Tujina

Izraelska vojska vstopila v center Rafe, Palestinci bežijo

Rafa, 28. 05. 2024 15.18 | Posodobljeno pred 27 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izraelski tanki naj bi vstopili v center Rafe in prevzeli nadzor nad krožiščem al-Awda. Krožišče je ključna točka, kjer se nahajajo večje banke, vladne ustanove, podjetja in trgovine. Priče, ki so se nahajali na območju, so dejale, da so se vojaki postavili na vrh stavbe, ki gleda na trg, in začeli streljati ob vsakršnem gibanju.

Poleg centra, kjer se nahaja izraelska vojska, je tudi zahodni del mesta Rafa od močnim bombardiranjem. Izraelska vojska naj bi prevzela tudi nadzor nad strateškim hribom Zoroub, najvišjim hribom s pogledom na palestinsko-egiptovsko mejo. 

Ponoči je bilo ubitih najmanj 16 oseb, so povedali lokalni uradniki za BBC. Zaradi zračnih napadov, ki se še nadaljujejo, je moralo več sto družin zbežati v bližnjo bolnišnico, reševalne ekipe pa imajo težave z dostopom do krajev eksplozij. V zgodnjih jutranjih urah je na tisoče Palestincev z avtomobili, tovornjaki in vozovi, ki so jih vlekli osli ali konji, bežalo proti severu iz soseske Tal al-Sultan.

"Eksplozije tresejo naš šotor, moji otroci so prestrašeni, zaradi bolnega očeta pa ne moremo pobegniti," je dejal prebivalec soseske. "Po standardih izraelske vojske naj bi bili na varnem območju, vendar se bojimo za svoja življenja."

Številne družine so se zatekle na dvorišče zdravstvenega centra, reševalna vozila pa so zaradi hudih razmer stežka dosegla prizadeta območja.

"Nikjer in nihče ni varen. Vsak dan umre več civilistov, družine pa so prisiljene živeti v vedno bolj grozljivih razmerah. Območje Gaze je postalo pekel na zemlji. Edino upanje je takojšnja prekinitev ognja", je na omrežju X sporočila Agencija ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA).

Izraelska vojska je kasneje zanikala, da bi danes napadla taborišče za razseljene osebe zahodno od Rafe. "Izraelska vojska ni napadla humanitarnega območja v Al Mawasi," so po poročanju AFP zapisali v izjavi za javnost. Gre za območje, ki je bilo po začetku izraelske vojaške operacije v tem mestu na jugu Gaze 7. maja določeno kot zatočišče za ubežnike iz Rafe.

Po podatkih UNRWA je iz Rafe od začetka izraelske kopenske ofenzive pred skoraj tremi tedni zbežalo že več kot milijon civilistov, agencija pa ponovno opozarja tudi na ogroženost zdravstvenih ustanov. V okrožju Rafa na jugu Gaze po navedbah palestinskih oblasti komajda deluje le še ena bolnišnica.

Ministrstvo za zdravje v Gazi je ob tem danes sporočilo, da je bilo v zadnjih 24 urah v palestinski enklavi skupno ubitih 46 ljudi, še 110 pa je ranjenih. Skupno število Palestincev, ki so bili ubiti od začetka izraelske ofenzive na Gazo 7. oktobra lani, je doseglo 36.096, več kot 80.000 pa je ranjenih.

V zračnem napadu na kamp za razseljence v Rafi naj bi bilo uporabljeno "manjše strelivo"

Izraelska vojska je sprožila začetno preiskavo napada, ki je povzročil smrtonosni požar v kampu za razseljene v mestu Rafa. Preiskava naj bi zdaj pokazala, da je požar povzročila sekundarna eksplozija.

Po napadih v Rafi
Po napadih v Rafi FOTO: AP

Glavni vojaški tiskovni predstavnik kontraadmiral Daniel Hagari je namreč dejal, da preučujejo možnost, da je bilo na območju shranjeno orožje, saj njihovo strelivo samo po sebi požara ni moglo povzročiti. Posledice so bile namreč grozovite. Po podatkih palestinskih zdravstvenih uradnikov je bilo ubitih najmanj 45 ljudi, od tega približno polovica žensk in otrok. 

Napad je sprožil vsesplošno ogorčenje, tudi pri najtesnejših zaveznikih Izraela. Kljub temu, da je Netanjahu napad označil za "tragično nesrečo" pa ne odstopa od svojih namer, da izraelske sile vstopijo v Rafo in uničijo Hamasove borce.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8