Tujina

Izraelski minister: Erdogana naj bo sram, da se je srečal z vodjo Hamasa

Ramala/Gaza, 21. 04. 2024 15.42 | Posodobljeno pred 11 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, M.P.
Komentarji
0

Palestinsko predsedstvo v Ramali je v soboto obsodilo odobritev ameriške milijardne vojaške pomoči Izraelu in jo označilo za "agresijo proti palestinskemu ljudstvu". Tudi skrajno palestinsko gibanje Hamas, proti kateremu Izrael vodi vojno v Gazi, je prepričano, da gre za dovoljenje Izraelu, da nadaljuje agresijo proti Palestincem. Izraelski zunanji minister Israel Katz je medtem kritiko namenil turškemu predsedniku Erdoganu, ki se je v Istanbulu srečal z vodjo Hamasa. Iz mesta Han Junis na jugu Gaze po umiku izraelske vojske poročajo o odkritju množičnega grobišča na območju razdejanega bolnišničnega kompleksa Naser.

Izraelski zunanji minister Israel Katz je obsodil turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki se je v Istanbulu sestal z vodjo Hamasa Ismailom Haniyehom. Na družbenem omrežju je delil fotografijo rokovanja Erdogana in Haniyeha ter ob njej zapisal, da bi moralo biti turškega predsednika sram.

Na srečanju med voditeljema so bili tudi ključni člani kabineta voditelja Hamasa in Sameh Shoukry, egiptovski zunanji minister. Razpravljali so o izraelskih napadih na Gazo in o prizadevanjih za umiritev napetosti v regiji. 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in vodja Hamasa Ismail Haniye
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan in vodja Hamasa Ismail Haniye FOTO: AP

Erdogan in Shoukry sta med srečanjem izrazila zaskrbljenost, da bi lahko nedavni napadi brezpilotnih letal med Izraelom in Iranom preusmerili mednarodno pozornost od trpljenja v Gazi, kjer je bilo od 7. oktobra ubitih že okoli 34.000 ljudi.

Zdi se, da so posredna pogajanja o prekinitvi ognja med Izraelom in Hamasom, pri katerih sta posredovala tako Katar kot Egipt, najmanj zastala, morda pa celo povsem propadla. Katarski premier, šejk Mohammed bin Abdulrahman Al Thani je prejšnji teden dejal, da Doha ponovno ocenjuje svojo vlogo posrednika. 

Haniyeh pozval k zajezitvi izraelske agresije

Izraelski premier Benjamin Netanyahu je medtem sporočil, da so že določili datum za kopensko invazijo na najjužnejše mesto Gaze Rafah. Slednje predstavlja še dodatno grožnjo, saj so se prav na to obmejno točko pred napadi zatekle množice ljudi.

V redkem intervjuju za turški medij Anadolu je Haniyeh "brate v Egiptu, v Turčiji in Katarju" in evropske države pozval, naj ukrepajo in pomagajo zajeziti izraelsko agresijo ter preprečijo operacijo v Rafi. Prav tako pa naj pomagajo zagotoviti popoln umik izraelskih sil iz Gaze.

Haniyeh je intervju izkoristil tudi za napad na Washington. "Stališče ZDA je zavajajoče. Trdijo, da si ne želijo škode za civiliste, a to je poskus manipulacije," je dejal ter ob tem opozoril, da Izrael uporablja orožje, ki je bilo izdelano v ZDA.

Množično grobišče v mestu Han Junis

Izraelska vojska medtem nadaljuje napade na območju Gaze. V zadnjem dnevu je bilo v njih ubitih 48 ljudi, skoraj 80 pa ranjenih. S tem se je skupno število ubitih Palestincev v šestmesečni vojni med Izraelom in Hamasom povzpelo na 34.097, število ranjenih pa na 76.980, je danes sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje v Gazi.

Iz mesta Han Junis na jugu Gaze pa so po umiku izraelske vojske poročali o odkritju množičnega grobišča na območju razdejanega bolnišničnega kompleksa Naser.

Po navedbah civilne zaščite Gaze so zdravstveni delavci na dvorišču bolnišnice odkrili najmanj 50 trupel ljudi, ki so jih ubile in zakopale izraelske sile, poroča AFP. Izraelska vojska je sporočila, da preverja poročila.

Tiskovni predstavnik civilne zaščite Mahmud Basal je povedal, da nadaljujejo izkop vseh grobov, da bi podali končno število mrtvih. Zatrdil je še, da so bili nekaterih od ubitih mučeni.

Hamas je v ločeni izjavi danes obsodil odkritje "množičnega groba hladnokrvno usmrčenih in pokopanih z vojaškimi buldožerji na dvorišču bolnišnice".

Sredi februarja so na območju bolnišnice Naser divjali siloviti spopadi, izraelski tanki in oklepna vozila pa so bolnišnico obkolili 26. marca.

Palestinsko predsedstvo in Hamas obsodila ameriško odobritev pomoči Izraelu

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v soboto odobril 26 milijard dolarjev (24 milijard evrov) vreden sveženj pomoči zavezniku Izraelu. Ta denar bi lahko "povzročil na tisoče palestinskih žrtev na območju Gaze" in na Zahodnem bregu, je v soboto izjavil Nabil Abu Rudejna, tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki vodi palestinske oblasti na Zahodnem bregu. Po njihovem prepričanju odobritev pomoči ZDA pomeni "agresijo proti palestinskemu ljudstvu" in nevarno stopnjevanje razmer.

Odobritev pomoči Izraelu, ki je večinoma namenjena krepitvi izraelske zračne obrambe, zlasti v luči zadnjih iranskih napadov, je obsodilo tudi islamistično gibanje Hamas, ki vlada na območju Gaze. "Ta podpora, ki krši mednarodno pravo, je dovoljenje in zelena luč za sionistično skrajno vlado (Izrael), da nadaljuje brutalno agresijo proti našim ljudem," je Hamas zapisal v izjavi, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po mnenju Hamasa ta poteza pomeni potrditev "uradne ameriške sokrivde in partnerstva v uničevalni vojni", ki jo proti palestinskemu ljudstvu na območju Gaze vodi izraelska vojska. Ta je oktobra lani sprožila obsežno ofenzivo v Gazi v odgovor na napad Hamasa na izraelsko ozemlje.

Predstavniški dom kongresa ZDA je milijardno pomoč Izraelu odobril v okviru potrditve več zakonov o izredni pomoči tujini v skupni vrednosti 95 milijard dolarjev, ki vključuje tudi pomoč Ukrajini in Tajvanu.

Palestinski predsednik Abas je bil v soboto kritičen tudi do odločitve ZDA, ki so vložile veto na predlog resolucije glede polnopravnega članstva Palestincev v Združenih narodih.

Izraelski vojak v Gazi
Izraelski vojak v Gazi FOTO: AP

Kot je dejal Abas, bodo palestinske oblasti ponovno razmislile o svojem odnosu z ZDA, da bi zaščitile interese palestinskega ljudstva. "Palestinsko vodstvo bo ponovno razmislilo o dvostranskih odnosih z ZDA, da bi zagotovilo zaščito interesov naših ljudi, naših ciljev in naših pravic," je dejal Abas za uradno palestinsko tiskovno agencijo Wafa.

Palestinci, ki imajo od leta 2012 v ZN status države nečlanice opazovalke, so letos ponovno zaprosili za sprejem države v ZN. Vendar pa Varnostni svet, ki mora prižgati zeleno luč, preden se lahko glasuje v Generalni skupščini ZN, zaradi ameriškega veta v četrtek predloga ni podprl.

Palestino priznava okoli 140 držav v 193-članski Generalni skupščini ZN in priporočilu Varnostnega sveta bi sledil zanesljiv sprejem v svetovno organizacijo.

Netanjahu napovedal okrepitev pritiska na Hamas

Izraelski premier je dejal, da bo Izrael v prihodnjih dneh povečal vojaški in politični pritisk na palestinsko islamistično gibanje Hamas, da bi zagotovili izpustitev zajetih talcev v Gazi. Iz Han Junisa na jugu Gaze pa prihajajo poročila o najdbi več kot 50 trupel, zakopanih na območju tamkajšnje bolnišnice.

"V prihodnjih dneh bomo povečali vojaški in politični pritisk na Hamas, ker je to edini način, da osvobodimo naše talce," je dejal Netanjahu v video izjavi na predvečer judovskega praznika pashe. Hkrati je zagrozil, da bodo Hamasu "zadali nove boleče udarce", pri čemer podrobnosti ni navedel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Netanjahu je mednarodnim opozorilom navkljub večkrat zatrdil, da bo izraelska vojska začela ofenzivo na Rafo na jugu območja Gaze, kamor se je zateklo približno 1,5 milijona ljudi, večinoma notranje razseljenih iz ostalih delov uničene palestinske enklave.

Premier je pod pritiskom domače javnosti, da doseže dogovor o izpustitvi talcev iz rok Hamasa, ki naj bi po napadu na Izrael 7. oktobra lani zadrževal še okoli 130 ljudi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja