Tujina

Na pogrebu drugega človeka Hamasa več tisoč ljudi

Bejrut/Gaza, 04. 01. 2024 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, M.P., K.K.
Komentarji
0

V libanonski prestolnici Bejrut se je več kot tisoč ljudi udeležilo pogreba namestnika vodje palestinskega oboroženega gibanja Hamas Saleha al Arurija. Odgovornost za torkov napad, v katerem je bil ubit, je Hamas pripisal Izraelu. Množica je mahala s palestinskimi zastavami ter pozivala k maščevanju. V izraelskih napadih na jug Libanona so bili ponoči sicer ubiti štirje borci šiitskega oboroženega gibanja Hezbolah, ponoči pa je Izrael smrtonosne napade izvedel tudi na Gazo.

Ob strogih varnostnih ukrepih so krsto s posmrtnimi ostanki Saleha Al Arourija, namestnika političnega vodje Hamasa, in posmrtnimi ostanki še dveh ubitih sodelavcev prepeljali iz mošeje na pokopališče v palestinskem taborišču Šatila na jugu libanonske prestolnice.

Množica je vzklikala "Svoboda Palestini" ter "Smrt Ameriki in Izraelu". Pozivala je Hamas, naj se maščuje za njegovo smrt in za smrt petih drugih članov gibanja.

Al Arouri je bil skupaj s šestimi drugimi vodilnimi predstavniki te organizacije v torek zvečer ubit v napadu v predmestju Bejruta, ki je trdnjava libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah.

Atentat je sprožil bojazni pred nadaljnjo širitvijo konflikta.

Izrael sicer uradno ni prevzel odgovornosti za napad, ki naj bi ga izvedel z brezpilotnim letalom. Kot danes poročajo nekateri izraelski mediji, pa naj bi napad izvedlo izraelsko vojaško letalo.

Na meji med Libanonom in Izraelom sicer pogosto prihaja do spopadov. Ti so se okrepili, odkar se je 7. oktobra na območju Gaze začela vojna med Izraelom in Hamasom. Od začetka sovražnosti je bilo na libanonski strani ubitih 175 ljudi, večinoma borcev Hezbolaha, in tudi več kot 20 civilistov, od tega trije novinarji.

V napadih Hezbolaha na sever Izraela je bilo medtem po podatkih izraelskih oblasti ubitih devet vojakov in pet civilistov.

Izrael ponoči nadaljeval napade na območju Gaze

Izrael je ponoči nadaljeval napade na območju Gaze. Po navedbah tamkajšnjega ministrstva za zdravje je bilo ubitih več deset ljudi, več kot sto pa je bilo ranjenih.

Od začetka vojne v Gazi pred skoraj tremi meseci je po navedbah zdravstvenih oblasti v Gazi umrlo že 22.313 Palestincev, več kot 57.000 je bilo ranjenih.

Blinken znova na Bližnji vzhod

Ameriški zunanji minister Antony Blinken znova potuje na Bližnji vzhod, medtem ko se krepijo strahovi, da bi se lahko izraelska vojna v Gazi razširila na celotno regijo. Gre za četrti obisk ameriškega državnega sekretarja v regiji od začetka vojne, poleg šestih držav na Bližnjem vzhodu pa bo obiskal še Grčijo in Turčijo.

Vodja ameriške diplomacije najprej potuje v Turčijo, nato naj bi se ustavil tudi v Grčiji, sledil pa bo obisk na Bližnjem vzhodu, kjer se razmere v zadnjem času vse bolj zaostrujejo. Blinken bo obiskal tako Izrael kot Zahodni breg, kjer deluje Palestinska osvobodilna organizacija (PLO).

 Ameriški državni sekretar Antony Blinken je spet obiskal Izrael
Ameriški državni sekretar Antony Blinken je spet obiskal Izrael FOTO: AP

Poleg tega se bo v okviru obiska mudil še v Egiptu, Jordaniji, Katarju, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, so danes sporočili iz State Departmenta. Blinken bo s političnimi predstavniki naštetih držav med drugim razpravljal o takojšnjih ukrepih za znatno povečanje humanitarne pomoči Gazi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal tiskovni predstavnik State Departmenta Matthew Miller.

Dodal je, da bo ena od ključnih tem pogovorov tudi preprečevanje širjenja konflikta na Bližnjem vzhodu. Razmere v regiji se vse bolj zaostrujejo - v izraelskem napadu v libanonski prestolnici Bejrut je bil v torek ubit eden vodilnih pripadnikov Hamasa, še vedno poteka obstreljevanje med izraelskimi silami in šiitskim gibanjem Hezbolah ob libanonsko-izraelski meji, jemenski uporniki pa napadajo ladje v Rdečem morju.

Blinken bo tako po Millerjevih besedah razpravljal o konkretnih ukrepih, ki jih lahko sprejmejo vpletene strani, vključno s tem, kako lahko uporabijo svoj vpliv pri drugih akterjih v regiji, da bi se izognili splošnemu zaostrovanju. "To ni v interesu nikogar, niti v interesu kakšne države v regiji, niti v interesu kakšne države v svetu, da se ta konflikt še bolj zaostri," je dejal Miller.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja