Tujina

Palestinske žrtve pokopali v množično grobišče; Izrael pred premirjem ne popušča

Jeruzalem, 22. 11. 2023 06.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.P., STA, K.H.
Komentarji
0

Po tem, ko je izraelska vlada potrdila dogovor s Hamasom, ki predvideva začasno premirje in izpustitev 50 talcev v zameno za izpustitev palestinskih zapornikov, je Netanjahu dejal, da to ne pomeni konca vojne. Dogovor so sicer dosegli po več kot šestih tednih intenzivnega obleganja Gaze. Hamas bo talce izpustili v času štiridnevne prekinitve spopadov. A še pred prekinitvijo ognja se napadi na Gazo nadaljujejo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je pred jutrišnjim napovedanim začasnim premirjem, ki mu bo sledila izpustitev 50 talcev, ki jih je Hamas zajel 7. oktobra, sklical novinarsko konferenco. Uvodoma je nagovoril družine talcev in jim dejal, da vse od začetka vojne ni nehal razmišljati o njih. Dejal je, da sta pomemben vojaški pritisk Izraela in stalni politični pritisk utrla pot do izpustitve talcev. Pojasnil je, da bodo v okviru dogovora uslužbenci Rdečega križa pred izpustitvijo obiskali talce. 

Čeprav Francija in številne druge države pozivajo, naj se začasno premirje podaljša v trajni mir med Palestinci in Izraelci, pa je Netanjahu jasen: "Vojna se nadaljuje. To vojno bomo nadaljevali, dokler ne bodo izpolnjeni vsi naši cilji, vključno z vrnitvijo naših ujetnikov in odpravo Hamasa in bomo zagotovili, da dan po Hamasu Gaza ne bo pod nadzorom nobene strani, ki deluje preko terorizma ali vzgaja terorizem."

Poudaril je, da Izrael namerava zagotoviti varnost svojih državljanov tako na severu kot na jugu. "Zmagujemo in borili se bomo do popolne zmage," je dejal izraelski premier. 

Na isti novinarski konferenci je Netanjahu izpustitev palestinskih zapornikov, med katerimi so mnogi zaprti zaradi manjših kaznivih dejanj, označil za "tveganje". Izraelski premier je še dejal, da ti zaporniki, ki jih nameravajo izpustiti, sicer "niso morilci", ampak da so "še vedno slabi ljudje". Dodal je, da bo Izrael naredil vse, da zagotovi, da izpuščeni Palestinci ne bodo predstavljali nevarnosti za Izraelce. 

Med 150 palestinskimi zaporniki, ki jih Izrael namerava izpustiti v zameno za talce, so večinoma otroci, ki so bili obtoženi manjših kaznivih dejanj, kot so metanje kamnov in vandalizma. Izrael je edina država na svetu, ki otroke redno preganja na vojaških sodiščih, poroča Al Jazeera.

Izrael  ne popušča z napadi, v enem ubili 53 članov razširjene družine

Izraelske obrambne sile (IDF) sicer pred napovedanim premirjem z isto intenzivnostjo nadaljujejo s svojimi zračnimi in topniškimi napadi na območju Gaze. V jutranjih urah je bilo ubitih več kot 30 ljudi, več deset ljudi pa ranjenih, ko je IDF bombardiral 10 domov v soseski Šudžaija, je navedbe direktorata za civilno obrambo v Gazi povzel TRT World

Najhujši napad naj bi se zgodil v begunskem taboru Džabalia, kjer sta pod izraelskimi bombami izginili celotni dve družini. Med drugim je bilo ubitih 53 članov iste družine, poroča Al Jazeera. Šlo naj bi za člane (ožje in širše) družine Kadura, ki so vsi bili v omenjenem taboru, kamor so se zatekli po evakuaciji iz krajev, kjer so potekali silotivi zračni napadi. Večina teh je bilo žensk in otrok, poroča Al Jazeera.

Poročila o katastrofalnem humanitarnem položaju v Gazi

Varnostni svet Združenih narodov je na današnji seji o položaju na Bližnjem vzhodu poslušal poročila humanitarnih agencij ZN o položaju v Gazi. Po razpravi, ki so jo zaznamovale medsebojne obtožbe predstavnikov Palestincev in Izraela, pa ni sprejel nobenega sklepa.

Izvršna direktorica Sklada ZN za otroke (Unicef) Catherine Russell je dejala, da je bilo od 7. oktobra letos v Gazi ubitih več kot 5300 otrok, pri čemer je Gazo opredelila kot najbolj nevarno območje na svetu za otroke. Pod ruševinami zgradb v Gazi naj bi bilo še okrog 1200 otroških trupel.

Russellova se je pred kratkim vrnila z obiska Gaze in je povedala, da jo je to, kar je tam videla, globoko pretreslo. Dogovor med Izraelom in Hamasom o izpustitvi talcev in premoru v bojih je pozdravila, vendar dodala, da to ne bo dovolj za rešitev življenj civilistov, še posebej otrok. Poudarila je tudi, da samo humanitarno premirje ni dovolj, saj se milijon otrok v Gazi sooča s pomanjkanjem hrane in vode.

V Kan Junisu na jugu Gaze so danes v množično grobišče pokopali več deset palestinskih žrtev, ki so jih pripeljali iz bolnišnice Al Šifa. 

Izvršna direktorica Sklada ZN za prebivalstvo (Unfpa) Natalia Kanem je člane Varnostnega sveta ZN seznanila z grozljivimi razmerami za nosečnice, ki morajo med drugim rojevati s carskim rezom brez anestezije. Kar 5500 jih bo v naslednjem mesecu dni rodilo v grozljivih razmerah, je dejala.

Razprave predstavnikov držav članic Varnostnega sveta ZN so sledile ustaljenemu vzorcu, pri čemer jih je večina obsojala napade Hamasa 7. oktobra in napade izraelske vojske na civiliste v Gazi ter pozivala k rešitvi dveh držav.

Palestinski predstavnik Rijad Mansur je Izrael obsodil, da želi iztrebiti Palestince. Izraelski veleposlanik Gilad Erdan pa je nastopil z rumeno Davidovo zvezdo in napisom "Nikoli več", ko je nizal grozodejstva, ki so jih pripadniki Hamasa izvršili 7. oktobra. Napadel je predstavnike ZN, agencije ZN in druge kritike izraelskega odnosa do palestinskih civilistov in otrok.

50 talcev v zameno za začasno prekinitev ognja in palestinske zapornike

Hamas je med napadom na Izrael 7. oktobra zajel okrog 240 talcev. Izraelske oblasti pa so v zgodnjih jutranjih urah potrdile, da so s Hamasom dosegli dogovor za štiridnevno prekinitev ognja. Dogovor med drugim predvideva izpustitev 50 talcev v zameno za izpustitev Palestincev iz izraelskih zaporov.

Prekinitev spopadov med Hamasom in Izraelom se bo po navedbah visokega predstavnika Hamasa Muse Abuja Marzaka začela v četrtek ob 10. uri po krajevnem času (9. uri po srednjeevropskem). Nekaj ur pozneje pa naj bi Hamas začel izpuščati prve talce, ki jih je zajel v napadu na Izrael 7. oktobra. Predstavnik Hamasa je dodal, da bo premor v spopadih veljal za celotno območje Gaze in da med 10. in 16. uro po lokalnem času nad palestinsko enklavo ne bo dovoljen letalski promet.

"Vlada je potrdila širši okvir prve faze dogovora, po katerem bo najmanj 50 ugrabljenih žensk in otrok izpuščenih v roku štirih dni, ko bo premor v bojevanju," pravi izjava Netanjahujevega urada.

Benjamin Netanjahu je sicer že v torek svojem kabinetu povedal, da je bila odločitev za izpustitev talcev, ki jih je Hamas zajel med napadom na Izrael 7. oktobra težka, vendar pravilna. "Ameriški predsednik Joe Biden je pomagal izboljšati okvir, ki ga imate pred seboj, da se vključi več talcev za nižjo ceno. Dogovor v celoti podpira celoten varnostni aparat države," je članom svoje vlade povedal izraelski premier.

Netanjahu se je sicer glede talcev znašel med dvema ognjema; družine zajetih talcev zahtevajo naj vlada doseže njihovo vrnitev domov, skrajno desni člani njegove vlade pa so proti in zahtevajo nadaljevanje vojaških operacij v Gazi brez premora.

Do izpustitve talcev naj bi po poročanju BBC prišlo v času štiridnevnega premirja in prekinitve ognja, a premor bi se lahko še podaljšal. Kot navaja medij, je namreč Izrael sporočil, da bo za vsakih 10 izpuščenih talcev poleg začetnih 50 premor podaljšal za dodaten dan.

Palestinci bi naj sicer v zameno za 50 talcev dobili okoli 300 žensk in otrok, ki so trenutno zaprti v izraelskih zaporih. V času premora pa naj bi se končale tudi izraelske zračne operacije nad Gazo, razen na severu, kjer se bodo ti napadi ustavili le za po šest ur na dan.

Netanjahu je medtem vladi v torek povedal, da bo dogovor izraelskim silam omogočil, da se pripravijo na nadaljevanje bojev, in dodal, da se vojna nadaljuje, dokler Izrael ne bo dosegel vseh ciljev: uničenja Hamasa in vrnitve vseh talcev. Izrael vztraja, da dogovor ne pomeni tudi konca vojne.

Ministrstvo za zunanje zadeve Katarja, ki je skupaj z Egiptom posredoval v pogajanjih, je sporočilo, da bo v zameno za 50 talcev uveden humanitarni premor v spopadih. "Dogovor vključuje izpustitev palestinskih žensk in otrok iz izraelskih zaporov, število izpuščenih pa bo raslo v kasnejših fazah uresničevanja dogovora," sporočilo ministrstva prenaša AFP.

Izraelski mediji poročajo, da lahko obe strani izpustita še več ljudi, če se premirje podaljša. Hamas bo talce izpuščal prek mejnega prehoda Rafa v Egipt, po okoli 10 na dan. Koliko zapornikov bo izpustil Izrael, sicer še ni popolnoma jasno, a Hamas je sporočil, da naj bi šlo za 150 zapornikov. Hamas je ob tem sporočil tudi, da bo Izrael v času premirja dovolil več sto tovornjakom s humanitarno pomočjo prehod v Gazo. V tem času Izrael tudi šest ur dnevno ne bo izvajal napadov na severu Gaze.

Izrael naj bi v to privolil, ker mora Hamas najti talce, ki jih zadržuje Islamski džihad. Ta naj bi imel okoli 30 talcev, Hamas pa med 210 do 240, poročajo izraelski mediji, ki še navajajo, da se bosta premirje in izpuščanje talcev začela v četrtek zaradi morebitne pritožbe na odločitev vlade na izraelsko vrhovno sodišče.

Izrael je objavil imena 300 palestinskih zapornikov, ki bi jih lahko izpustili v zameno za talce v Gazi

Izraelska vlada je objavila imena 300 palestinskih zapornikov, ki naj bi bili izpuščeni v okviru širšega dogovora o izpustitvi talcev, zaprtih v Gazi. Na seznamu so razkrili tudi nekatere drugo podrobnosti, kot so starost in razlog aretacije zapornikov, poroča CNN.

V skladu s pogoji nedavnega dogovora je sekretariat izraelskega kabineta dejal, da bodo v štirih fazah tekom štirih dni izpustili 150 palestinskih zapornikov, a pod pogojem, da bo vsak dan izraelskim varnostnim silam predanih tudi najmanj 10 ugrabljenih Izraelcev. Izrael je dejal, da bo v teh štirih dneh zatišje v bojih.

 Ženska gleda fotografije talcev
Ženska gleda fotografije talcev FOTO: AP

Prvotni dogovor je sicer določal, da bodo talci v Gazi izpuščeni v zameno za 150 palestinskih žensk in otrok, zaprtih v izraelskih zaporih, seznam, ki ga je objavila izraelska vlada pa sicer vključuje 300 imen.

Izrael namreč ponuja možnost druge faze izmenjave ujetnikov za talce. Ta naj bi po besedah sekretariat izraelskega kabineta delovala na enak način kot začetna izmenjava, vključno z izpustitvijo Palestincev v skupinah.

Z objavo izraelskega seznama imen se začne 24-urni čas, v katerem je mogoče na izraelsko vrhovno sodišče vložiti pravne peticije proti izpustitvi palestinskih zapornikov. Ni jasno, ali bodo vloženi kakršni koli pravni ugovori in ali bi jih vrhovno sodišče v tem primeru sprejelo.