Tujina

Odnosi po brexitu: še vedno bistvena razhajanja na treh področjih

London / Bruselj, 07. 12. 2020 06.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, K.K., Ti.Š.
Komentarji
5

Iztekajo se zadnji dnevi za dogovor EU in Združenega kraljestva o odnosih po brexitu, a pogajanja še naprej ostajajo brez preboja. Predsednica Evropske komisije von der Leynova in britanski premier Johnson se sicer strinjata, da za dogovor še vedno niso izpolnjeni vsi pogoji. Je pa London ob tem izrazil pripravljenost na umik spornih delov zakona o notranjem trgu. Vir v britanski vladi pa je medtem sporočil, da je propad pogajanj "povsem možen".

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson sta danes v skupni izjavi zapisala, da še vedno niso izpolnjeni pogoji za dogovor o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva po brexitu. Še vedno namreč ostajajo bistvena razhajanja glede treh ključnih vprašanj - enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja. Napovedala sta tudi srečanje v prihodnjih dneh.

Iztekajo se zadnji dnevi za dogovor EU in Londona o odnosih po brexitu.
Iztekajo se zadnji dnevi za dogovor EU in Londona o odnosih po brexitu. FOTO: Shutterstock
Nemška tiskovna agencija dpa ob sklicevanju na dobro obveščene vire sicer poroča, da sta Johnson in von der Leynova po več kot eni uri pogovor prekinila. Britanski premier naj bi zaprosil za čas za razmislek. Druge podrobnosti pogovora zaenkrat niso znane. Predsednica komisije in britanski premier sta sicer govorila o stanju v pogajanjih o prihodnjih odnosih po brexitu, ki so v odločilni fazi. Po navedbah virov pri EU naj bi bil skrajni rok za dogovor sreda.

Voditelja sta po današnjem telefonskem pogovoru glavna pogajalca Michela Barnierja in Davida Frosta ter njuni ekipi pozvala, naj pripravijo pregled preostalih razlik, o katerih bosta razpravljala na srečanju v Bruslju v prihodnjih dneh. Na britanski strani so potrdili, da prihaja Johnson v Bruselj.

Vir v britanski vladi je po pogovoru sporočil, da je propad pogajanj "povsem možen". "Pogovori so v enakem položaju kot v petek. Nismo naredili otipljivega napredka," je povedal. "Jasno je, da se mora to nadaljevati na politični ravni. Čeprav ta proces za nas ni zaključen, se stvari zdijo zelo zapletene in povsem možno je, da ne bomo dosegli dogovora," je poudaril vir po poročanju britanskega BBC.

Tudi diplomatski viri v EU so davi sporočili, da nekaj napredka v pogajanjih je, a odločilnega premika še ni. Barnier je o stanju v pogajanjih poročal članicam EU, ki jim je dejal, da jim ne more zajamčiti, da bo dogovor dosežen. Skrajni rok za dogovor naj bi bila sreda.

Irski zunanji minister Simon Coveney je v odzivu na Barnierjeve besede dejal, da so "novice zelo pesimistične". Predstavnik nemške vlade Steffen Seibert pa je izpostavil, da morata obe strani pokazati pripravljenost na kompromis, vendar pa imata obe tudi skrajne meje. Poudaril je, da je dogovor v interesu obeh strani.

Drevi sta se - kot je bilo predvideno - po telefonu še enkrat pogovarja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson.
Drevi sta se - kot je bilo predvideno - po telefonu še enkrat pogovarja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in britanski premier Boris Johnson. FOTO: AP
Pogajalci so po enodnevni prekinitvi v nedeljo v Bruslju nadaljevali prizadevanja za preboj glede treh ključnih odprtih vprašanj - enakih konkurenčnih pogojev, ribištva in upravljanja. Pogajanja so se nadaljevala tudi danes, ob opozorilih, da je tokratni poskus pa res zadnja možnost za dogovor. Kot je že v nedeljo sporočilo nemško predsedstvo je glavni pogajalec Unije Barnier danes ob 7.30 veleposlanikom članic pri EU poročal o stanju v pogajanjih. Drevi pa sta se po telefonu znova pogovarjala von der Leynova in Johnson, ki sta že v soboto ugotovila, da še vedno obstajajo bistvene razlike.

Čas za dogovor se zdaj res izteka. Sporazum, če bo dosežen, je treba namreč še ratificirati, preden se konec leta izteče prehodno obdobje, v katerem je Združeno kraljestvo še vedno del notranjega trga in carinske unije, tako da ljudje in podjetja brexita, ki se je sicer zgodil konec januarja, še ne občutijo.

Če dogovora o sporazumu o prihodnjih odnosih ne bo, bodo trgovinski odnosi med EU in Združenim kraljestvom temeljili na pravilih Svetovne trgovinske organizacije (WTO), kar pomeni carine, kvote in druge trgovinske ovire, ki jih 47 let britanskega članstva v uniji ni bilo.

Od razvoja dogodkov od danes do srede je tudi odvisno, ali oziroma kako podrobno bodo o brexitu razpravljali voditelji članic EU, ki se v četrtek in petek sestanejo v Bruslju.

O brexitu na videokonferenci z von der Leynovo tudi Merklova, Macron in Michel

Priprave na vrh EU, vključno z brexitom, je bila po neuradnih informacijah tudi tema današnjega pogovora na virtualnem sestanku predsednice Evropske komisije von der Leynove in predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela z nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom. Podrobnosti pogovora za zdaj sicer niso znane.

V pričakovanju finala medtem bruseljski analitik think tanka EPC Fabian Zuleeg kot morebitno rešitev za preboj navaja dodaten protokol s potrditvijo, da EU v celoti priznava neodvisnost in suverenost Združenega kraljestva.

Posnetki videokonference štirih voditeljev so objavljeni na spletnih straneh Evropskega sveta. Virtualni sestanek je potekal še pred pogovorom von der Leynove z britanskim premierjem Johnsonom ob 17. uri.

Združeno kraljestvo ob tem zavrača možnost, da bi prihodnje leto nadaljevali pogovore o brexitu na podlagi začasnega dogovora, s katerim bi se izognili trdi ločitvi konec leta. Zavračajo tudi možnost podaljšanja prehodnega obdobja, je še pred Johnsonovim pogovorom s von der Leynovo sporočil njegov predstavnik za odnose z javnostmi.

Časa za sklenitev dogovora je res zelo malo, je še povedal in dodal, da so pogajanja v sklepni fazi. Poudaril je, da so se pripravljeni pogajati, dokler bo na voljo čas in bo obstajala možnost za sklenitev dogovora.

Dokler EU ne bo popustila pri glavnih odprtih vprašanjih, po premierjevem mnenju dogovora ne bo mogoče doseči, je še povedal predstavnik.

V Bruslju sta se danes sestala tudi predsedujoča skupnemu odboru za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma, podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič in britanski minister, pristojen za brexit, Michael Gove.

London pripravljen umakniti sporne dele zakona o notranjem trgu

Britanska vlada je danes sicer sporočila, da je pripravljena umakniti sporne dele predloga zakona o britanskem notranjem trgu, ki ga obravnava britanski parlament. Gre za določila, s katerimi bi London kršil izstopni sporazum z EU.

Boris Johnson in Von der Leynova se strinjata: Še vedno niso izpolnjeni pogoji za dogovor.
Boris Johnson in Von der Leynova se strinjata: Še vedno niso izpolnjeni pogoji za dogovor. FOTO: AP

V kabinetu britanskega premierja Johnsona so navedli, da Združeno kraljestvo in Evropska unija v okviru skupnega odbora za nadzor izvajanja ločitvenega sporazuma konstruktivno sodelujeta za implementacijo tega sporazuma. "Pogovori se nadaljujejo in končne odločitve je mogoče pričakovati v prihodnjih dneh," so dodali.

Če se bosta strani v teh pogovorih uskladili o rešitvah, o katerih se pogovarjata, je London pripravljen umakniti sporne člene predloga zakona o britanskem notranjem trgu, so zatrdili. Gre za tri člene, ki bi britanski vladi omogočili kršenje izstopnega sporazuma. EU je zaradi njih tudi sprožila pravni postopek proti Združenemu kraljestvu.

Britanska vlada je sicer danes v spodnji dom nameravala poslati dva zakonska predloga, ki naj bi bila varovalo za zagotovitev integritete enotnega trga Združenega kraljestva, vendar pa kršita ločitveni dogovor z EU. Spoštovanje ločitvenega sporazuma je za Unijo pogoj za sklenitev novega sporazuma.

Britanski parlament danes znova obravnava predlog zakona o notranjem trgu. Zgornji dom parlamenta oziroma lordska zbornica je sporne člene, ki bi britanskim ministrom omogočili kršenje sporazuma o izstopu z EU, umaknila iz zakona. Vendar pa je britanska vlada pred današnjo ponovno obravnavo predloga v spodnjem domu napovedala, da bo vse člene znova vključila v zakonodajo.

Johnsonova vlada namerava ta teden v parlament vložiti še predlog davčne zakonodaje, ki bi prav tako omogočila kršenje sporazuma. Kot so sporočili z Downing Streeta 10, skupni odbor, ki mu predsedujeta podpredsednik Evropske komisije Šefčovič in britanski minister, pristojen za brexit, Gove, "dobro napreduje" tudi glede tega.

Koronavirus pasica november
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Rde?a barva
07. 12. 2020 09.53
+1
Britanijo zadžat v EU, Višegrajske države pa izgnat!
brabusednet
07. 12. 2020 09.17
+1
Kar se tiče ribolova pa podpiram Angleže.Naj Francozi in ostali lovijo ribe v svojih vodah.Mi tudi ne smemo v Hrvaških in Italijanskih.Sedaj ob razglasitvi gospodarskega pasu pa več mednarodnih voda v Jadranu ne bo.
Matthaios
07. 12. 2020 08.26
+0
"dodaten protokol s potrditvijo, da EU v celoti priznava neodvisnost in suverenost Združenega kraljestva." Torej je drugim državam ne. Dobro je to vedet.
hotchilipoper
07. 12. 2020 08.09
-2
Tale corona bo uničila britanijo
nutijan
07. 12. 2020 09.20
+1