Tujina

Izraelske sile stopnjujejo napade na osrednji in južni del Gaze

Gaza, 04. 01. 2024 19.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelska vojska osredotoča svoje napade na osrednji in južni del Gaze, zlasti mesto Han Junis. Ob tem so obstreljevali tudi begunski taborišči Nuseirat in Magazi, pri čemer je slednje izraelska vojska pred časom opredelilo za varno območje za civiliste. Skupno število smrtnih žrtev med Palestinci je medtem preseglo 22.400. Na Zahodnem bregu pa se je po 40 urah končala racija izraelske vojske, ki je za seboj pustila razdejanje.

V Han Junisu je bilo danes ubitih najmanj 25 Palestincev, na odsekih ključne ceste, ki povezuje srednji in južni del Gaze, pa so očitno nameščeni izraelski ostrostrelci, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Poleg tega izraelske sile obstreljujejo begunski taborišči Magazi in Nuseirat na jugu Gaze. Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je bilo danes v Magaziju ubitih najmanj 14 ljudi, čeprav je to taborišče del območja, ki ga je izraelska vojska pred časom označila za varno.

Po navedbah dopisnika Al Jazeere iz Gaze se zdi, da Izrael prehaja v drugo fazo uničujočega bombardiranja, pri čemer se osredotoča na osrednji in južni del enklave.

Palestinski Rdeči polmesec je ob tem sporočil, da so bili njihovi prostori v Han Junisu tarča obstreljevanja, pri čemer je umrla ena oseba, še šest pa jih je bilo ranjenih. Na nevarne razmere za zdravstvene delavce v Gazi so v objavi na družbenih omrežjih danes opozorili tudi Zdravniki brez meja (MSF).

V zadnjih 90 dneh je bilo v izraelskih silovitih napadih na Gazo skupaj ubitih 22.438 Palestincev, je sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. Še 57.614 ljudi je ranjenih, večinoma žensk in otrok.

V zadnjih 24 urah je bilo po podatkih ministrstva v Gazi ubitih najmanj 125 Palestincev, še 318 pa je bilo ranjenih. Ob tem pogrešajo še približno 7000 ljudi, ki so najverjetneje umrli, potem ko so ostali ujeti pod ruševinami.

Izraelska vojska po 40-urni raciji na Zahodnem bregu za seboj pustila razdejanje

Izraelska vojska je danes po več kot 40 urah končala racijo v begunskem taborišču v mestu Tulkarm za zasedenem Zahodnem bregu. Kot navaja katarska televizija Al Jazeera, so med racijo pridržali in zaslišali več sto Palestincev, več njih pa je bilo pretepenih, je sporočil palestinski Rdeči križ. Po pričevanjih so vojaki za seboj pustili razdejanje.

Izraelska vojska je sporočila, da je med protiteroristično operacijo preiskala več sto objektov in aretirala enajst ljudi, pri čemer ni jasno, česa naj bi bili ti posamezniki obtoženi.

Med racijo sta bila ob aktivaciji eksplozivne naprave ranjena dva izraelska vojaka, okupacijske sile pa so na nasilje odgovorile tudi z napadom z brezpilotnim letalnikom.

Po navedbah zdravstvenega ministrstva v Ramali je bil v ločenem dogodku v spopadih z vojsko ubit 29-letnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja