Tujina

Izraelski kandidat za Pesem Evrovizije padel v Gazi

Tel Aviv/Gaza, 28. 12. 2023 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael je za vojno proti Hamasu vpoklical tudi številne rezerviste. Doslej je bilo v spopadih v Gazi ubitih več kot 160 izraelskih vojakov, med njimi tudi rezervist Shaul Greenglick. 26-letnik je le nekaj tednov pred tem uspešno opravil avdicijo v televizijski oddaji, v kateri Izrael izbira novega predstavnika za pesem Evrovizije. Ko so ga vpoklicali v vojsko, je Greenglick dejal, da mora svoje sanje o pevski karieri začasno postaviti na stranski tir.

Oblečen v kaki uniformo izraelske vojske in obut v rjave škornje se je pojavil na odru, prijel za mikrofon in zapel balado. S svojim nastopom je 26-letni Shaul Greenglick povsem očaral žirijo, ki mu je prižgala zeleno luč za naslednji krog avdicije za izbor kandidata za Pesem Evrovizije. 

"Vesela sem, da te vidim v uniformi, ker je pomirjujoče, da so takšni kot ti v uniformi. Vesela bi bila, če bi predstavljal Izrael na Evroviziji," je njegov nastop komentirala Keren Peles, ena od članic žirije.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Greenglick je uspešno prestal avdicijo v oddaji za izbor kandidata za Pesem Evrovizije 3. decembra, avdicije pa se je udeležil v času dopusta med opravljanjem vojaških obveznosti. Kot vojaški rezervist je bil namreč vpoklican v vojno, ki jo je Izrael napovedal Hamasu. Izraelski mediji pa poročajo, da je pred dvema dnevoma umrl na bojišču v Gazi. 

"To leto sem si predstavljal drugače, kot leto prizadevanj, da živim svoje sanje. Zdaj živim stare sanje, da se borim za svojo državo ... Nove, drugačne sanje bodo morale še malo počakati," je po poročanju časnika The Jerusalem Post Greenglick 14. decembra zapisal na svojem Facebook profilu. Pelesova pa je po njegovi smrti sporočila, da je zaradi obveznosti v vojski odpovedal svoje sodelovanje v nadaljnjem izboru. 

Iz produkcijske hiše Keshet 12 so sporočili, da bodo naslednjo oddajo posvetili padlemu izraelskemu rezervistu. 

V izraelskem obleganju Gaze je doslej umrlo najmanj 166 pripadnikov izraelskih oboroženih sil (IDF). Na drugi strani pa je bilo v izraelskih zračnih napadih in kopenski ofenzivi ubitih več kot 21.000 Palestincev, od tega več kot dve tretjine žensk in otrok.  

Izraelsko obleganje Gaze je povračilni ukrep za napad Hamasa 7. oktobra na jugu Izraela. V napadu so pripadniki Hamasa na izraelskem ozemlju ubili okrog 1140 ljudi, čeprav je pozneje IDF priznal, da je nekaj ljudi padlo tudi pod njihovimi streli. Palestinsko gibanje pa je takrat zajelo tudi približno 250 talcev, od katerih jih je 129 še vedno v Gazi. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja