Tujina

Izraelski minister pozval k uničenju palestinskega mesta

Jeruzalem, 02. 03. 2023 07.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izrael bi moral porušiti palestinsko mesto Huvara na okupiranem Zahodnem bregu, je izjavil izraelski finančni minister Bezalel Smotrich. To mesto z okoli 7400 prebivalci je bilo tarča nedavnega maščevalnega pohoda izraelskih naseljencev, zadnjega v nizu incidentov med zaostrujočim se konfliktom na Bližnjem vzhodu.

"Mislim, da je treba mesto Huvara izbrisati. To bi morala storiti država," je dejal Smotrich. Njegova izjava je sledila nedeljskemu napadu, v katerem je Palestinec v vasi južno od mesta Nablus na okupiranem Zahodnem bregu ubil dva Izraelca.

Tamkajšnji izraelski naseljenci so nato v znak maščevanja napadli palestinsko skupnost ter zažgali njihove hiše, trgovine in avtomobile, pri čemer je bilo ranjenih več sto ljudi, en Palestinec pa je bil med nasilnim incidentom ubit.

Pogled na judovsko postojanko Beit Hogla na Zahodnem bregu, kjer naj bi Izraelci gradili naselbine.
Pogled na judovsko postojanko Beit Hogla na Zahodnem bregu, kjer naj bi Izraelci gradili naselbine. FOTO: AP

Po ocenah palestinskega statističnega urada v Huvari živi približno 7400 Palestincev. Skozi mesto poteka tudi pomembna cesta, ki jo dnevno uporabljajo številni prebivalci nezakonitih judovskih naselbin na severu Zahodnega brega.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je danes obsodil Smotricheve izjave.

"Ti komentarji so bili neodgovorni in odvratni. Tako kot obsojamo palestinsko spodbujanje k nasilju, obsojamo tudi te provokativne pripombe, ki prav tako pomenijo spodbujanje k nasilju," je Price dejal novinarjem v Washingtonu.

Ob tem je pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in druge visoke izraelske uradnike, naj "javno in jasno zavrnejo te pripombe in se od njih distancirajo". Dodal je, da je zdaj bolj kot kdaj koli prej pomembno, da Izraelci in Palestinci sodelujejo pri umirjanju napetosti.

Washington je vse bolj kritičen do politike Netanjahujeve skrajno desne vlade, kritizirajo tudi njegov načrt, da bi širil izraelske naselbine na zasedena palestinska ozemlja. Zagovorniki pravic Palestincev pozivajo administracijo ameriškega predsednika Joeja Bidna h konkretnim ukrepom.

Pogled na judovsko postojanko Beit Hogla na Zahodnem bregu, kjer naj bi Izraelci gradili naselbine.
Pogled na judovsko postojanko Beit Hogla na Zahodnem bregu, kjer naj bi Izraelci gradili naselbine. FOTO: AP

"Bidnova administracija ne bi smela dovoliti, da visoki vladni uradniki, ki spodbujajo grozodejstva proti palestinskim civilistom, širijo svojo nasilno in sovražno retoriko, pridejo v ZDA," je dejala Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica organizacije Demokracija za arabski svet zdaj (DAWN). Pozvali so ameriško zunanje ministrstvo, da izda prepoved izdaje vizuma Smotrichu.

Izrael, ki ga vodilne organizacije za človekove pravice, kot je Amnesty International, obtožujejo uvajanja sistema apartheida, letno prejme najmanj okoli 3 milijarde evrov ameriške pomoči. 

V začetku tedna je J Street, judovsko-ameriška skupina, ki se opisuje kot proizraelska in mirovniška, pozvala Bidna, naj določi jasne smernice in posledice za politiko izraelske vlade. "Le tako lahko Bidnova vlada resnično upa, da bo zaustavila stopnjevanje nasilja in terorizma, pospešila interese ZDA, zaščitila pravice in življenja Izraelcev in Palestincev ter pomagala zagotoviti prihodnost Izraela kot demokracije," so zapisali.

Od začetka leta so izraelske sile ubile več kot 63 Palestincev, medtem ko je letos v napadih Palestincev doslej umrlo 13 izraelskih civilistov, ena Ukrajinka in en policist.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rob123
02. 03. 2023 10.51
+3
Kako da ni sankcij tam pobijajo Palestinske civiliste in bombandirjajo bolnice šole tukej se pa neovirano izraelski turisti zabavajo takoj Sankcije al so jim kavboji dali licenco za obstrel civilistov.Tukaj nekaj smrdi.
patogen
02. 03. 2023 10.54
+3
Zgodbice tipa pobijanje Rusov v Donbasu ter podobne 30 let nazaj iz buvše Juge.
borjac
02. 03. 2023 10.06
+5
Tako kot so na Ameriških savanah beli naseljenci, in Ameriška vojska pobili in iztrebili Domorodce Indijance, tako sedaj Izraelci pobijajo in iztrebljajo Palestince, v Evropi so v nekem obdobju isto delali z Židi, vendar niso dokončali dela.
patogen
02. 03. 2023 10.48
-4
Indijanci so se veselo iztrebljali sami. Komanči so posebej uživali v mučenju žrtev.
borjac
02. 03. 2023 14.25
+4
Ali so naredili samomor Indijanci ??, tako kot črnec v Alabami ki je imel v telesu 12 krogel iz Kolta , z tamburjem v katerega gre 6 metkov, pa je beli Šerif izjavil, takega krutega samomora še nisem videl v življenju, izstrelil je vseh 6 krogel vase, ponovno napolnil Kolt in izstrelil še 6 krogel vase, resnično pretresljiv samomor.
zmerni pesimist
02. 03. 2023 09.44
+2
A ti pa okupirajo tuja ozemlja aja imajo amere za zgled kako so Indijance iztrebili
patogen
02. 03. 2023 10.48
-4
borjac
02. 03. 2023 14.29
+3
Ja in ?? knjiga napisana 400 let po Kristusovi smrti izpod peresa svetega Mateja, kaj naj bi prebral v Svetem pismu ?? ali kaj piše tam o podpori ZDA Židom, tudi Main Kampf je nekdo napisal, in ??.........
Na pol ovca
02. 03. 2023 08.52
+6
Sankcije? izgon izrealskih športnikov? Dostava orožja palestincem?....
borjac
02. 03. 2023 10.08
+1
Rob123
02. 03. 2023 10.49
+1
patogen
02. 03. 2023 10.49
-1
Izgnali so jih nekoč Komunisti iz jugoslavije, Izraelce. Čez čas so pa vpili o okupaciji palestine...