Tujina

Izraelsko sodišče: Dedek mora dečka, ki je preživel žičniško nesrečo, vrniti teti v Italijo

Tel Aviv, 25. 10. 2021 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Tadeja Voščun
Komentarji
6

Bitka za skrbništvo nad izraelskim šestletnim dečkom, edinim, ki je preživel žičniško nesrečo ob italijanskem jezeru Maggiore, je končana. Sodišče v Izraelu se je odločilo, da ga mora dedek, potem ko ga je odpeljal v Izrael, vrniti sorodnikom v Italiji.

Eitan Brian je po nesreči, v kateri je skupaj z njegovimi starši in mlajšim bratom umrlo še 11 ljudi, živel v Italiji pri teti po očetovi strani, ki je dobila skrbništvo nad otrokom, ko je bil odpuščen iz bolnišnice. Izraelska družina je namreč že nekaj let živela v Italiji, ko se je maja letos zgodila huda tragedija. 

Prejšnji mesec pa ga je dedek po mamini strani med obiskom v Italiji brez tetinega soglasja odpeljal v Švico in tam najel zasebno letalo, s katerim sta odletela v Izrael. Dečkova teta je dejanje nemudoma označila za ugrabitev in sodišče v Tel Avivu prosila, naj ji vrne otroka. 

Izraelsko sodišče ni sprejelo dedkovih argumentov

Izraelsko sodišče pa je v ponedeljek odločilo, da je dečkovo "stalno prebivališče" v Italiji, ker je tam živel s starši, ki so se v državo preselili iz Izraela, ko je bil star približno mesec dni. Sodišče je zavrnilo trditev njegovega dedka, da bi moral biti dečkov dom Izrael, ker naj bi se njegovi starši nameravali iz Italije vrniti v rodni Izrael. 

Nesreča se je zgodila maja letos.
Nesreča se je zgodila maja letos. FOTO: Profimedia

V sodbi izraelskega sodišča še piše, da je italijansko sodišče skrbništvo dodelilo teti. V izjavi sodišča v Tel Avivu je zapisano, da upajo, da bo družina zgladila nesoglasja. 

"Deček je edini preživel nesrečo, njegovi pokojni starši pa bi si zagotovo želeli, da bi družina vzpostavila odnose, ki bi otroku na obeh straneh zagotavljali mir in varnost," so zaključili sodniki. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
26. 10. 2021 10.11
+2
Otrok brez otroštva. Kaj bi si njegovi straši želeli je sedaj irelevantno, saj tega ni moč dokazati. Pomembneje kaj si želi otrok, njega pa nihče nič ne vpraša, le odrasli merijo svoj ego.
odpisan2x
26. 10. 2021 09.56
+3
tole me spominja na vesno vulovič.da takšno nesreče preživi š pa res ne vem kateri bog te ima rad.faktor preživetja misija nemogoče
MESE?AR
25. 10. 2021 20.55
-3
Novinarji bi se tudi že lahko ločiti med nosilno in vlečno vrvjo, ker so pisali neumnosti.
Uporabnik2068339
25. 10. 2021 20.45
+3
Ali lahko otrok v takšnem primeru izrazi kakšno željo, ki bi jo kdo upošteval? Menim, da bi bilo koristno za njegov razvoj.
Ramzess
26. 10. 2021 10.13
Ko ali kje, otrok nikjer ne jemljejo resno, četudi lahko izrazijo željo. Še kot priče na sodiščih se jih ne remlje resno, ker pač prevladuje mnenje da ne ločijo med ..., pa še manipulira se z njimi, ker otroci ne poznajo pasti manipuliranja.
Apostol1
25. 10. 2021 20.35
+10
Ne maram kaj preveč Izraelcev , toda tule pa kapo dol , še Salomon ne bi tako pravično to presodil , čeprav je povsem enostavno.