Tujina

Izterjali večino odkupnine, ki jo je plinovod Colonial plačal v kibernetskem napadu

New York, 07. 06. 2021 22.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Pavlin
Komentarji
1

Ameriški preiskovalci so izterjali več milijonov evrov kriptovalut, ki so jih ruski hekerji dobili za kibernetski napad na plinovod Colonial. Izterjava odkupnine je redek izid za podjetje, ki je postalo žrtev kibernetskega napada v cvetočem kriminalnem poslu z odkupnino.

Ministrstvo za pravosodje bo objavilo podrobnosti o operaciji, ki jo je vodil FBI v sodelovanju z operaterjem plinovoda Colonial. Prejšnji mesec so bili namreč tarča kibernetskega napada, ki je povzročil zaustavitev ključnega cevovoda za vzhodno ameriško obalo, poročajo tuji mediji.

Izterjava odkupnine je redek izid za podjetje, ki je postalo žrtev kibernetskega napada v cvetočem kriminalnem poslu z odkupnino. "Ministrstvo za pravosodje je po napadu z zahtevo po odkupnini odkrilo večino odkupnine, ki jo je podjetje Colonial plačalo omrežju DarkSide," je dejala ameriška namestnica generalnega državnega tožilca Lisa Monaco.

Colonial
Colonial FOTO: AP

Generalni direktor Coloniala Joseph Blount je v intervjuju, objavljenem prejšnji mesec, namreč dejal, da je podjetje izpolnilo zahtevo po odkupnini v višini 4,4 milijona dolarjev oz. več kot 3,6 milijona evrov, saj uradniki niso vedeli, kako obsežen je bil vdor hekerjev in koliko časa bo trajalo, da se delovanje obnovi. Običajno napad izsiljevalske programske opreme vključuje hekerje, ki zaklenejo računalniške sisteme s šifriranjem podatkov in ohromitvijo omrežij, preden ciljno podjetje zahteva visoko odkupnino, da ga odstrani.

FBI podjetjem že dolgo odsvetuje plačevanje odkupnine v primeru, ko jih prizadene podoben napad, saj to hekerjem daje več spodbud za ciljanje na druge organizacije. "FBI ne podpira plačevanja odkupnine kot odziv na napadalni sistem," FBI navaja na svoji spletni strani. "Plačevanje prav tako spodbuja storilce, naj ciljajo na več žrtev, druge pa spodbuja k temu, da se vključijo v to vrsto nezakonite dejavnosti," še dodajajo.

Toda Blount pravi, da je odkupnino moral plačati, saj je bil več tisoč kilometrov dolg cevovod, ki poteka med Teksasom in New Jerseyjem, ključni del ameriške plinovodne industrije. "To je bila prava stvar za državo," je takrat dejal Blount. "Nisem je naredil z lahkim srcem. Priznam, da mi ni bilo prijetno, ko je denar šel v žepe takšnih ljudi," je še dodal.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
08. 06. 2021 08.18
+5
A ruski hekerji? A so se podpisali v cirilici, uporabili IP naslov iz Rusije? Imajo njihova imena, naslove? Te pravljuce za otroke naj EU mediji pišejo OTROKOM.... Najbolj sposobna država na svetu, KI NADZORUJE VES SVET, lahko vdre v vsak računalnik na svetu, spušča v zrak rafinerije, železarne... Ugotovi v trenutku, kje na svetu se je SPROŽILA RAKETA, ker spremljajo vse iz vesolja, tudi v IR spektru vidijo, kje sekaj pojačano odvija, a vdirali bi jim naj celo S. Korejci? Vsak dan ena laž prežene resnico vstran... Snowden in Assange sta rešila civilizacijo ameriških laži...