Tujina

Izraelski naseljenci na Zahodnem bregu blokirajo dostavo pomoči v Gazo

Gaza, 25. 05. 2024 07.15 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vojna v Gazi poteka na več frontah, ena od "odprtih front" pa je tudi humanitarna pomoč. Mesece po tem, ko so nekateri Izraelci protestirali proti vstopu tovornjakov s pomočjo na prehodu Kerem Šalom, so se zdaj premestili še na druge prehode. Množice Izraelcev si zdaj prizadevajo prekiniti dostavo pomoči z vseh drugih mejnih prehodov, škatle s hrano in zdravili pa izropajo in poteptajo. Medtem Izrael, tudi po tem, ko je Meddržavno sodišče (ICJ) v odločilo, da mora Izrael nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi, nadaljuje napade na ta predel Gaze.

Družbene medije so v zadnjih tednih preplavile slike blokiranih in izropanih tovornjakov, ki prenašajo humanitarno pomoč v Gazo. In kdo so krivci za to? Prebivalci Izraela, ki mislijo, da bodo le, če bodo omejili dostop do pomoči, uspeli zmagati v tej vojni, poroča BBC.

Skupina, med katero so tudi judovski naseljenci, ki živijo na okupiranem Zahodnem bregu, je objavila posnetke, kjer je jasno videti, da ustavljajo tovornjake, mečejo hrano na tla in teptajo vse druge škatle s pomočjo. "Pomembno je, da ustavimo pomoč," je dejal eden od aktivistov. "Le tako bomo zmagali, le tako bomo dobili nazaj talce."

Tovornjaki s humanitarno pomočjo so bili na prehodu Tarqumiyah na Zahodnem bregu zavrnjeni in poslani nazaj v Jordanijo.
Tovornjaki s humanitarno pomočjo so bili na prehodu Tarqumiyah na Zahodnem bregu zavrnjeni in poslani nazaj v Jordanijo. FOTO: AP

Mnogi Izraelci namreč trdijo, da prebivalci Gaze ne bi smeli prejeti nobene pomoči, medtem ko so izraelski talci še vedno v ujetništvu in da zagotavljanje pomoči Gazi pomeni le podaljševanje vojne. In medtem ko številni v Gazi zaradi pomanjkanja ne vedo, kako bodo preživeli današnji dan, Izraelci plešejo na vrhu izropanih tovornjakov. Ljudje zahtevajo od voznikov dokumente, ki dokazujejo, da peljejo pomoč v Gazo, kljub temu, da ne delujejo v imenu policije ali vojske. 

Dva voznika tovornjakov so ustavili, izvlekli iz vozil in pretepli, piše BBC. "Strah me je voziti do mejnega prehoda," je dejal eden izmed voznikov. "Bojim se za svoje življenje." Kot je razložil, zdaj vozijo pomoč po stranskih cestah, daleč od glavnih poti, ker se preveč bojijo agresivnosti naseljencev.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Aktivisti, ki se borijo za pravice Palestincev, zato zdaj redno bdijo na mejnem prehodu Tarkumija, ki je nedavno bilo prizorišče enega najbolj krvavih napadov. "Ljudje v Gazi stradajo in pomoč mora priti noter," je dejal eden izmed njih. "Izraelska družba bi morala jasno in glasno povedati, da nasprotuje dejanjem naseljencev," je poudaril. Gre za skupino po imenu Standing Together, ki združuje tako Jude kot Arabce iz Izraela. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zgodilo se je že, da so se aktivisti srečali z agresivnimi naseljenci, vendar je bila ob srečanju prisotna tudi policija, ki naj bi skrbela, da med skupinama ne pride do izgredov. A so jih mirovni aktivisti večkrat obtožili, da ne storijo ničesar, da bi preprečili izgrede. Trdijo celo, da naseljenci prejemajo pomoč oblasti pri napadih na tovornjake.

"Velikokrat se je zgodilo, da je bila policija na območjih, kjer so se zgodili napadi, vendar nihče ni ukrepal," je dejal eden od aktivistov.

Nadaljujejo se napadi

Izrael je danes izvedel napade na območju Gaze, kjer se obenem nadaljujejo tudi spopadi med izraelsko vojsko in palestinskim islamističnim gibanjem Hamas. Tako očividci kot ekipe francoske tiskovne agencija AFP poročajo, da sta bili kljub odločitvi ICJ tarča mesti Rafa in Deir al Balah.

Tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva je po poročanju AFP zatrdil, da Izrael ne bo izvajal "vojaških operacij v stanovanjskih predelih Rafe, kjer bi bilo lahko ogroženo palestinsko civilno prebivalstvo".

Izrael sicer zavrača sodbo ICJ. "Obtožbe genocida, ki jih je proti Izraelu uperila Južna Afrika so zavržne in nezaslišane," sta v skupni izjavi zatrdili izraelsko zunanje ministrstvo in svet za nacionalno varnost."Izrael v vojni proti Hamasu postopa glede na pravico do obrambe svojega ozemlja in državljanov, kar je skladno z našimi moralnimi vrednotami in mednarodnim pravom, vključno s humanitarnim pravom," še trdijo.

Meddržavno sodišče je v petek sprejelo odločitev, da mora Izrael nemudoma zaustaviti vojaško ofenzivo v Rafi na jugu Gaze. Ob tem je znova potrdilo odločitvi iz marca in januarja letos, ko je Izraelu odredilo, da mora storiti vse, da prepreči genocidna dejanja v Gazi, in zagotoviti nujno pomoč njenim prebivalcem.

Odločitev ICJ je del postopka v okviru tožbe, ki jo je konec lanskega leta na ICJ vložila Južna Afrika. V njej Izraelu očita kršenje konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida ter izvajanje genocidnih dejanj proti palestinskemu ljudstvu v Gazi.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni