Tujina

Izvoz soje in govedine iz Brazilije povezan s krčenjem gozdov

Brasilia, 18. 07. 2020 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
20

Petina izvoza soje iz Brazilije v Evropsko unijo naj bi bila povezana z nezakonitim krčenjem gozdov. Raziskovalci so s pomočjo zemljevidov opredelili kmetije in ranče, ki za pridelavo soje in govedine krčijo gozdove. Ugotovili so, da sta dva odstotka posestnikov odgovorna za kar 62-odstotkov nezakonitega krčenja gozdov. Krčenje ima za okolje lahko posledice globalnih razsežnosti.

Amazonski gozd, nelegalna sečnja
Amazonski gozd, nelegalna sečnja FOTO: AP

Profesor Raoni Rajão iz brazilske univerze Minas Gerais pravi, da morajo kršitelje sankcionirati politični in gospodarski državni vodje. "Brazilija je dobila vse potrebne informacije za hitro in odločno ukrepanje proti kršiteljem pravil, tako lahko zagotovi, da izvozniki ne bodo več krčili gozdov," je dejal. 

Primere izvažanja soje in govedine iz območij nezakonitega krčenja gozdov so v preteklosti že razkrila poročila nevladnih organizacij in novinarjev. Toda to je prva študija, ki povezuje nepremičnine iz območij nezakonitega krčenja gozdov in izvozniki, poroča BBC.

Raziskava, objavljena v reviji Science, je pokazala, da sta dva odstotka posestnikov v Amazonskem deževnem gozdu in travnikih Cerrado odgovorna za 62-odstotkov vseh potencialno nezakonitih krčenj gozdov. Približno 20-odstotkov izvoza soje in vsaj 17-odstotkov izvoza govejega mesa v Evropsko Unijo je tako "onesnaženo" z nezakonitim krčenjem gozdov, pravijo raziskovalci. 

V času analize naj bi trge EU letno dosegla dva milijona ton soje, gojene na posestvih, ki nezakonito krčijo gozdove, od tega 500.000 iz Amazonije. Ker se živina večinoma prehranjuje prav s sojo, tudi kupci mesa ne morejo biti prepričani, da kupljeno meso ni imelo posrednega vpliva na krčenje gozdov, še poroča BBC.

Z uporabo teh izdelkov posredno podpiramo krčenje gozdov

Večina soje (65-odstotkov) izvira iz držav z visokimi stopnjami krčenja gozdov. Združeno kraljestvo je za dobavo letno zadostne količine soje potrebovala tuja zemljišča v velikosti Walesa, poročata okoljevarstveni organizaciji WWF in RSPB.

"Ne da bi vedeli, jemo meso in mlečne izdelke živali, ki se hranijo s sojo, gojeno na območjih v Braziliji, kjer so bili včasih gozdovi" je dejal Mike Barrett, izvršni direktor za znanost in ohranjanje pri WWF-UK. "Preprečiti moramo uničenje habitatov," je dodal. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ni_mi_vse_eno
18. 07. 2020 21.42
+3
Denar je ustvarjen iz nič za dolg in obresti na obresti. Država je institucija, ki preko davkov kanalizira denar ljudi za plačilo dolga bankam. 5 miljard bančna luknja je šla na nas in na naše otroke. Mi pa radi plačamo, saj mislimo, da denar gre za šolstvo, zdravstvo in socialo. Radi plačujemo davke in smo zgledni državljani.
Fery Zaka
18. 07. 2020 21.14
-5
Vsak bi rad drugemu nekaj preprečeval, sam pa se z mečko vozil naokrog. Taki so ljudje. Tam se tudi borijo za vsakdanji kruh. Drugače se ne znajo. Nimajo ljubljanskega bazena s par deset ali par 100 tisoč fiktivnimi službami. Je treba naravi ukrasti zemljo in trdo delati.
ni_mi_vse_eno
18. 07. 2020 20.34
-1
"Mi smo popolnoma odvisni od poslovnih bank. Nekdo si mora izposodit vsak dolar, ki je v obtoku, pa naj bo to gotovina ali kredit. Če banke ustvarjajo dovolj sintetičnega denarja, smo uspešni, če ne, bomo stradali. Smo popolnoma brez stalnega sistema denarja .... To je najbolj pomembna tema o kateri lahko inteligentne osebe raziskujejo in razmišljajo. To je tako pomembno, da lahko naše sedanja civilizacija propade, če to ne postane splošno znano in bojo napake odpravljene zelo kmalu. "- Robert H. Hamphill, Atlanta Federal Reserve Bank
Kollerik
18. 07. 2020 21.10
+6
Če se spustiš malce v prastara Indijska izročila, katerih župniki naše zahodne "civilizacije" za razliko od južnoameriških, druidskih itd...niso uspeli zakuriti in uničiti: cikel civlilizacij na tem planetu je neskončen. Mi smo samo še ena v vrsti civilizacij, ki so že bile pred nami. In slabo se nam piše že na srednji rok, saj smo s svoji delovanjem usmerjeni v uničevanje naravnih resursov svojega planeta. naše energije za pogon in razsvetljavo so nezdrave...povzročajo opustošenje okolja, škodo za naše lastno zdravje. Naš odnos do etike, modrosti, do stare populacije je popolnoma zgrešen, nespoštljiv, da ne rečem defekten. Nam je bančni račun postl BOG. Gotofi smo.
Anica Hafner
19. 07. 2020 08.24
+1
Že dolgo vemo, da se še krčijo in zažigajo amazinski in drugi gozdovi za voljo kulturnih rastlin, ki se potem rabijo za vzrejo živine. Ta dva faktorja uničujujejo okolje in povzročajo spremembo klime , ki 9 bo za nas usodna. Še hujše je onesnaževanje vode tamkajšnjih prebivalcev, kot tudi izgon in požig kmetij kmetom, ki nočejo sodelovati s velikimi korporacijami. Nekaj podobnega se dogaja tudi u Afriki.
ni_mi_vse_eno
18. 07. 2020 20.34
-1
Če bi danes ti imel samo 100 EUR in bi jih samo ti lahko posodil za dolg in obresti, bi se v nekaj stoletjih vse bogastvo sveta prelilo v tvoje roke. Posodi 100 EUR in nihče ne sme ustvarjati denarja, kot ti, čez eno leto so ti dolžni 110 EUR in ker nimajo, jim posodiš in tako dalje, dokler dolg trenutno obsega več, kot je bogastva na Zemlji.
ni_mi_vse_eno
18. 07. 2020 20.30
+4
Za to ugotovitev je verjetno bil potreben Sherlock. Skrivnost je v stalni eksponentni rasti, ki je nujnost sedanjega ekonomskega sistema. 2% rast ECB imenuje ravnina, stabilnost. Vsako leto moramo uničiti več deževnega gozda, porabiti več naravnih surovin in narediti več plastičnih odpadkov, če želimo, da preživimo. Celo življenje garamo, ustvarjamo, vendar naš trud uživajo tisti, ki nam iz nič ustvarjajo potiskane papirčke za dolg in obresti na obresti. Vsako leto večji dolg pade na nas in na naše otroke. Brazilci niso krivi, ker želijo preživeti, krivi so bankirji, ker so postavili tak sistem, da ga nič ne more spremeniti. Izberi levo ali desno vlado, naj se prepirajo, vendar bank se ne dotikaj. Ascent of money = vzpon denarja, za boljše razumevanje naše zgodovine.
Kollerik
18. 07. 2020 21.20
+3
++++++, odkar se je bančni sektor osamosvojil od realnega, gospodarskega se je začel tisti pravi propad tega ekonomskega sistema.
Old_geezer
18. 07. 2020 20.29
+15
Če nas to res moti, prepove EU uvoz proizvodov, zaradi katerih se krči gozd, dokler se krčenje gozda ne neha. Sicer nas ne moti v resnici in je to samo bla bla.
graf
18. 07. 2020 20.15
+9
ko bi se le našel nekdo ki bi zmogel totalnemu idiotu barsonaru na predsedniškem stolčku dopovedat da so pragozdovi pljuča planeta ki bi MORALA imeti prednost pred dobički ...
Zmaga Ukrajini ...
18. 07. 2020 20.23
+10
Njega ne zanima kaj bo z naslednjo generacijo, ali še eno naprej. Bolsonara zanima samo koliko ima ZDAJ v žepu in koliko $$bo izgubil, če se bo oziral na okolje.
strupenakamilca
18. 07. 2020 20.11
+5
Lokalno pridelana rastlinska hrana je edina rešitev.
Zmaga Ukrajini ...
18. 07. 2020 20.08
+20
Že zdavnaj bi morala EU izstopiti iz sporazuma z Mercosurjem, vendar tako kot ves svet, tudi EU poganja le denar. Isti problem je v Aziji zaradi krčenja pragozdov zaradi palmovega olja. In mimogrede - soja je ena najbolj fitofarmacevtsko tretiranih pridelkov, da ne omenjam še GSO soje. Okoljska katastrofa pa ni nekaj, kar se pokaže čez noč, zato se kuhamo počasi - kot žaba, ki se ne zaveda, da bo voda v loncu počasi zavrela.
sloeuro
18. 07. 2020 20.07
-13
Ko bi bsaj kak košček brazilske govedine prišel v Slivenijo. Žal tu jemo samo trdo in neokusno goveje meso.
Iluzionist
18. 07. 2020 19.58
+14
To že vsi ptiči čivkajo. Brazilija sploh ne bi smela biti suverena država ampak depopuliran protektorat Združenih narodov.
You cant handle the truth
18. 07. 2020 19.57
+10
Kaj pa vegani porečete na uničevanje gozdov za vašo sojo? Krave, pujsi, ovce > živali tropskega pragozda?
Kollerik
18. 07. 2020 20.02
+5
Kravice so samo močno koncentrirana trava v obliki mesa, kaj ti ni jasno..... :))
Uporabnik1152447
18. 07. 2020 20.03
+8
Rečejo, da je večina soje tako ali tako namenjena krmi za živali.
Quatflow
18. 07. 2020 20.10
+6
Saj tudi je. Vsi bi lahko zmanjsali kolicino zauzitega mesa. Ne bi bilo za nobenega slabo.
BepaJoseph
18. 07. 2020 19.47
+25
Jejmo lokalno, bojkotirajmo globalno!