemno veliko število civilistov," je dejal Türk.

Po njegovih besedah možnost izraelske ofenzive v Rafi v sedanjih okoliščinah predstavlja tveganje za nadaljnja grozodejstva, med katerimi bi spet najbolj nastradale ženske in otroci, česar svet ne sme dopustiti."Izrael mora spoštovati pravno zavezujoče odločitve Mednarodnega sodišča in celotno mednarodno humanitarno pravo," je še dejal visoki komisar ZN, ki je izraelske vojaške dejavnosti v Gazi že večkrat kritiziral kot kolektivno kaznovanje Palestincev.

Velika Britanija uvedla sankcije zaradi naselbin na Zahodnem bregu

Velika Britanija je medtem napovedala sankcije proti štirim judovskim naseljencem, ki jih obtožuje kršenja človekovih pravic zoper Palestince na Zahodnem bregu. 

Britanski zunanji minister David Cameron je bil danes kritičen do naseljencev, ki grozijo Palestincem tudi s strelnim orožjem in jih silijo, da zapustijo območja, ki so njihova. "Ekstremistični naseljenci z napadi na palestinske civiliste ogrožajo varnost in stabilnost Izraelcev in Palestincev," je dodal.

Ob tem je pozval vlado k ukrepanju proti nasilju. "Prepogosto se dogaja, da se dajejo in sprejemajo zaveze, ki pa se ne izvajajo," je bil kritičen do dejanj izraelske vlade. Na seznam sankcioniranih so danes dodali Mošeja Šarvita, Jinona Levija, Zvija Bara Josefa in Elija Federmana. Očitajo jim, da so med drugim grozili palestinskim družinam, tudi s strelnim orožjem, in uničevali lastnino palestinskih civilistov. Njihova dejanja so del načrtov, da se preseli palestinske skupnosti, so dodali.

Sankcije so eden redkih ukrepov Londona proti Izraelu, ki je že od oktobra v vojni s palestinskim islamističnim gibanjem Hamas v Gazi. V začetku meseca so sankcije proti judovskim naseljencem zaradi nasilja na Zahodnem bregu uvedle tudi ZDA. Judovski naseljenci so lani ubili najmanj deset Palestincev in požgali več deset palestinskih domov na zasedenem Zahodnem bregu, kar po podatkih skupine za človekove pravice Ješ Din predstavlja najbolj nasilno leto v zgodovini njihovih napadov.

Na Zahodnem bregu med približno tremi milijoni Palestincev živi okoli 490.000 judovskih naseljencev, njihove naselbine pa po mednarodnem pravu niso zakonite.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja