Tujina

'Ja, služil sem Wagnerju. A nihče se ne rodi pameten'

Oslo, 02. 02. 2023 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Andrej Medvedjev je prvi znani pripadnik Wagnerjevih plačancev, ki se je boril v Ukrajini, a nato fronto zapustil. Trenutno je v Oslu, kjer prosi za azil, za svoja dejanja pa mu je, kot pravi, žal. V novem intervjuju za Reuters je 26-letnik razložil, da v resnici ni tak, kot si ga predstavljamo.

Andrej Medvedjev pravi, da svoje odločitve obžaluje.
Andrej Medvedjev pravi, da svoje odločitve obžaluje. FOTO: Twitter

Pred dobrima dvema tednoma so na rusko-norveški meji prijeli Andreja Medvedjeva, nekdanjega Wagnerjevega plačanca, ki se je na ruski strani boril tudi v vojni v Ukrajini. Od takrat je o svoji izkušnji že nekajkrat spregovoril z mediji, v tokratnem pogovoru pa dejal, da mu je za njegovo vpletenost v vojni žal. Dodal je, da si o tem delu svojega življenja želi govoriti predvsem zato, da se bo kaznovalo krivce in zadostilo pravici, intervju povzema Sky News.

 "Mnogi me imajo za kriminalca in morilca. Znova bi se rad opravičil. Ne vem, kakšen bo vaš odziv, ampak res mi je žal," je 26-letnik povedal za Reuters. Izpostavil je, da v resnici ni oseba, za katero se je predstavljal. "Rad bi razložil, da nisem tak, kot si me predstavljate. Ja, služil sem Wagnerju. So odločitve, ki jih obžalujemo, a nihče se ne rodi pameten," je opravičeval svoje odločitve. 

Opisal je tudi svoj pobeg iz Rusije. Kot je povedal, se je med tem moral izogibati policijskim psom na meji in žičnatim ograjam. Med prečkanjem meje visoko na severu je zaslišal tudi, da je mejna policija za njim izstrelila več strelov. 

Ob prihodu čez mejo je Norveško zaprosil za azil, tam pa mu je državna kriminalistična policija, ki je zadolžena za preiskovanje vojnih zločinov, podelila status priče. Od prihoda v državo baltskega polotoka je minilo 16 dni, v tem času so organi pregona začeli z zaslišanjem Medvedjeva. 

Na zaslišanju povedal, kako je pristal pri plačancih

Andrej Medvedjev
Andrej Medvedjev FOTO: Telegram

Z njimi je delil svojo življenjsko zgodbo, v njej pa izpostavil, da je pri 12 letih zaradi smrti mame in izginotja očeta pristal v sirotišnici. Leta 2014 je z 18 leti vstopil v rusko vojsko. Pristal je v zaporu, nato pa podpisal pogodbo s skupino Wagner. Julija sklenjeno štirimesečno pogodbo za 2884 evrov je kmalu prekinil.

Med boji v Bahmutu se je odločil, da v vojni v Ukrajini ne bo sodeloval. "Bilo je noro. Ceste do Artemovska (rusko ime za Bahmut, op. a.) so bile preplavljene s trupli naših vojakov. Umrlo je tudi mnogo mojih prijateljev," je opisoval. Najbolj ga je pretreslo zavedanje, da bi ga člani njegove ekipe lahko v trenutku ubili. "Ljudje, ki jih imaš za prijatelje, bi te na ukaz nadrejenega takoj ubili," je povedal. 

V prejšnjih intervjujih je Medvedjev podrobneje komentiral stanje na bojišču in svoje nadrejene. Med drugim je dejal, da je bilo v Rusiji ljudem rečeno, da bodo družine padlih prejele izplačilo v višini pet milijonov rubljev (71.000 evrov), če bodo umrli v vojni. Toda menda v resnici tega denarja ne želi plačati nihče, zato padli ostanejo pogrešani. 

Kot ocenjuje ameriška obveščevalna služba, naj bi kar 80 odstotkov Wagnerjevih plačancev predstavljali nekdanji ruski zaporniki. 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou