Tujina

Izraelska vojska še naprej oblega bolnišnico v Gazi, ubili naj bi 140 pripadnikov Hamasa

Gaza, 21. 03. 2024 09.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Prelivanje krvi se v Gazi nadaljuje z enako vnemo kot prejšnje dni. Kljub številnim pozivom, da morajo biti civilisti zaščiteni, temu ni tako. Izraelska vojska je razseljene ljudi v medicinskem kompleksu al Šifa v Gazi opozorila, naj se nemudoma evakuirajo. Izraelska vojska je v zadnjih 24 urah na zasedenem Zahodnem bregu v več ločenih napadih ubila najmanj osem ljudi. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je medtem v intervjuju za savdsko televizijo med obiskom v Džedi izrazil prepričanje, da je možen dogovor glede prekinitve ognja v Gazi in izpustitvi talcev.

Tretji dan obleganja bolnišnice al Šifa. Izraelska vojska je že včeraj zatrdila, da so med napadom ubili 90 ljudi, razseljeni Palestinci, ki so se zatekli v bolnišnico, pa so poročali o dolgotrajnih pridržanjih in zlorabah. Hamas je obsodil izraelski "krvavi pokol" in dejal, da so med smrtnimi žrtvami civilisti, bolniki in razseljeni ljudje.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Al Šifa, sicer največja bolnišnica na območju Gaze, je ena izmed redkih zdravstvenih ustanov, ki vsaj delno deluje na severu enklave. Pred zadnjim napadom je tam zatočišče poiskalo več kot 7000 ljudi, piše Al Jazeera. 

A kot zdaj trdi izraelska vojska (IDF), so v kompleksu zaslišali približno 300 osumljencev, več kot 160 pridržanih pa so pripeljali v Izrael za "nadaljnjo preiskavo". "V preteklem dnevu so vojaki na območju bolnišnice likvidirali teroriste in locirali orožje, hkrati pa preprečili škodo civilistom, bolnikom, zdravstvenim ekipam in drugi opremi," je sporočila vojska.

Danes naj bi, po navedbah izraelske vojske, v bolnišnici ubili najmanj 140 ljudi, vendar ni bilo preverjeno, ali so bili ti ljudje člani Hamasa, kot trdi izraelska vojska. "Uničili so celoten specialistični center, popolnoma novo stavbo, ki je bila zgrajena za pomoč Palestincem, ki potrebujejo operacijo," je povedal sodelavec Al Jazeere, ki se trenutno nahaja v Gazi. "Izraelska vojska zdaj vsem v bolnišnici, vključno z zdravstvenim osebjem in bolniki, naroča, naj se nemudoma evakuirajo."

Tudi v okolici bolnišnice ni nič boljše, nadaljuje se intenzivno bombardiranje, več stanovanjskih stavb je zdaj pod udarom izraelskih sil. 

Na Zahodnem bregu v več napadih ubitih osem Palestincev

Med racijo v begunskem taborišču pri kraju Tulkarm sta bili ubiti dve osebi ob napadu iz zraka, dve pa sta podlegli poškodbam zaradi strelnih ran, je sporočil Palestinski Rdeči križ. Poleg tega naj bi tam po navedbah očividcev izraelska vojska uničevala infrastrukturo, vključno s cestami.

V ločenem napadu z dronom na vozilo v Dženinu so v sredo umrli trije moški, za katere Izrael trdi, da so pripadniki oborožene skupine Islamski džihad. V znak protesta danes v Dženinu poteka splošna stavka, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Izraelska vojska je ponoči med drugim bila dejavna še v Nablusu, Hebronu in v begunskem taborišču pri Ramali, kjer je bil v streljanju ubit en Palestinec. V času trajajoče ofenzive v Gazi, ki jo je v odgovor na vdor palestinskih borcev na jug države Izrael sprožil 7. oktobra lani, je bilo na Zahodnem bregu ubitih več kot 430 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Gazi je v tem času bilo ubitih skoraj 32.000 Palestincev, vključno s 65 v zadnjih 24 urah.

Blinken prepričan v sklenitev dogovora o prekinitvi ognja v Gazi

Ameriški zunanji minister je dejal, da so dogovoru o prekinitvi ognja v Gazi vse bližje. Razlike med pogajalskimi partnerji se zmanjšujejo. "Menim, da je sporazum zelo mogoč," je dejal Blinken.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken se je srečal s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom.
Državni sekretar ZDA Antony Blinken se je srečal s savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom. FOTO: AP

Že tedne ZDA, Katar in Egipt posredujejo med palestinskim islamističnim gibanjem Hamas in Izraelom. Cilj je dogovor o prekinitvi ognja in izmenjavi talcev. Blinken je pri tem dal jasno vedeti, da je sedaj na potezi Hamas, ki mora odločiti o predlogu, ki je na mizi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede ameriškega osnutka resolucije, ki domnevno že tedne kroži po Varnostnem svetu ZN, je Blinken dejal, da so ga predložili svetu. "Dejansko smo predložili resolucijo, ki je zdaj v Varnostnem svetu in poziva k takojšnji prekinitvi ognja, ki je povezana z izpustitvijo talcev, in zelo upamo, da jo bodo države podprle," je povedal v intervjuju.

ZDA so sicer v preteklosti večkrat izkoristile možnost veta v Varnostnem svetu in blokirale pretekle pozive k takojšnjemu premirju v enklavi.

Blinken se je v sredo v okviru svoje šeste turneje po Bližnjem vzhodu od začetka vojne 7. oktobra srečal s savdskim zunanjim ministrom, princem Fajsalom Bin Farhanom, in prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Na srečanju je poudaril pomen nadaljnjega tesnega sodelovanja z regionalnimi in mednarodnimi partnerji pri reševanju konflikta v Gazi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turnejo bo ameriški državni sekretar danes nadaljeval v Egiptu, predvidoma pa bo v petek obiskal tudi Izrael.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja