Slovenija

Ministrstvo: Pozno obveščanje DSO o glasovanju je bila nenamerna napaka

Ljubljana, 05. 07. 2021 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA, K.K., U.Z.
Komentarji
229

Gibanje za pitno vodo ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve očita, da je nedopustno oviralo stanovalce domov za starejše pri njihovem uresničevanju volilne pravice na referendumu o noveli zakona o vodah. Ministrstvo je domove, kot so navedli, o možnosti glasovanja varovancev po pošti obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo. Na ministrstvu odgovarjajo, da je šlo za človeško napako, in nikakor za načrtno ali namerno oviranje referenduma.

V soboto nastopi volilni molk, v nedeljo pa se bodo odprla volišča po vsej Sloveniji za redno glasovanje. Referendum o noveli Zakona o vodah bo potekal na pobudo Gibanja za pitno vodo. Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 30. marca 2021?"

Pred nedeljskim referendumom o noveli Zakona o vodah se izteka rok, v katerem lahko Državni volilni komisiji (DVK) glasovanje po pošti napovejo volivci, ki jim je bila po 30. juliju nepredvideno odvzeta prostost ali so bili nepredvideno sprejeti na zdravljenje v bolnišnico ali v institucionalno varstvo socialnovarstvenega zavoda. 

V sredo pa se izteče rok, v katerem morajo svoje namere DVK sporočiti volivci, ki želijo glasovati na volišču zunaj kraja stalnega prebivališča (t. i. volišče omnia). Na isti dan se izteče rok za prijavo glasovanja na domu za bolnike. Da bodo glasovali v Sloveniji, pa morajo komisiji do istega roka sporočiti tisti volivci, ki sicer v Sloveniji nimajo stalnega prebivališča, a so trenutno v domovini.

Od torka do četrtka bo medtem že potekalo predčasno glasovanje, in sicer na posebnih voliščih po državi, vsak dan med 7. in 19. uro. Kot so opozorili v DVK, bo v Ljubljani predčasno glasovanje za vseh 14 volilnih okrajev na območju Upravne enote Ljubljana potekalo na Gospodarskem razstavišču.

Gibanje za pitno vodo ministrstvu za delo očita pozno obveščanje domov za starejše o referendumskem glasovanju.
Gibanje za pitno vodo ministrstvu za delo očita pozno obveščanje domov za starejše o referendumskem glasovanju. FOTO: Shutterstock

Gibanje ministrstvu za delo očita pozno obveščanje domov za starejše 

Gibanje za pitno vodo medtem ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve očita, da je nedopustno oviralo stanovalce domov za starejše pri njihovem uresničevanju volilne pravice na referendumu o noveli zakona o vodah. Domove je o možnosti glasovanja varovancev po pošti namreč obvestilo tik pred iztekom roka za prijavo.

Nika Kovač z Inštituta 8. marec in Jan Štrukelj iz Mladih za podnebno pravičnost sta na novinarski konferenci predstavila elektronsko sporočilo ministrstva za delo, s katerim je slednje domovom za starejše posredovalo navodila za priglasitev glasovanja po pošti na dan 30. junija ob 11.50. Na isti dan opolnoči se je iztekel rok, do katerega so morali varovanci željo po glasovanju po pošti sporočiti DVK.

Gibanje je hkrati pridobilo sporočilo DVK, namenjeno upravam domov, zaporov, bolnišnic in socialnovarstvenih zavodov za institucionalno varstvo z dne 1. junija. Po pojasnilih Kovačeve je to sporočilo prispelo na ministrstvo za delo, slednje pa je torej potrebovalo mesec dni, da je informacije posredovalo domovom za starejše.

"Ministrstvo za delo je razpis na domove za starejše poslalo na dan, ko je potekel rok, torej 30. junija, ob 12. uri. To pomeni, da so bile številne delavke v teh domovih ravno na koncu izmene, da ni bilo mogoče opraviti pogovorov z vsemi stanovalci in da so ti dejansko ostali brez možnosti, da oddajo glas," je dejala. "Ker je minister Janez Cigler Kralj na nasprotni strani, sumimo, da je do oviranja prišlo nalašč," je še dodala. Po oceni Gibanja za pitno vodo je sicer še čas, da se starejšim vendarle omogoči glasovanje na referendumu po pošti.

Po besedah Štruklja je v domovih nekaj več kot 17.000 stanovalcev. Če so bili tik pred rokom obveščeni tudi zapori in drugi zavodi, česar sicer v gibanju ne vedo, se številka približa 20.000, kar je več kot odstotek volilnih upravičencev.

Spregovorila sta tudi stanovalca ljubljanskega doma za starejše Tabor Ivica Potisek in Ignacij Voje. Oba sta pojasnila, da sta dovolj vitalna, da lahko oddata glas na matičnem volišču. Vendar so tudi po njuni oceni številni starejši ostali brez možnosti glasovanja.

Iz Levice so sporočili, da sabotiranje glasovanja iz domov za starejše ni samo metanje polen pod noge referendumski iniciativi, ki mora zbrati 340 tisoč glasov proti, pač pa predvsem žalitev za starejše občane, ki kljub starosti in zdravstvenim težavam ostajajo aktivni državljani, prikrajšani za svoj glas. V SD pa pravijo, da to kaže na namerno oviranje volilne pravice starejših volivcev, kar je nedopustno, nekdo pa mora za to odgovarjati. 

Ministrstvo: Gre za nenamerno napako

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnostipojasnjujejo, da je do poznega obveščanja domov za starejše prišlo "zaradi nenamerne napake v delovnem procesu." Da je pozno obveščanje posledica napake, utemeljujejo tudi z dejstvom, da so že 19. aprila na direktoratu za starejše in deinstitutcionalizacijo vsem socialnovarstvenim zavodom, ki izvajajo institucionalno varstvo, poslali dokumentacijo in obrazce za podporo zakonodajnega referenduma v slovenskem, madžarskem in italijanskem jeziku."Tako obžalujemo, da je bilo obvestilo o možnosti glasovanja po pošti poslano šele 30. junija, a šlo je za človeško napako, in nikakor za načrtno ali namerno oviranje referenduma," so zatrdili.

Dodali so, da so socialnovarstveni zavodi, tako kot vsa slovenska gospodinjstva, s strani Državne volilne komisije po pošti prejeli obvestilo, datirano na dan 28. maj, v katerem so bile podane vse informacije glede referenduma o noveli zakona o vodah, tudi opis možnosti glasovanja njihovih stanovalcev in stanovalk po pošti.

Minister Janez Cigler Kralj je k temu dodal, da je v trenutku, ko je izvedel za nastalo problematiko, zahteval poročilo in predlog rešitve s strani pristojnega direktorata. "V izogib takšnim napakam sem skladno s svojimi pristojnostmi zahteval rešitev, ki bo v bodoče preprečevala podobne situacije," so še sporočili z ministrstva.

V torek ob 17. uri bodo Mladi za podnebno pravičnost izvedli performans ZABETONIRANI, s katerim želijo znova opozoriti na prihajajoči referendum o Zakonu o vodah, ki bo 11. julija. Istočasno bo v parku Špica ob Ljubljanici potekal tudi SUPROTEST Mladega foruma SD.

Noveli nasprotujeta tudi Svet za varovanje okolja pri SAZU in Zveza borcev 

Svet za varovanje okolja (SVO) pri Slovenski akademiji znanosti in umetnosti (SAZU) je na seji Sveta 23. junija sprejel izjavo o noveli Zakona o vodah, v kateri je zapisal, da se v Sloveniji "dobro zavedamo izjemnega pomena vode in vodnega bogastva, s katerim upravljamo". 

"Smo ena od dveh držav v EU, ki je z zapisom v ustavo institucionalizirala pravico do pitne vode. Vsak poseg v vodna telesa in njihova mejna območja potencialno ogroža vodni ekosistem, vključno s stanjem voda, zato bi morali biti taki posegi na zakonski ravni še posebej skrbno urejani. Novela Zakona ovodah odpira nekatere možnosti posegov na vodna in priobalna zemljišča, pušča pravne nedoslednosti in niža nivo odločanja o posegih v vodna in priobalna zemljišča. Menimo, daje to v času, ko pritisk na prostor in okolje narašča, nesprejemljivo."

Svet za varovanje okolja pri SAZU zato podpira mnenja in izjave strokovnih združenj in društev, ki delujejo na področju voda, v katerih noveli nasprotujejo. 

Glas proti noveli zakona o vodah je glas proti uničevanju narave, zato bodo člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije na referendumu to nedeljo glasovali proti, pa so sporočili iz zveze. "Zaščitimo naše največje naravno bogastvo in ohranimo vodo kot javno dobro, dostopno vsem," so zapisali in spomnili, da je voda največje bogastvo. V zvezi z vodo zagovarjajo "javno blaginjo za vse in ne zasebnega razkošja le za nekatere".

Novela zakona o vodah po njihovem prepričanju razširja možnost posegov na vodna in priobalna zemljišča ter na območja presihajočih jezer. "Dejansko to pomeni tudi, da bodo prost dostop do obrežij preprečevala parkirišča, trgovine, hoteli, gostilne, črpalke, oglasni panoji, ceste in tako dalje. S posegi na ta območja se bodo občutno povečala tveganja za onesnaževanje površinskih in z njimi povezanih podzemnih voda, ti pa so glavni vir pitne vode." Gre torej za ogrožanje pitne vodne, vodnih in obvodnih ekosistemov in zdravja. Poleg tega novela zakona o vodah ogroža prost dostop do vode in obale, saj bodo ti deli dostopni samo za tiste, ki bodo za dostop lahko plačali, so prepričani.

Vizjak: Novela zakona o vodah ne ogroža stanja voda  

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pa je danes v DZ v odgovoru na vprašanje poslanca Levice Mateja T. Vatovca znova zatrdil, da novela zakona o vodah krepi varovanje voda in priobalnega pasu. "Najhujša zloraba, ki sem jo kdaj koli doživel, je, ker se širi po družbenih omrežjih, da z novelo zakona privatiziramo vodne vire, da bomo Madžarom prodali ne vem kaj, o čemer zakon ne govori niti z eno besedico in je čista izmišljotina," je poudaril. Da z novelo prihaja "renesansa gradnje na priobalnem pasu" je po njegovih besedah "totalno zavajanje".

Tudi poslej ne bo mogel biti na priobalnem pasu zgrajen noben objekt, ki bo poslabševal stanje voda, vplival na poslabšanje poplavne varnosti ali erozije, ki ni v skladu z relativno zahtevnimi cilji upravljanje in načrtom upravljanja z vodami in ki bi onemogočal izvajanje gospodarske javne službe, je poudaril Vizjak. Le v primeru, da so ti pogoji kumulativno izpolnjeni, bo mogoče graditi objekte javne rabe.

Kot dodaten pogoj je Vizjak izpostavil še, da gre za zazidljive površine.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BellaCiao
06. 07. 2021 10.31
+2
Kot rečeno vse kar prihaja iz SĐS in NSi (razen spoštovane Ljudmile NOVAK) je politični svinjak!
marston
06. 07. 2021 10.13
+4
pri vodi ne gre za leve ali desne, gre za to, da ne sprivatizirajo vodo, da ne prestavimo odgovornost za pozidave na občine, to mora ostali v domeni države! sds in nsi so lakaji multinacionalk in bi radi vse sprivatizirali, vse za provizije in drobtinice. enako kot so bili njihovi vzorniki lakaji okupatorju in hkrati proti svojemu narodu.
maske-so-padle
06. 07. 2021 10.11
+5
Čim se zgodi napaka odgovarja ministrstvo kot celota. Kakšno ministrstvo neki ? IME IN PRIIMEK ODGOVORNEGA, razloge za napako, ter javno opravičilo in degradacija. Poleg tega pa denarna kazen. Naslednja napaka - zavod za zaposlovanje.
Medo1964
07. 07. 2021 11.43
marston
06. 07. 2021 10.10
+3
se je pa taisti minister hvalil, da so naredili prosta mesta v DSO...tisto je bilo pa zavestno, z zaslugami ministra??
crazymoto
06. 07. 2021 10.03
+3
Pa v naši državi ni nič nenamernega... Vse je skrbo premišljeno!!!
jahta
06. 07. 2021 09.26
+7
Tudi ogromno število mrtvih v DSO jih je bila nenamerna napaka,kajne Iskreni Cigler Kralj? Iskreno upam ,da boste za največji pomor starih odgovarjali na sodišču.pa četudi nenamerno in iskreno!
DemokracijaMolka
06. 07. 2021 10.06
+0
Za vse obstaja krivec ane, upam da boš tožil Kitajce, ker tudi niso krivi, da se jim je tam skuhal virus, za katerega so tajili toliko časa, da se je razmnožil po celem svetu. Aja, se mi tudi zdi, da do nekaj časa nazaj, je bila tvoja razlaga, da niti ni tako nevaren in da je vse napumpano. V glavnem kakorkoli že, nobenega spoštovanja nimaš niti do žrtev niti do družin že s tem, ker je za takšna stanja, kot so bila v domih za ostarele kriva nekatera druga klika, in sicer prejšnje oblasti, katere so že zdavnaj vedele, da če pride, do kaj takega, nimajo ustreznih rešitev , niti ne kapacitet, niti ne kadra. Tako da prosim, ne bluzi, kar tja v eno.
Medo1964
07. 07. 2021 11.45
Rumpl, daj ne bluzi, ze jenkiji sami priznavajo,da so kitajci vse zakuhali, samo nas SDS bi nas slovence najraje menjal za kitajce , zato nic besed o tem
jahta
06. 07. 2021 09.23
+5
In kje je kdo ,ki to verjame?
Zentrum
06. 07. 2021 09.01
+9
Nenamerna napaka LOL! To je kot tisto, ko je Hojs šel na hrvaško mejo le "preverjat" delovanje hrvaških obmejnih policistov.
zavetnik
06. 07. 2021 08.46
+12
Ko ti vladajoči na ministerstvih lažejo in kradejo je konec z državo in vlada mafija.
lookaaa
06. 07. 2021 08.27
+15
Najprej dajo referendum v čas dopustov, potem še namerno o možnosti glasovanja varovancev po pošti obvestijo tik pred iztekom roka za prijavo. SRAMOTA!!! Ni šlo za napako, ampak za skrbno načrtovano potezo Vlade in Ministrstva za okolje!!!!
jodr
06. 07. 2021 08.10
-14
Tisti, ki je želel predčasno glasovati, je lahko glasoval. Upokojenci imajo pa itak dovolj časa, da se o vsem pravočasno informirajo. je pa dejstvo, da ste levaki z tem referendumom brcnili v meglo in ne v pitno vodo in boste gladko pogoreli. Ste pa zapravili 4 miljončke.
mario7
06. 07. 2021 08.13
+10
Branko Lavren?i?
07. 07. 2021 16.28
jodr- napiši ime in priimek in ne skrivaj se za nekim butastih psevdonimom. seveda je za to potrebno imeti pogum.
mario7
06. 07. 2021 08.08
+13
V tej lopovski vladi so sami patološki lažnivci in hujsek-svinja
tiandra4
06. 07. 2021 08.05
+11
Glede na to, kako vsi v tej vladi lažejo, lažejo tudi tokrat, namen je bil seveda da zmanjšajo število volivcev pri glasovanju na referendumu. Pokvarjeno do konca!
jodr
06. 07. 2021 08.13
-5
Saj bi lahko organizatorji referenduma vse pravočasno obvestili.
bojer
05. 07. 2021 21.52
+8
"Tko" mimogrede ali človeška napaka ni načrta ali namerna... Starostnike se že tako ali tako pustili na cedilu pri zaščiti pred virusom sedaj pa še pred demokratično voljo volivca. Sprenevedanje do skrajnosti.
relos
05. 07. 2021 21.50
+10
... prav neverjetno, kako škodljiv zakon za okolje in bodoče generacije je sprejela politika. Za nekaj bednih provizij in lojalnost občinskih šerifov bi pozidali obale jezer in rek z plačljivo in ograjeno navlako (šupe, lope, garaže, skladišča) iz katerih bi čez čas nastale gostilne, bari in zabavišča. To je preprosto neodgovorno. Zdaj pa res gre za otroke in bodče generacije, zato smo pravi domoljubi PROTI škodljivemu zakonu.
borjac
05. 07. 2021 21.37
+14
Vizjak lahko govori o delnicah Petrola ne pa o pitni vodi, požrešna domača žival, po Hojsovo.
dron
05. 07. 2021 21.33
+15
Kralj iz koga se delaš norca?Prišel bo dan,ko boš prosil boga,da te sprejme na avion za Argentino.
jodr
06. 07. 2021 08.11
-5
dron
06. 07. 2021 08.47
+6
To ni grožnja,to bo rezultat dela trenutne vlade.Če se pa,ti strinjaš z takim načinom obveščanja je tvoj problem.
StricKozamurnik
05. 07. 2021 21.27
+14
"Ciganski kralj" bo vestne uradnike nagradil z dodatno dozo kovid dodatka.
CtrlDelete
05. 07. 2021 21.25
+16
Slovenci rabimo biserno, ne pa svinjsko vodo. Zato glasuj PROTI!
jodr
06. 07. 2021 08.12
-7
Levaki ste prodali ogromno biserne vode: Radensko, Fructal, Pivovarno Union, Pivovarno Laško. Še kaj?
CtrlDelete
05. 07. 2021 21.22
+18