Tujina

Janša: Najboljša socialna politika je ustvarjanje novih delovnih mest

Porto / Bruselj, 07. 05. 2021 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Portu se začenja socialni vrh, na katerem bodo voditelji EU razpravljali o ukrepih za okrepitev socialnih politik pri premagovanju krize po pandemiji. Premier Janez Janša je ob prihodu na vrh dejal, da je najboljša socialna politika politika ustvarjanja novih delovnih mest. Poljska in Madžarska pa sta se med drugim zavzeli za to, da bi iz sklepov socialnega vrha EU črtali pojem spol.

Ob prihodu na vrh je premier Janša dejal, da je najboljša socialna politika politika ustvarjanja novih, dobro plačanih delovnih mest. Za takšno socialno politiko po njegovih besedah potrebujemo šolski sistem, ki mladim ne da samo veliko znanja, ampak predvsem to, kako se znanje, ki ga je danes na voljo zelo veliko, pravilno izbira in inovativno uporablja. Središče dobre socialne politike je vedno družina in ustvarjanje ugodnega okolja za družine je eden bistvenih temeljev socialne politike, je še dejal premier.

V Evropski uniji je veliko odtenkov evropskega socialnega modela, je pa nekaj skupnih imenovalcev. Najmočnejši skupni imenovalec evropske socialne politike je ravno politika ustvarjanja novih delovnih mest, je še poudaril Janša.

Janez Janša
Janez Janša FOTO: AP

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je ob prihodu na srečanje kot najpomembnejši temi vrha izpostavil socialno unijo in razmere na trgu dela. Najboljši temelj za močan gospodarski razvoj, zaposlovanje in močno socialno državo je po njegovem ta, da premagamo pandemijo covida-19.

Gostitelj vrha, portugalski premier Antonio Costa, je dejal, da je pandemija covida-19 razkrila stroške prekarnih delovnih razmer in neenakost med spoloma, pa tudi potrebo po urejanju novih oblik dela, kot so delo na daljavo in digitalne platforme. Glede rezultatov vrha pa je menil, da so ustvarjeni dobri pogoji za to, da se na njem sprejmejo zaveze v podporo uresničitvi akcijskega načrta za izvajanje evropskega stebra socialnih pravic.

Po prepričanju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen do vrha v Portu prihaja v "absolutno pravem času". Evropa je šla skozi zelo težko leto pandemije, sedaj pa prihaja "drugi pomemben korak, to je okrevanje", je opozorila. Von der Leynova verjame, da bo vrh pokazal, da je Evropa sposobna dejanj.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen FOTO: AP

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je izpostavil pomen vrha v Portu. Danes je pomemben trenutek za evropski projekt, saj je to drugič po vrhu v Göteborgu, da imamo priložnost poslati močan signal - da mora socialna Evropa biti realnost bolj kot kdajkoli prej, je dejal ob prihodu.

Socialni vrh v Portu se je začel s konferenco, ki se je udeležujejo predstavniki držav članic EU in evropskih institucij, socialni partnerji in civilna družba. Janša bo v okviru konference sodeloval na tematskem srečanju Veščine in inovacije. Ugotovitve konference bodo pomemben prispevek k razpravi predsednikov držav in vlad sedemindvajseterice, ki se bodo v Portu v soboto sestali še na neformalnem vrhu, na njem pa naj bi sprejeli tudi posebno izjavo.

Po decembrskem vrhu EU je to prvič, da se evropski voditelji znova sestajajo v živo. Zadnji socialni vrh unije je bil sicer pred skoraj štirimi leti v švedskem Göteborgu, na njem pa so razglasili evropski steber socialnih pravic. EU se je medtem znašla v primežu pandemije covida-19 in se sooča s posledicami krize, ki je močno posegla tudi na socialno področje.

Portugalsko predsedstvo EU želi, da bi socialni vrh v Portu dal nov politični zagon evropskemu stebru socialnih pravic in učinkoviti uresničitvi njegovih načel. To bi pripomoglo k uspešnemu okrevanju ter lažjemu in pravičnejšemu prilagajanju na zeleni in digitalni prehod, ki predstavljata dve ključni prioriteti EU. Evropska komisija je marca predstavila akcijski načrt, ki določa konkretne ukrepe za nadaljnje izvajanje načel stebra. V njem je opredelila vrsto pobud in določila tri glavne cilje, ki naj bi jih do leta 2030 dosegli na ravni EU na področju zaposlovanja, znanj in spretnosti ter socialne zaščite.

Na vrhu spor glede uporabe pojma spol

Poljska in Madžarska sta se na socialnem vrhu zavzeli za to, da bi pojem spol črtali iz sklepov socialnega vrha EU. Glede na vire blizu pogovorov se Poljska zavzema za uporabo pojma moški in ženska.

Poljska in madžarska zastava
Poljska in madžarska zastava FOTO: Shutterstock

Spor ni nič novega v uradnih krogih EU, kjer kulturno konservativni vladi v Varšavi in Budimpešti menita, da je beseda spol ideološko obarvana in omogoča prostor za promocijo pravic skupnosti LGBT. 

"Poljska vsakič znova poudarja, kako pomembna je pravna jasnost in da bi morali upoštevati ureditve v okviru sporazumov," je povedal predstavnik Poljske, ki je želel ostati neimenovan. "Pogodba o Evropski uniji je zelo jasna, ko ne govori o enakopravnosti med spoloma, ampak enakopravnosti med ženskami in moškimi," je dodal.

Glede na zadnji osnutek sklepov vrha, ki jih bodo predvidoma sprejeli v nedeljo, naj bi se voditelji strinjali, da bodo "spodbujali enakopravnost in pravičnost vsakega posameznika v naši družbi". V osnutku še piše, da bo EU "aktivno delala v smeri zmanjšanja razlik med spoloma na področju zaposlovanja, plač in pokojnin".

To naj bi predstavljalo majhno zmago za države, ki so se želele upreti Varšavi in Budimpešti. "Na eni strani Poljska in Madžarska nista želeli pojma spol, na drugi strani pa se Finska, Avstrija in Španija niso niti želele pogajati o pojmu enakopravnosti spolov," je povedal diplomat. "Končno smo našli kompromisno rešitev," je dodal.

Koronavirus pasica nova
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jahta
08. 05. 2021 17.05
+1
Za JJ je to ustvarjanje delovnih mest za svoje_tako to gre pri njemu!!!
KladivoSi
08. 05. 2021 13.04
+3
Socialna politika je ustvarjanje novih delovnih mest?! Govori eno dela pa drugo, kodrovanje v javnem sektorju je politično kadrovanje. Kaj imajo od tega tisti, ki plačujejo socialne prispevke? Zadnji porast zaposlenih gre na račun sezonskih delavcev, politika pa k temu ni prispevala nič. Pojem sociala njim predstavlja kadrovanje, sprenevedanje in zadolžitev, razprodaja družbne lastnine,...
User300173
08. 05. 2021 10.38
+3
Kdaj je s strani nezadovoljnih državljanov upravičeno strmoglaviti oblast? Je v zadnjem letu v Sloveniji demokracija v pravem pomenu besede? So nekateri poslanci prevarali volivce in mimo jasno izrečene volje večine volivcev dejansko "privatizirali" Državni zbor? Kakšno vlogo ima Predsednik RS pri razpustu DZ ali podeljenega mandata vladi? Je slaba demokracija opravičilo za vladanje v nasprotju z večino državljanov? Trenutno stanje v državi postavlja veliko vprašanj in malo ali nič odgovorov. Zadnje leto v Sloveniji vlada diktator, kateri si je podredil državo. Kako lahko državljani mimo DZ izpeljejo volitve v DZ? V Ustavi je dovolj napisanega kaj v podobnih primerih storiti? Kaj ko vlada ne spoštuje zakonov (STA)? Prevzem oblasti s strani državljanov je legitimna pravica, kako to izvesti pa vprašanje in samo en odgovor.
mario7
08. 05. 2021 09.29
+3
albanc z Slovenskim državljanstvom.
APOKALIPSA21
07. 05. 2021 21.57
+1
Puklasti bi imel delavce iz tujine za male pare. čez leta ko si malo papirje uredijo, bi ji dokumente raztrgal zaradi Kučana in jih nagnal. Dovolj si sranja naredu. Spokaj se že v butale tako ti je gorenak naročil.
Gabiula
07. 05. 2021 21.18
+3
Se šteti ne zna do 47 pa bo ustvarjali dobra delavna mesta ki fizično se nikoli ni delal prisesana že celo življenje na državne jasli. Edino krasti pa zna dobro.
luciferaza060606
07. 05. 2021 19.36
+3
Delovnih mest za 700 ojrov plače, pravi naš Januz!
felix59 drugič
07. 05. 2021 19.21
+5
Glede na odnos puklastega do STA bi dejal , da kilavi ustvarja socialne probleme.
komarec
07. 05. 2021 18.59
+4
Na primer odlična socialna politika bi tudi bila ko bi poslancem, direktorjem, ministrom, zdravnikom znižali plače za 50% in dali delavcem ki so na minimalcu. Zakaj pa ne? Ali pa da bi te ljudi poslali za mesec dni sekati drva, asfaltirati ceste, delo v rudniku, delo v gradbeništvu.... tako da bi spoznali kako se denar težko služi.
komarec
07. 05. 2021 18.49
+6
Najboljša socialna politika je pošteno delo za pošteno plačilo. Delovna mesta se bodo sama odpirala.
komarec
07. 05. 2021 18.50
+7
Seveda sem sodi še poštena politika brez skorumpiranih politikov.
Moncsa
07. 05. 2021 18.21
+3
"Janša: Najboljša socialna politika je ustvarjanje novih delovnih mest" Ne. Najboljša politika je znižanje socialke, zaradi česar se ljudem ne splača delati. Boste vidli, kako bodo delovna mesta rasla, ko goba po dežju.
Moncsa
07. 05. 2021 18.22
+2
Pa seveda ukiniti pumpanje davkoplačevalskega denarja v podpiranje lenarjenja - čakanje na delo in podobne kozlarije.
roten
07. 05. 2021 18.12
+5
zakaj potem uničuješ gospodarstvo???
anatomija
07. 05. 2021 17.50
+2
Dober Šolski sistem omenja diktator , ki zahteva , da se kaznuje učence ki hočejo v šolo. On želi učence ala Pukšič in njegova klet
izgubljen krt
07. 05. 2021 17.43
+2
Kako se to lepo sliši...ustvarjanje novih, dobro plačanih delovnih mest, a ne ? ;-) Ja ,to je res odlična socialna politika. Pa naj Janez Janša poda vsaj EN primer , kako bi ali se ustvari takšno, NOVO, DOBRO PLAČANO delovno mesto. Kdo ga bo ustvaril in kakšne pogoje ima za to v RS ?;-) Kaj je to dobro plačano DM? Konkretno ? Samo politični bla bla bla, pač obramboslovčevim intelektualnim sposobnostim primerno.;-)))))
borjac
07. 05. 2021 17.28
+4
Načeloma da, ampak delovnih mest z dostojno plačo in ne z mizerno 500€ plačo, takšno plačevanje delavcev se imenuje izkoriščanje ljudi, ki navkljub temu, da trdo garajo nimajo niti za preživetje.
Štajerc123
07. 05. 2021 17.15
-2
Janša kralj.
borjac
07. 05. 2021 17.41
-2
Janša kralj Noriškega kraljestva, kraljev dvor psihiatrična klinika.
jozejoze1
07. 05. 2021 16.32
+6
Kot vem, se bo Novomeški Revoz čez dobri 2. leti selil v BOLGARIJO.......in to zaradi ignorance trenutne vlade. Brez dela bo zaradi tega kot kaže ostalo 46.000 ljudi po Sloveniji......ČUDOVITA SOCIALNA POLITIKA...da ne boste tega čez 2.leti svečkarji tajili.
periot22
07. 05. 2021 16.07
+8
Vse ste unicili in zdaj se hvalite da vas ni sram!