Tujina

'Če bi Izrael z morsko vodo poplavil predore v Gazi bi bilo onesnaženje enormno'

Gaza, 23. 12. 2023 16.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potencialni načrt Izraela, da z morsko vodo poplavi mrežo predorov Hamasa, bi lahko "uničil osnovne pogoje za življenje v Gazi". To predstavlja tudi enega od elementov kaznivega dejanja genocida.

Okoljski strokovnjaki so za Guardian pojasnili, da strategija, za katero se sicer Izrael še ni zavezal, lahko povzroči ekološko katastrofo, posledično pa bo Gaza ostala brez pitne vode, uničeno pa bi bilo še tisto malo kmetijstva, ki je trenutno mogoče. 

Uničenje edinega vodnega vira v Gazi bi bilo "katastrofalno za okolje in človekove pravice," je poudaril poročevalec ZN David Boyd.

Izraelske obrambne sile (IDF) naj bi sicer že začele nameščati črpalke v begunskem taborišču al Šati na vzhodni obali Gaze, s katerimi bi lahko v predore, ki naj bi jih uporabljala militantna skupina, prečrpale na milijone litrov morske vode. S tem naj bi želeli Hamasove borce pregnati nad zemljo in jim uničiti strateške položaje. 

Posledice za okolje, poroča Guardian, bi bile enormne. Po podatkih študije ameriške vojaške akademije West Point je bilo na začetku vojne oktobra v Gazi 1300 predorov, ki so se raztezali na več kot 500 kilometrih. Ocenili so, da bi za njihovo popolno zapolnitev potrebovali 1,5 milijona kubičnih metrov vode. Mark Zeitoun, direktor ženevskega središča za vodo, ki je tudi delal kot vodni inženir za ZN na zasedenih palestinskih ozemljih, je dejal, da bi morska voda neizogibno pronicala v vodonosnik, ki je že tako dovolj onesnažen zaradi odpadne vode in vdora morske vode.

"Če dodate več morske vode neposredno skozi pesek v vodonosnik, to ne bo spremenilo vrhunskega vira v ranljivega, ampak bo spremenilo ranljiv vir v katastrofalnega," je dodal. Po njegovih besedah bi bilo onesnaženje tako veliko, da sedanje metode razsoljevanja z reverzno osmozo v soseskah, ki jih Palestinci v Gazi uporabljajo za čiščenje vode, ne bodo več izvedljive, piše Guardian. "To bi uničilo vse življenjske pogoje v Gazi." Opozoril je, da bi se to lahko štelo za enega od elementov genocida, saj gre za delno ali popolno fizično uničenje pogojev, potrebnih za življenje.

"Poplavljanje sladkovodnega vodonosnika z morsko vodo bi bilo v nasprotju z vsemi normami, ki jih je človeštvo kdaj koli razvilo, vključno z okoljskimi vidiki mednarodnega humanitarnega prava in pravil vojne ter nedavnimi načeli o varstvu okolja v zvezi z oboroženimi spopadi ter vsem napredkom, doseženim pri kriminalizaciji škode naravnemu okolju: ekocidom," je opozoril.

Skrb pa ni samo zaradi vode. Kot je opozoril raziskovalec nizozemske nevladne organizacije Pax for Peace, Wim Zwijnenberg, za zdaj nihče ne ve, kaj je sploh shranjeno v teh predorih. "Po spletu krožijo poročila, ki niso preverjena, da je v predorih shranjeno gorivo," je dejal. Zalitje predorov bi lahko pomenilo tudi tveganje za celovitost tal, na katerih so zgrajene skupnosti v Gazi. 

Če bo torej strategija res izvedena, bo to nov, zelo kritičen, udarec za Gazo. Že pred poškodbami vodne infrastrukture, ki jo je povzročilo bombardiranje Gaze, je bila oskrba ljudi na tem ozemlju in na Zahodnem bregu izredno negotova. Na slednjem morajo Palestinci vodo kupovati od Izraela, saj so izraelski naseljenci in vojaki neprestano napadali zaloge vode. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja