Tujina

Izraelsko ministrstvo predlagalo trajno premestitev Palestincev iz Gaze v Egipt

Gaza/Sinaj, 31. 10. 2023 10.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Wikileaks je z javnostjo delil dokument, ki ga je pripravilo izraelsko ministrstvo za obveščevalne dejavnosti. Gre za osnutek vojnega predloga, na podlagi katerega bi se 2,3 milijona prebivalcev Gaze prisilno preselilo na Sinajski polotok v Egiptu. Vsebina dokumenta je za Palestince zaskrbljujoča, hkrati pa poglablja napetosti med Izraelom in Egiptom. Eden od izraelskih uradnikov je sicer dejal, da dokument ni zavezujoč.

Urad izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja je po poročanju tiskovne agencije AP glede dokumenta, ki ga je sestavilo izraelsko obveščevalno ministrstvo, dejal, da gre zgolj za hipotetično vajo – "konceptni dokument".  Izraelski uradnik, ki je seznanjen z dokumentom, je povedal še, da ta ni zavezujoč in da o njem ni bilo vsebinske razprave z varnostnimi uradniki. 

Vendar pa so sklepi dokumenta poglobili dolgoletne strahove Egipta, da bi Izrael rad, da Gaza postane prav težava Egipta, hkrati pa Palestince spomnil na njihovo največjo travmo – izselitev sto tisoč ljudi, ki so zbežali ali pa bili prisiljeni zapustiti svoje domove med spopadi glede nastanka Izraela leta 1948.  

"Etnično čiščenje: v mednarodnem pravu sistematično popolno ali delno prisilno odstranjevanje kake etnične skupine, da nastane etnično homogeno območje."

"Nasprotujemo kakršni koli premestitvi, v kakršni koli obliki, in menimo, da je to črta, ki je ne bomo dovolili prestopiti," je o poročilu dejal Nabil Abu Rudeineh, tiskovni predstavnik palestinskega predsednika Mahmuda Abasa. "Kar se je zgodilo leta 1948, se ne sme ponoviti," je poudaril in dodal, da bi poskus množične razselitve pomenil razglasitev nove vojne. 

Izraelske sile sicer nadaljujejo silovito bombardiranje Gaze, ki je sledilo napadom palestinskega skrajnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra. V izraelskih vojaških operacijah je bilo v Gazi ubitih že več kot 8000 Palestincev, od tega velika večina civilistov in skoraj polovica otrok.

Dokument je bil sicer izdan 13. oktobra, šest dni po tem, ko so skrajneži Hamasa v južnem Izraelu ubili več kot 1400 ljudi in vzeli več kot 240 talcev. Prvič ga je objavila Sicha Mekomit, lokalna novičarska stran.

"Prisilna preselitev civilistov iz Gaze v Egipt bi prinesla dolgoročne pozitivne rezultate"

V poročilu ministrstvo za obveščevalne zadeve (gre za ministrstvo, ki izvaja raziskave, a ne sprejema odločitev) kot možno rešitev predlaga prisilno razselitev civilistov iz Gaze v Egipt, saj da bi ta prinesla "pozitivne in dolgoročne strateške rezultate".

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Tajni dokument "izgon" palestinskega prebivalstva opiše na desetih straneh, predvideva pa večstopenjski proces. Najprej naj bi se palestinskim civilistom ukazalo, naj zapustijo severno Gazo, in sicer še pred začetkom kopenskih operacij. Sledijo zaporedne kopenske operacije od severa do juga Gaze. 

Dokument predlaga, naj se na Sinaju vzpostavi šotorska mesta in naj bo mejni prehod Rafa med Gazo in Egiptom odprt kot humanitarni koridor. Sledi še gradnja mest na severnem Sinaju, iz katerih naj se Palestinci ne bi več vrnili na območje Gaze. 

Rafa, mejni prehod med Egiptom in Gazo.
Rafa, mejni prehod med Egiptom in Gazo. FOTO: AP

Stopnjevanje napetosti z Egiptom

Čeprav se egiptovsko zunanje ministrstvo še ni odzvalo na prošnjo AP za odziv,  je Egipt dal jasno vedeti, da ne želi sprejeti vala palestinskih beguncev.

Kot že omenjeno, se Egipt že dolgo boji, da želi Izrael izsiliti trajni izgon Palestincev na njegovo ozemlje, kot se je to zgodilo med vojno ob neodvisnosti Izraela. Egipt je vladal Gazi med letoma 1948 in 1967, ko je Izrael zavzel ozemlje, skupaj z Zahodnim bregom in vzhodnim Jeruzalemom. Velika večina prebivalcev Gaze so pravzaprav potomci palestinskih beguncev, ki so bili izgnani iz današnjega Izraela.

Egiptovski predsednik Abdel Fattah El-Sissi je opozoril, da bi ob množičnem prihodu beguncev iz Gaze tvegali, da bi na Sinaj prišli militanti, ki bi začeli napade na Izrael, kar bi ogrozilo mirovno pogodbo držav iz leta 1979. Predlagal je, naj Izrael, dokler ne konča svojih vojaških operacij, Palestince naseli v svojo puščavo Negev, ki meji na območje Gaze. 

Yoel Guzansky, višji sodelavec na Inštitutu za nacionalne varnostne študije v Tel Avivu, je dejal, da dokument škodi odnosom s ključnim partnerjem. "Če je ta dokument resničen, je velika napaka. To bi lahko povzročilo strateški razkol med Izraelom in Egiptom," je dejal in dodal, da gre pri dokumentu "bodisi za nevednost bodisi za nekoga, ki želi negativno vplivati na odnose med Izraelom in Egiptom, ki so na tej stopnji zelo pomembni".

"Egipt ne bi bil nujno zadnja postaja palestinskih beguncev"

Egipt ne bi bil nujno zadnja postaja palestinskih beguncev, še poroča AP. Dokument namreč govori o Egiptu, Turčiji, Katarju, Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih, ki bi opisani načrt podprli bodisi finančno bodisi tako, da sprejmejo izgnane prebivalce Gaze kot begunce in dolgoročno kot državljane. 

Kot še eno možno destinacijo za begunce dokument predlaga Kanado, in sicer zaradi "prizanesljivih" emigracijskih praks. 

Dokument sicer priznava, da je na prvi pogled predlog v smislu mednarodne legitimnosti "lahko zapleten". "Po naši oceni bi spopadi po evakuaciji prebivalstva povzročili manj civilnih žrtev, kot če bi prebivalstvo ostalo," še pojasnjuje dokument. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou