Tujina

Potrjena je resolucija z zahtevo o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi

New York, 12. 12. 2023 07.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
T.H., STA, N.V.
Komentarji
228

Generalna skupščina Združenih narodov je na izrednem zasedanju v New Yorku znova razpravljala o humanitarni krizi na območju Gaze, kjer že več kot dva meseca divja vojna med Izraelom in palestinskim skrajnim gibanjem Hamas. Generalna skupščina ZN je z veliko večino glasov sprejela nezavezujočo resolucijo, ki zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi. Osnutek tokratnega besedila je sicer precej podoben tistemu, na katerega so ZDA pred dnevi vložile veto v varnostnem svetu. Izrael medtem nadaljuje bombardiranje območja Gaze, izraelski obrambni minister Joav Galant pa pravi, da je gibanje Hamas na robu propada, češ da zavzemajo njegove še zadnje utrdbe.

Generalna skupščina ZN je z veliko večino glasov sprejela nezavezujočo resolucijo, ki zahteva takojšnjo humanitarno prekinitev ognja v Gazi. Za resolucijo je glasovalo 153 držav članic, 10 jih je bilo proti, 23 pa se jih je vzdržalo.

To je bil drugi poskus Generalne skupščine ZN, ki je oktobra v resoluciji, sprejeti s 121 glasovi za, 14 proti in 44 vzdržanimi, pozvala k "humanitarnemu premirju". Za resolucijo je glasovala tudi Slovenija, ki je prav tako glasovala za dva neuspešna amandmaja Avstrije in ZDA z obsodbo Hamasa.

ZDA so glasovale proti resoluciji, čeprav je predsednik Joe Biden danes v Washingtonu opozoril, da Izrael izgublja podporo sveta, ker vlada Benjamina Netanjahuja ne išče dolgoročne rešitve konflikta s Palestinci. Netanjahuja je pozval naj spremeni svojo vlado, ker je sedanja proti rešitvi dveh držav. Pred glasovanjem o resoluciji ni bilo daljše razprave, predstavnik Izraela pa je resolucijo označil za farso, ki ne pomeni nič.

Glede na navedbe Hamasa spopadi danes potekajo v osrednjem delu palestinske enklave, palestinska tiskovna agencija Wafa pa poroča o izraelskih zračnih in kopenskih operacijah na jugu, ki so še naprej usmerjene zlasti na mesto Han Junis, ki se je prelevilo v središče spopadov, in Rafo, mesto na meji z Egiptom, v katerega se je zateklo več deset tisoč ljudi. V Han Junisu se izraelski tanki pomikajo proti središču mesta.

Izrael nadaljuje tudi bombardiranje severa enklave, kjer je vojska po lastnih navedbah obkolila zadnji tamkajšnji oporišči Hamasa, mesto Džabalija in sosesko Šejaija v mestu Gaza.

Tiskovni predstavnik vojske Avičaj Adrae je danes sporočil, da so izraelske zračne sile v zadnjih 24 urah po vsej palestinski enklavi zadele več raketometov, tudi tistega, s katerim je Hamas obstreljeval Sderot na jugu Izraela. Zadeli naj bi tudi poslopje Hamasa, v katerem je bilo med drugim 250 granat, poroča britanski BBC.

Pred mrtvašnico v Han Junisu
Pred mrtvašnico v Han Junisu FOTO: AP

Izraelski obrambni minister Joav Galant je v ponedeljek zvečer sporočil, da se Hamas bliža svojemu koncu. "Hamas je na robu razpustitve IDF (izraelska vojska) zavzema njegove zadnje utrdbe," je sporočil.

Vojska naj bi med drugim obkolila oporišča gibanja v Džabaliji, obenem pa se je po njegovih besedah v zadnjih dneh predalo ali bilo zajetih več sto pripadnikov gibanja. To naj bi bilo najbolj oslabljeno na severu enklave.

Izraelska vojska na položajih v Gazih
Izraelska vojska na položajih v Gazih FOTO: AP

Tudi izraelska obveščevalna služba in vojska navajata številne predaje in menita, da so uspeli zlomiti duha islamističnega gibanja. Načelnik generalštaba izraelske vojske Herci Halevi je obiskal središče Han Junisa, kjer je dejal, da njihove sile varujejo svoje dosežke tako na severu kot jugu območja Gaze.

 Generalna skupščina ZN glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi

Današnje zasedanje Generalne skupščine ZN so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, ki sta izpostavila hude humanitarne razmere, s katerimi se med izraelskim obstreljevanjem sooča palestinsko prebivalstvo. 

Po napovedih diplomatskih virov je skupščina lahko glasovala o resoluciji o prekinitvi ognja v Gazi. Resolucija izraža zaskrbljenost zaradi katastrofalnih humanitarnih razmer na območju Gaze, obenem zahteva takojšnjo prekinitev spopadov med Izraelci in Palestinci ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas.

Osnutek besedila, o katerem je razpravljala 193-članska skupščina, je sicer zasnovan podobno kot resolucija, proti kateri so ZDA v petek v Varnostnem svetu ZN vložile veto. Petkovo zasedanje 15-članskega varnostnega sveta je sklical generalni sekretar ZN Antonio Guterres na podlagi 99. člena ustanovne listine ZN. ZDA so bile proti resoluciji, ki med drugim ni obsodila napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. Guterres je po glasovanju ocenil, da je avtoriteta in kredibilnost enega glavnih organov ZN spodkopana zaradi zapoznelega odziva na vojno.

Poziv Judov pred Belo hišo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu k prekinitvi ognja
Poziv Judov pred Belo hišo ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu k prekinitvi ognja FOTO: AP

Generalna skupščina ZN je konec oktobra s prepričljivo večino sprejela resolucijo, v kateri je pozvala k takojšnjemu humanitarnemu premirju na območju Gaze, zahtevala takojšnjo zagotovitev vode, hrane, medicinskih potrebščin, goriva in elektrike v enklavi ter neoviran dostop za ZN in druge humanitarne organizacije, ki skušajo pomagati Palestincem. Kot ena redkih držav EU je resolucijo takrat podprla tudi Slovenija.

Varnostni svet ZN pa je medtem kljub več predlogom le enkrat uspel sprejeti resolucijo v povezavi z vojno v Gazi, ko je novembra pozval k podaljšanim premorom in humanitarnim koridorjem, s čimer so se izognili omembi prekinitve ognja oz. premirja.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
13. 12. 2023 13.53
+5
Haloooo zlate RIBICE že desetletja so nekateri govorili, da bo prej ko slej potrebno račun za vso vpletanje nekaterih EU držav in ZDA tam dol PLAČATI. Pozabljate na AFRIKO in Apartheid in še vedno BELEC tam diktira kaj in kako. poleg tega si zamislite vmešavanje v države Alžir, Afganistan, Libijo, Irak .... še in še bi našteval. TO smo se PRVI mi vmešavali KRISTJANI to je resnica sedaj ali pa čez kakšno leto bo pa hmmmm boste videli. Kdaj bomo rekli dosti je dejmo pošteno se obnašati. In vi se imate za neke "KRISTJANE" in se kot BOJITE ISLAMA hahahahahah hahahahaha
patogen
13. 12. 2023 09.57
-9
Zakaj bi Izrael sprejel resolucijo OZN, če Arabci še danes niso sprejeli Resolucije OZN o ustanovitvi Izraela 1948 leta?
MladInPerspektiven
13. 12. 2023 13.47
+5
oohhh bravo bravo patgana povej si vesel ker so Slovenijo priznali ker je bila okupirana s strani JNA-Srbije, kaj bi bilo če bi vsi rekli kot ti takrat?
Krneki 00
13. 12. 2023 09.48
-5
muslimani pa židi.... to normalen ne more navijat za nobeno stran...eni in drugi so zlo..leglo....mah ne smem napisat
Rains
13. 12. 2023 09.33
-11
Vojna je pač zlo. Palestinci so jo pa začeli.
Wolfman
13. 12. 2023 09.37
+5
Tisto kar si vedel in tako globoko verjameš so bili žideki preoblečeni v Palestince!
TVmindcontrol
13. 12. 2023 09.42
+3
TVmindcontrol
13. 12. 2023 09.42
+0
Ukrajinci so tudi želeli vojno po mejdanu???
Krneki 00
13. 12. 2023 09.47
-3
tako kot ukrajinci ki so sprožili vojno ane .... podložniki američanov prav patetični ste...pa kaj američanov teh židov..... hebeš muslije sam tole je tud patetično
Gram
13. 12. 2023 09.30
+6
Genocid brez primere. Sramota od zahodnih "vrednot". Če obstaja pekel, vas čaka.
Svobo-ne
13. 12. 2023 09.14
+0
Putler nacist se pose.. na vse resolucije in nemoteno ruši in pobija po ukrajini
traparija
13. 12. 2023 09.12
UN je prdec v veter
vincent-vega
13. 12. 2023 08.56
-8
Hamas je najprej potrebno popolnoma iztrebiti, potem lahko sedemo za mizo za pogovor kako naprej
Banion
13. 12. 2023 08.40
+8
ja in, resolucija je nezavezujoča in tako jo bodo sprejeli judje, nič se ne bo zgodilo, še naprej bo vojna in pobijanje žens in otrok. Rusiji so naprtili sankcije in ukrajino napolnili z denarjem in orožjem za, v primerjavi z gazo, neznatno število civilnih žrtev. Zahod še vedno podpira pobijanje civilistov že od druge vojne naprej
jugalo
13. 12. 2023 08.23
-1
Hahaha pregovaranje z teroristi, to je prava 😂😂 fajn je ko se tak lepo nasmejis zjutraj 😂😂 zgodilo se bo naslednje, dogovorili bodo premirje će bodo seveda uspeli nekak nagovorit Izrael, pol bo pa spet cez nekaj casa pocilo z strani hamasa kot se je ze zgodilo, ki bo verjetno spet pobil nevem koliko izraelcev, pol pa boljse da se gaza celotna evakuira ker bo tam podaljsek morja, kar je tudi pravilno ;) in se nekaj, tudi hamas borci so nekoc bili otroki ki so se spremenili oz. izsolali v alahove vojake ;) po kateri poti grejo isto današnji otroki gaze! Izrael samo pogumno!
User300173
13. 12. 2023 08.56
+4
Jugalo, umsko prizadeti se smejijo poleg tisoče ubitih civilistov.
User300173
13. 12. 2023 08.59
+1
Jugalo, umsko prizadeti se smejijo ob tisočerih ubitih civilistih.
Nikiniki
13. 12. 2023 09.13
-1
Se strinjam, ampak bi te samo malo popravila, zidje so teroristi
jugalo
13. 12. 2023 10.35
jugalo
13. 12. 2023 10.37
In ne mi hodit vun z zgodovino in kaj je bilo nekoc ;)
User300173
13. 12. 2023 08.22
+6
Vojni zločinci se ne bodo ustavili, dokler na razdelijo Palestince in zravnano Paledtino, nato si prilastijo vso ozemlje. To je želja Judov od 1947. leta. Izrael zločinska država, izvaja genocid in vojne zločine. Upam, da končajo na sodišču kot njihovi klavci iz 2.SV, od katerih se ne razlikujejo več, celo prehitevajo. Prekiniti vse odnose z Izraelom.
ap100
12. 12. 2023 16.17
+1
se mi zdi da je bolj gaza na robu zapustitve avtothonih prebivalcev
User300173
12. 12. 2023 15.32
+6
Hamas je na robu zloma? Dobro. Kaj pa 18.000 ubitih civilistov od tega 6.000 otrok? Da so vrgli atomsko bi bilo v momentu končano, tako sedaj umirajo na obroke in rezultat bo isti. Palestino in Palestince bodo dobesedno zradirali s tega teritorija. Zločinci in beda človeškega rodu, če sploh lahko rečem "cloveskega".
LuxVeritas
12. 12. 2023 17.36
-7
koliko od tega je hamasovcev, in koliko od tega jih je hamas uporabil za zivi scit?!? s stevilkami na dan, ker drugace samo verjames hamasovemu ministru za zdravje, hamas pa je teroristicna skupina, in na njihove podatke se ni za zanasat.
Face
12. 12. 2023 21.14
+1
Face
12. 12. 2023 21.17
+2
Ko poslušam prave novinarje ki so tam preživeli leta in gledam resnico se sprašujemo kako se mediji ki podpirajo cioniste ne vprašajo da so oni lahko naslednji i njihovi otroci
MladInPerspektiven
13. 12. 2023 08.55
+4
@LuxVeritas od koga si pa ti dobil podatke iz štaba iz KLETI ali od Izraela?? hahahahah dej nacionalist zaostali začni razmišljat z svojo glavo ali pa pot v svojo domovino jug
Nikiniki
13. 12. 2023 09.16
+3
Lux seveda izraelcki so pa bogi nedolzni angelcki, ki ze 70 let lepo v miru ujckajo palestince
zmerni pesimist
12. 12. 2023 13.53
+6
Vendar maščevalci bojo ostali in večkrat udarili v prihodnosti
Bratjeslovani
12. 12. 2023 11.59
+4
Tistega, ki z mečem začne pač na koncu meč pokonča. Z takimi se v zgodovini lahko obračuna le tako.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2023 12.17
+4
Torej Izrael? Kajti Izrael je tam začel z mečom takoj po drugi.svet vojni.
Posteni
12. 12. 2023 13.17
-8
lili88
12. 12. 2023 15.16
+2
Irguni, lehi, NAKBA,.... Deir yassin masaker.... Leta in leta so živeli Palestinci pod IL tiranijo. Viva Palestinia
CRNALUKNJA
12. 12. 2023 16.49
+0
Posteni, to bi prej za tebe veljalo , kot za Strajk-a
LuxVeritas
12. 12. 2023 17.39
-2
strike prvi napadi palestincov na zide so se dogajali ze leta 1920. leta 1936 je imel palestinski mufti srecanje z hitlerjem, in tam je nastal rek ko je hitlerja vprasal ce se lahko znebi zidov od reke do morja. tako da ne sanjaj, ker ocitno nimas pojma o zgodovini. prav tako je nekoc v arabskem svetu zivelo preko 800000 zidov, izven izraela, danes okoli 15000, nad kom se vrsi genocid?!?
kiropraktik
13. 12. 2023 08.08
-2
Leta in leta živijo Palestinci na tuj račun! Kaj pa to? In oni bi imeli še svojo državo?????
boyman
13. 12. 2023 08.27
+1
dej poslušte se nadljudje.vi v sedanjosti ki omogoča hitro globalno komnikacijo neveste kaj se res dogaja in kaj ne, in še vedno upate trdit, da tiso kar ste prebrali v šoli ali vam je profesor povedal, da pa drži? Kja sanjate? dej poglejte se od zgoraj in se mal opazujte :)
marina1004
12. 12. 2023 11.53
-2
hamas free world
LuxVeritas
12. 12. 2023 11.46
-4
gledam na telegramu predaje islamkih teroristov iz gaze, masovne predaje. zgleda jim je zmanjkalo municije za zivi scit.
lili88
12. 12. 2023 11.51
+6
Kako veš kdo je kdo???? V skupini moških, ki se je predala, so bili tudi zdravniki, novinarji (Reuters, BBC).... Ampak če izraelski okupator pravi, da so teroristi, potem mora biti že res, kajne?????
Uporabnik1558623
12. 12. 2023 11.54
-7
V gazi, kdor ni bil s Hamasom, so vsakega ubili. Tako, da so skoraj vsi s Hamasom alil iz prepričanja ali na silo.
lili88
12. 12. 2023 15.18
+2
Uporabnik: ko ti vzamejo dom, družino, zemljo, prihodek... je popolnoma jasno komu se boš pridružil, koga podpiral.
LuxVeritas
12. 12. 2023 15.22
-5
izraelci dobr vedo. nor v vojski jmajo predvsem poveljnimi uktraviolcno avetilmo, ki pokaze sledi smodinka na roki. smodmika pa se ne dobi na roko ce kuhas a ne.
LuxVeritas
12. 12. 2023 15.24
-2
lili88 res je leta 1930 je bila na bvju izven izraela dokumantiranih malo manj kot miljon zidov, danes jih je izven izraela na bvju oz v arbskem svetu manj kot 15000, temu se rece genocid. npr alzirija je imela 150000 zidov danes i nobenega miroljubni muslimani so vse izgnali. in da sedaj imajo dom ki ga ne bodo zapustilo po vsakem teroristicnem napadu pa se povecali.
jutri_pa_res
12. 12. 2023 11.43
+2
In kaj nameravajo potem z njimi, če se vsi vdajo? Govorili so o kakih 20.000 hamasovcih. Sicer pa, ko zagusti, itak odvržejo orožje in se prelevijo v 'nedolžne civiliste'. Hamas je tudi sam objavljal posnetke, kako oboroženi civilisti s kalašniki, celo z minometi streljajo na Izraelce. Toliko nimajo niti zaporov, niti taborišč.
LuxVeritas
12. 12. 2023 17.43
+0
hamasovcev je okolin 40000, samo severna gaza 2 brigadi o okoli 15000 in 9000 borcev, potem pa se 2 brugade na jugu ki stejeta skupaj okoli 16000 borcev.
Skinwalker
12. 12. 2023 11.43
+1
Zalostno in sramota kaj svet dolvoli da se dogaja v letu 2023.
Uporabnik1558623
12. 12. 2023 11.55
+4
Beri zgodovino Bližnjega vzhoda. Islam ni vera miru.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2023 10.47
+3
9.11.2011 larry silverstein žid je na tv povedal da je naročil da zrušijo stavbo 7! Z ČEM!????? Javen je tudi podatek da je žid par tedni pred napadi zavaroval stavbe v primeru terorističnega napada in zato kasnje prejel 4 mlrd od ameriškega sodišča ion zahteval še enkrat toliko! teh primerov je milijardo in kdo jih podpira? Tisti ki so podirali hitlerja, kakšna ironija!
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2023 11.04
+3
Podpirali. Tako majhna razlika med besedama podirali in podpirali, takoj pride do nesporazuma zaradi nestrokovnega tipkanja.
LuxVeritas
12. 12. 2023 11.48
-3
to pa ni res jaz zem posusal enega arbca kinje rekel da so oni zrusili dvojska, cudno enkrat verjames zidom enkrat ne, zgleda je odvisno kaj pravojo in kaj tebo ugaja. pac low iq oseba.
STRIKE-ONE 333 V.I.P
12. 12. 2023 11.51
+0
Kdo za hudiča pa si ti da trdiš da to ni res? tvoja trditev je vredna kot lanski sneg sploh pa ko lahko ljudje pobrskajo in sami vidijo, lažnivec ustašoidni.
LuxVeritas
12. 12. 2023 15.25
-4
kdonainpa ti da pises bedarije kot tisti kinga omenjas.